המונדיאל סוף-סוף הגיע, הכל מוכן לחודש של טירוף, אבל כאן באיטליה התחושה תהיה אחרת. שוב נשארנו מחוץ למסיבה. לראשונה בהיסטוריה החמיצה הנבחרת את העלייה לשני טורנירי גביע עולם רצופים, וזה כואב.
מונדיאל 2022 ב-ynet - היכנסו למתחם המיוחד
אבל בטורניר בקטאר יהיה בכל זאת חלק איטלקי קטן, ואנחנו לא מדברים על שופטים, אוהדים או עיתונאים, אלא על משהו הרבה יותר נוצץ: הגביע עצמו, שמיוצר כולו באיטליה.
תכירו את פאדרנו דוניאנו, עיר קטנה של כ-50 אלף תושבים בתוך המטרופולין של מילאנו. הקסם קורה ממש פה, במפעל בעל קירות ורודים שלא נראה שונה מכל אלו שסביבו באזור התעשייה. זהו המקום שבו התהילה הספורטיבית קמה לתחייה.
חברת GDE ברטוני היא האחראית לחלק המרכזי בכל ההנפות של טורנירי הכדורגל החשובים בתבל. מעבר לגביע העולם מיוצרים כאן גביעי היורו, ליגת האלופות, הליגה האירופית, אליפות אפריקה ועוד תחרויות, גם בענפים נוספים. בעבר היא גם ייצרה את המדליות למשחקים האולימפיים ברומא 1960 ובמוסקבה 1980.
כיום, כמעט כל קפטן מאושר בתחרויות הגדולות אוחז בידיו בתמונת הניצחון את המוצר שמתחיל את דרכו בידי אנשי החברה - הנחשבת למובילה בעולם בייצור מדליות, גביעים ועיטורים צבאיים ומתמחה בכל הפרטים הקטנים שהופכים את הפרס למפואר. זה לא פס ייצור, אלא מקום שמקדיש את הנשמה לכל מה שיוצא משעריו.
ואין גביע שמסכם את הלב והיופי של הכדורגל בצורה מרתקת וקסומה כמו גביע העולם. 36.8 סנטימטרים של אושר מוזהב עם שני פסים ירוקים העשויים משיש בבסיס. הצורך בגביע הזה נוצר לאחר שברזיל זכתה במונדיאל בפעם השלישית ב-1970 וקיבלה לצמיתות את גביע ז'יל רימה, שנקרא על שם נשיא פיפ"א השלישי והוגה הרעיון של אליפות העולם. ברטוני ניצחה בתחרות הבינלאומית 52 חברות שהגישו הצעה, אחרי שכבר עשתה לעצמה שם ככוח בתחום מאז הקמתה ב-1938 בסדנה קטנה בלב מילאנו. האמן המילאנזי סילביו גצאניגה, שהלך לעולמו לפני שש שנים בגיל 95, עמד מאחורי העיצוב, אותו הגדיר ככזה שמתאר את האושר ועוצמת הרגש של ספורטאי ברגע המנצח - שני שחקנים צוהלים מחזיקים בידיהם את הגלובוס כולו. המקור נשאר במשרדי פיפ"א בשווייץ ונשמר בקפידה, בעוד שברטוני מייצרת מדי ארבע שנים תחליף עשוי נחושת שהולך לזוכה.
ואיך מגדירים אנשי החברה את המשימה שלהם? "כל יום הוא אתגר חדש, מאחר שחלומות על תהילה ספורטיבית אף פעם לא הולכים לישון".
שלב אחרי שלב: איך גביע נולד?
1. נחושת יצוקה
הגביע עוד לא מהודר כפי שאנחנו מכירים אותו, אבל צריך בסיס - במקרה הזה יציקת גבס מעוצבת בקפידה ומצופה בנחושת.
2. סיתות היום
היציקה חייבת לעבור סיתות ידני במכשיר עדין, כדי להסיר עודפי מתכת מהגביע, ופיניש על הפרטים הקטנים.
3. איזו הברקה
כעת צריך לבצע עיבוד כדי להוציא את המוצר חלק ומושלם, וכאן הוא נכנס למכונה שמעבירה אותו הברקה איכותית ומתחיל להיראות זהוב.
4. טקס הטבלה
משם הגביע נכנס ל"אמבטיה" במכונת ניקוי אולטראסונית מיוחדת, המסירה קרוב ל-100 אחוז משאריות הלכלוך והגריז ומוציאה אותו מקורצף.
5. שוטף פלוס
מלאכת הניקיון עדיין לא הסתיימה, והשטיפה האחרונה מתבצעת במים, אבל לא סתם - הגביע שוקע לו בתוך מיכל של מים מטוהרים.
6. צעד בסיסי
הגביע כבר נוצץ, אבל זה לא אותו הדבר בלי הבסיס - ואחרי הייבוש המדוקדק, התוספת של שתי פלטות משיש ירוק מחוברת לגוף.
7. מעל המצופה
זה לא רק עניין של זוהר בשביל המצלמות והיוקרה - הגביע חייב לעבור גם תהליך של ציפוי בלכה כדי שיחזיק מעמד לאורך זמן.
8. קבלו אותו
והנה התוצר הסופי במלוא יופיו: הגביע הנחשק ביותר בעולם הכדורגל מחכה לקפטן הבא שיניף אותו.
9. פיינל פור
הצוות מדגמן עם המוצרים היוקרתיים ביותר שלו - גביע העולם וגביעי ליגת האלופות, הליגה האירופית והסופרקאפ האירופי. אתם מוזמנים לנסות לזהות גביעים נוספים על הקיר מאחוריהם.
פורסם לראשונה: 08:20, 18.11.22