בכל קיץ שמן של ברצלונה וריאל מדריד מוזכר גבוה כמועמדות לזכייה ביורוליג. על פניו, זה נראה מתבקש. מדובר בשניים מהמועדונים המפוארים ביותר במפעל ובאירופה בכלל, עם הרבה כסף שמגיע ממועדוני הכדורגל ומתורגם למסע החתמות מרשים לקראת כל עונה. גם לקראת העונה הנוכחית השתיים התחמשו ובנו סגלים שהיו אמורים לפחות להתברג בצמרת, אך לא רק שנכון לעכשיו מקומן בפלייאוף לא מובטח – הן גם מקרטעות בליגה הספרדית.
עשרה ניצחונות ותשעה הפסדים. זה המאזן של שתי הענקיות הספרדיות ב-19 מחזורים ביורוליג עד כה – ממש מתחת לציפיות. ריאל, שזכתה במפעל לפני שתי עונות ובעונה שעברה דרסה את הליגה עד שהפסידה בגמר לפנאתינייקוס, נמצאת במקום השמיני, בעוד ברצלונה במקום העשירי והשתיים חולקות את אותו מאזן עם אנאדולו אפס, ז'לגיריס ומילאנו.
אם אצל ריאל, שבתחילת החודש הקודם רשמה רצף שכלל ארבעה הפסדים בכל המסגרות, אפשר להגיד שנראה שיש מגמת התאוששות, במקרה של ברצלונה נראה שלא כך הדבר. הקטלאנים אומנם ניצחו בחוץ את מי שהייתה הקבוצה החמה ביורוליג, פריז, אך יומיים לאחר מכן הפסידו בדרבי קטלאני למוליכת הליגה הספרדית, חובנטוד בדאלונה, ואתמול (שלישי) ספגו הפסד משפיל לנועלת הטבלה ג'ירונה - גם היא קטלאנית - וירדו למאזן מחפיר של 8:7 (שלילי!) בליגה המקומית, שם היא ממוקמת כרגע במקום התשיעי.
בארסה של העונה מתאפיינת בחוסר יציבות כרוני, דבר שהוא מנת חלקם של קבוצות בינוניות – ונראה שאין דרך אחרת לתאר את הקבוצה של ז'ואן פניארויה. היא פשוט בינונית. אז מה קרה לברצלונה הגדולה?
כוכבים מזדקנים והחתמות בעייתיות
עם מסורת מפוארת והופעה בשלושה פיינל-פורים מתוך ארבעה האחרונים, מעטים השחקנים בשוק האירופי שיגידו לא לברצלונה. על אף זאת, בפלאו בלאוגרנה נבנה סגל שבלשון המעטה, אינו נמנה על המפוארים ביותר שבנתה הקבוצה. אומנם קווין פאנתר, אחד השחקנים החמים באירופה בעונה שעברה, הגיע הקיץ מפרטיזן והוא אכן מספק תוצרת, אבל חוץ ממנו ומצ'ימזי מטו שהגיע אחרי שבע עונות ב-NBA, בארסה לא החתימה שמות מרשימים.
למעשה, ברצלונה נשענת ברובה על שלד מהשנים הקודמות שכולל שמות כמו יאן וסלי, ניקולה לפרוביטולה, תומאס סטורנסקי ואלכס אברינס, אך השניים הראשונים נושקים לגיל 35, הצ'כי בן 33 ואברינס לא בדיוק מספק מספרים מרשימים (מעולם לא היה) וגם כך משמש שחקן משלים. כך קיבלנו קבוצה שמצד אחד מובסת בביתה בידי פריז, ואז מנצחת את אותה פריז בחוץ. מביסה את פנרבחצ'ה, אבל מפסידה לווירטוס החלשה. לא יציבה – ובינונית.
אם יש משהו שמאפיין את קבוצות דרג הביניים ביורוליג הוא שהן תלויות בכוכב אחד, אולי שניים. במקרה של ברצלונה היא אפילו יותר תלויה בפאנתר מאשר פרטיזן בעונות בהן כיכב בשורותיה. זה כמובן אירוני בהתחשב בעובדה שהוא הגיע לבארסה כדי להשתדרג לקבוצה מהטופ של היורוליג.
מאמנים עם רקורד דל
אחרי ששארונס יאסיקביצ'יוס, שהגיע בקול תרועה רמה בקיץ 2020, לא הצליח להצעיד את הקבוצה לעבר זכייה ראשונה ביורוליג מאז 2010, בבארסה החליטו ללכת לכיוון אחר. בעונה שעברה אימן את הקבוצה שחקן העבר רוג'ר גרימאו, שלא אימן קבוצה מקצוענית לפני כן. הרומן הזה החזיק עונה אחת בלבד וכעת גרימאו הוא מאמנה של דינמו בוקרשט הרומנית.
אחרי גרימאו, ברצלונה הלכה על מאמן עם מעט יותר ניסיון, בדמות פניארויה, שאימן במספר קבוצות בליגה הספרדית, ואפילו יש לו ברזומה שנה וכמה שבועות ביורוליג לאחר שאימן את באסקוניה בעונת 2022/23 ופוטר מעט אחרי תחילת העונה הקודמת. פניארויה הוביל את בורגוס לשתי זכיות רצופות בליגת האלופות של פיב"א, אך כמו שהיה בבאסקוניה - נראה שבינתיים הוא מתקשה לפרוץ את תקרת הזכוכית של היורוליג.
המצב הכספי של מועדון הכדורגל
מאז ומעולם זה היה ידוע שמצבה הכספי של קבוצת הכדורסל של ברצלונה הוא פועל יוצא של מועדון הכדורגל, שלמעשה מחזיק בבעלות על אנשי הכדור הכתום של בארסה. ההסתבכות הפיננסית בשנים האחרונות של האחות הגדולה מהכדורגל משפיעה ישירות על מועדון הכדורסל, שמוצא את עצמו עם תקציב נמוך יותר – מה שמוביל להחתמות פחות נוצצות.
נשיא מועדון הכדורגל, ז'ואן לאפורטה, הוא האיש הקובע גם בקבוצת הכדורסל, וחוסר ההצלחה שלה נרשם על שמו – כולל מספר מהלכים שמוציאים לו ולברצלונה שם רע.
פארסת תומא הרטל
תומא הרטל חתם בברצלונה ב-2017 ושיחק בקבוצה ארבע שנים. באמצע שנת 2021 החלו לצוץ שמועות כי הוא מנהל מגעים עם ריאל מדריד מה שגרם לכך שהוא עזב בטונים צורמים וחתם במהלך אותה עונה בווילרבאן. עונה לאחר מכן הרכז הצרפתי אכן חתם בריאל מדריד, ואוהדי ברצלונה לא שכחו לו את זה.
לפני מספר ימים נראה היה ששני הצדדים מוכנים לשים את ההיסטוריה הבעייתית מאחוריהם. הרטל, שהחל את העונה בליגה הסינית, כבר נחת בשדה התעופה בברצלונה לקראת הצטרפות לקבוצה לקדנציה שנייה, ואף הצהיר שהוא שמח לחזור ושכל ענייני העבר לובנו - אך מחאה ערה מצד אוהדי הקבוצה ברשתות החברתיות גרמו ללאפורטה לשנות את דעתו ולבטל ברגע האחרון את החתימה, כשהרטל שמע על כך בשדה התעופה, אחרי שנחת.
ברשת לועגים לפארסת ברצלונה-הרטל
הפעם הקודמת שברצלונה השאירה את הרטל חסר מילים בשדה התעופה
אגב, כשהרטל שוחרר מברצלונה ב-2021, הוא גילה לתדהמתו שהקבוצה המריאה בלעדיו בסיום משחק היורוליג באיסטנבול והשאירה אותו בשדה התעופה בטורקיה. "אני חושב שבברצלונה צוחקים עליי", אמר הרטל ההמום אחרי שגילה כי בוטלה העסקה. "הפעם הראשונה הייתה באיסטנבול, אבל הפעם זה גרוע יותר כי הגעתי לפה עם המשפחה שלי, עברתי לכאן עם אשתי וילדיי. זה חוסר כבוד במידה עצומה".
לאפורטה אולי זכה למעט נקודות זכות אצל הגרעין הקשה של האוהדים, אך בדומה לסאגת רישומם של דני אולמו ופאו ויקטור בקבוצת הכדורגל, גם כאן מדובר בפרשה שתפגע תדמיתית במועדון. לא בטוח שהרטל בן ה-35 הוא בהכרח החיזוק שברצלונה הייתה צריכה, אבל לא מן הנמנע שהתנהלות כזו תדליק נורות אדומות אצל שחקנים אליהם ברצלונה תפנה.
מצב שברירי
עם כל המטען הזה, ברצלונה נמצאת בעיצומו של לו"ז צפוף מאין כמוהו. בשישי האחרון היא ניצחה את פריז ביורוליג, אך כאמור יומיים לאחר מכן הפסידה 91:90 בבית לבדאלונה בתום הארכה, ההפסד לג'ירונה הגיע יומיים לאחר מכן וכבר מחר היא תתארח אצל מונאקו (20:00). זה ממש לא הולך להסתיים כאן, כשבסך הכל תסגור הקבוצה שמונה משחקים ב-16 ימים.
עם חוסר היציבות הנוכחי בו נמצאת הקבוצה, קשה לדעת כיצד היא תצליח להתמודד עם הלו"ז הזה, שיכלול בין השאר משחקים נגד אלופת היורוליג, פנאתינייקוס ומול אנאדולו אפס – שנראית כמו יריבה ישירה על המקום בפלייאוף בסיום העונה (לשתיים יש כאמור את אותו מאזן). נכון לעכשיו זה לא נראה סביר שהחבורה של פניארויה תצליח לצאת מהמעגל השלילי ולייצר מומנטום, אבל הכדורסל נזיל מאוד ועם החתמה נכונה (כזו שלא תבוטל ברגע האחרון) או שתיים – אולי בכל זאת נראה את בארסה יוצאת לדרך חדשה.