ישיבת הוועד המנהל של היורוליג, המורכב מ-11 הקבוצות שמחזיקות ברישיון A, תתקיים ביום שני הקרוב בשיחת זום ובה יציג נשיא המפעל ג'ורדי ברתומיאו לראשי הקבוצות את המתווה לחידוש העונה.
אז מה הייתה ההצעה האחרונה, מי המדינות שהציעו לארח את הטורניר, מהן הסיבות להשלים את העונה האירופית ומהו המכשול הלא פתור של מכבי תל אביב?
תוכנית היורוליג
התוכנית הראשונית עליה דיברו ראשי המפעל הייתה שכל הקבוצות יגיעו לעיר אחת בה יכנסו לבידוד מה-29 במאי עד ל-11 ביוני, לאחר מכן יקיימו מחנה אימונים מה-12 ביוני עד ה-2 ביולי. בין ה-4 ל-26 ביולי יתקיימו כל 54 המשחקים שנותרו לעונה הסדירה והפלייאוף, שהוחלף בפיינל 8 בשיטת נוקאאוט.
נכון לעכשיו המדינות שמועמדות לארח את הטורניר הן יוון (אתונה/סלוניקי), סרביה (בלגרד), גרמניה (קלן) וליטא (קובנה/וילנה). חוץ ממספר החולים בקורונה בכל אחת מהמדינות והערים, מה שבנוסף יכריע את ההחלטה הוא הצורך בבידוד. לצורך העניין, בישראל קיימת הנחייה לבידוד לכל אדם שמגיע מחול למשך שבועיים, כך שההעדפה היא לדלג על התקופה הזאת. כחלק מהרצון להרגיע את אנשי הצוות והשחקנים, כל הקבוצות יעברו שתי בדיקות קורונה בהפרשים של מספר ימים לפני תחילת המשחקים.
איך תוכרע ההצבעה
הבורד (הוועד המנהל) של היורוליג כולל בתוכו רק 11 קבוצות שמחזיקות ברישיון A, ולפי המבנה הארגוני הן אלה שמחזיקות במניות ומקבלות את ההחלטות בכל הנוגע למפעל. בין הקבוצות נמצאות אולימפיאקוס, מכבי תל לאביב, אנאדולו אפס, ברצלונה, ז'לגיריס, בסקוניה, פנאתינייקוס, פנרבחצ'ה, צסק"א מוסקבה וריאל מדריד.
בישיבה שתתקיים ביום שני יעלה בשיחת זום הבעלים של כל קבוצה, בה יציגו את התוכנית העדכנית ולאחר מכן תתקיים הצבעה. אם אחת מהקבוצות תימנע מלהצביע ויווצר מצב של שוויון, מי שיוכל להכריע את ההחלטה הוא נשיא היורוליג, ג'ורדי ברתומיאו.
האופטימיות לגבי חידוש עונת היורוליג נובעת משלוש סיבות מרכזיות: הראשונה היא העובדה שהליגה הטורקית, ה-VTB (הליגה של מזרח אירופה), הליגה הליטאית, הליגה היוונית והליגה האיטלקית נסגרו, מה שמאפשר למרבית קבוצות היורוליג להתמקד רק באירופה ולא להסתבך בענייני לו"ז כמו מכבי תל אביב.
בנוסף, הליגה הספרדית קבעה את פגישתה להחלטה לגבי חידוש העונה רק ב-31 במאי, אחרי החלטת היורוליג, בניסיון להגיע להחלטה ריאלית כדי שהקבוצות הספרדיות יוכלו לשחק בשני המפעלים. גם הליגה הגרמנית צפויה להתחדש כבר ב-6 ביוני, אפילו לפני הליגה בארץ, כשבאיירן (הנציגה הגרמנית ביורוליג) תארח את המשחקים.
הסיבה השנייה נוגעת לכל הנושא הכלכלי. הפסקת העונה במרץ גרמה לנזקים כלכליים רבים לכל הקבוצות. כך למשל, על פי ההערכה ההפסד של מכבי תל אביב עולה על שישה מיליון שקל, כך שכל מצב שיביא לחידוש העונה והזרמת כספים מחודשת על ידי זכויות השידור, פרסומות וספונסרים יהווה פתרון אולטימטיבי לקבוצות ואינטרס משותף שלהן ושל ראשי היורוליג. בנוסף, ישנם כספים נוספים שמגיעים לכל קבוצה במקרה של ניצחון (30,000 אירו בעונה הסדירה ו-70,000 אירו בפלייאוף) או במקרה של עלייה לפיינל פור (מיליון אירו, 500,000, 300,000, 200,000 בהתאמה).
הסיבה השלישית היא ההסכם שנחתם בין ראשי היורוליג לארגון השחקנים של המפעל. לפי ההסכם חוזי השחקנים יוארכו בחודש והם יקבלו 85 אחוז מהשכר העונתי שנקבע בחוזיהם המקוריים אם הליגה תימשך. אם לא - השחקנים יקבלו 80 אחוז משכרם. אמנם החוזים של השחקנים ביורוליג נחשבים לגבוהים באירופה, אבל עדיין מדובר בהבדל של 5 אחוז ובחישוב כלכלי עדיף לקבוצות לחדש את העונה.
מבחינת השחקנים המצב יכול להיות הפוך, מכיוון שבכל מקרה לפי ההסכם הם יקבלו סכום נכבד מהחוזה המקורי שלהם, ולא יצטרכו להסתכן בפציעות בעקבות העומס. למרות זאת, גם השחקנים מודעים לערך של ליגה שנפתחת מחדש, בטח בתקופת הקורונה, החשיפה הרבה, השמירה על היכולת הספורטיבית הגבוהה והמשמעות הגדולה להמשך לקראת החוזים לעונה הבאה.
המכשול של מכבי ת"א
בשבועיים האחרונים מתעסקים במכבי תל אביב בעיקר בהתנגחויות עם מנהלת ליגת העל. אם זה שחקנים כמו סקוטי ווילבקין וג׳ייק כהן, שמצייצים בחשבון הטוויטר שלהם על המתווה לחידוש העונה שכולל בתוכו בידוד לתקופה של חודשיים בזמן המשחקים, או המכתב של יו״ר המועדון, שמעון מזרחי, שהודיע רשמית על הכוונה של המועדון לשחק ביורוליג אם תחזור ולא בליגה הישראלית, מה שעיצבן לא מעט יושבי ראש של קבוצות אחרות בליגה.
בשבוע האחרון הציעה מכבי תל אביב מתווה מחודש לליגה הישראלית על מנת שהקבוצה תוכל לטוס לשחק ביורוליג בזמן שהליגה עדיין תמשך בלעדיה ולחזור בדיוק לתחילת השלבים המכריעים של העונה. הבעיה היא שבתוך המתווה נמצאו לא מעט בעיות וחורים, כך שלא נראה שהעניין ייצא אל הפועל, למרות שבמכבי תל אביב קיימת תקווה וציפייה שהעניין יעלה שוב על הפרק אחרי ההחלטה של היורוליג. אם לא, היא תצטרך לעזוב את הליגה הישראלית להמשך העונה, מה שיצור גל גדול של ביקורות.
במכבי תל אביב מאמינים שאפשר יהיה לגשר על הפערים עם מנהלת הליגה ומתכוונים להצביע בעד חידוש היורוליג משתי סיבות מרכזיות: הראשונה היא הסיבה הכלכלית והשנייה היא ההרגשה והרצון לאפשרות לרשום עונה אירופית מוצלחת. לצהובים נותרו אמנם שישה משחקים עד לסיום העונה הסדירה, אבל הם כבר הבטיחו את מקומם בשמינייה הראשונה עם מאזן 9:19, כך שבמתווה לחידוש העונה למעשה הם כבר קבעו את מקומם ברבע הגמר שיוכרע במשחק אחד, מרחק נגיעה מהפיינל פור.