פרשת "בארסה גייט" שוב עולה לכותרות, כאשר ב"ספורט" הקטלאני חשפו היום (חמישי) פרטים חדשים. יותר נכון, תכתובות ווטסאפ בין בכירים במועדון כולל הנשיא דאז ז'וזפ מריה ברטומאו.
כזכור, במהלך אותה פרשה חשודים בכירים בברצלונה בהזמנת קמפיין פוגעני נגד כוכבי הקבוצה ברשתות החברתיות, ביניהם, איך לא, הסופרסטאר הגדול של המועדון דאז לאו מסי. החקירה עדיין נמצאת בעיצומה, וכנראה בשל כך מודלפים עוד ועוד פרטים בנושא.
באחת השיחות מצוטט רומן גומס פונטי, ראש המחלקה המשפטית של ברצלונה בזמנו, שמכנה את ליאו מסי וג'רארד פיקה בכינויים קשים. "הרעיון שאני חושב עליו הוא שנדליף לתקשורת את החוזים של השחקנים", נטען שאמר פונטי. "ככה כולם יראו כמה מיליונים הם גורפים בכל שנה. נשחיר את התדמית של השחקנים בפני הציבור".
"ז'וספ, באמת, אי אפשר להתנהג יותר יפה מאיך שהתנהגנו עם העכברוש הזה (מסי)", הוסיף פונטי. "המועדון נתן לו הכול והוא הפך לדיקטטור שקובע את מי נחתים, כמה ולמה. כל ההעברות והארכות החוזים נקבעים לפי טובתו האישית. אפילו את החוזים החדשים של לואיס סוארס וג'ורדי אלבה צריך להוסיף לחוזה של מסי. ומה עם העמלה על החוזה של אנסו פאטי? רודריגו לא יודע בכלל לקרוא את החוזה. הוא הביא סוחר סמים לפגישה, כדי שיעזור לו".
ראש המחלקה המשפטית המשיך: "סוחטים אותנו בגסות, כל עובדי ההנהלה סובלים מהגמד ההורמונלי הזה (מסי) שחייב לברצלונה את כל החיים שלו. הוא הפך למי שהוא בזכותנו, אבל עכשיו שהמציאות קשה בגלל הקורונה, הוא שולח הודעות ומבקש לא לגעת בשכר שלו ושל חבר שלו סוארס, אבל להפחית בשכר של כל השאר".
פונטי תקף בחריפות, כאמור, גם את פיקה: "חייבים לזרוק את הבן ז*** הזה. לשחקנים כמוהו אין ערך בשוק ואי אפשר להעביר אותם לאף קבוצה. צריך להעיף אותו עם פיצוי מינימלי, ולשכוח שהוא עבר בכלל במועדון הזה".
מה זה "בארסה גייט"?
בבסיס החשדות עומדת הטענה שברטואמאו שילם באופן סודי לחברת יחסי ציבור סכומי כסף גבוהים בשביל לבצע עבורה משימות שונות ברשת, בין היתר באמצעות שימוש בחשבונות פיקטיביים (בוטים).
התלונה המקורית הוגשה על ידי קבוצת אוהדים של המועדון. הטענה הייתה שהקבוצה שילמה לחברת I3 ventures כדי להאדיר את שמו של הנשיא ברשתות החברתיות, במקביל להכפשת שמם של מספר שחקנים.
מדובר בחברה שעל פי הגדרתה משתמשת בניתוח נתונים על מנת לבנות ידע על ההתנהגות האנושית, אך גם עוסקת במיתוג ושיווק שמסתמך על אותו ניתוח נתונים.
בתחילת הדרך המועדון הכחיש באופן גורף את כל ההאשמות, אך המשטרה המשיכה לחקור וביוני 2020 אף ביצעה חיפוש במשרדי המועדון. בסופו של דבר הובילה החקירה למעצרים.
ישנן מספר סיבות למעורבות המשטרתית בפרשה, בין השאר הסכומים המנופחים שעל פי הדיווחים שולמו לחברה - פי שישה מהמקובל בערך השוק. במקביל נבדק החשד בשחיתות של כמה מהמעורבים. ברטומאו עצמו חשוד גם כי שלשל לכיסו אחוזים מעסקאות שונות שביצע המועדון.
ההתקשרות עם החברה הספציפית שבה בחרה הנהלת ברצלונה עוררה חשדות בפני עצמה, ממגוון סיבות. עצם הבחירה בחברה זרה (שנמצאת בבעלות ארגנטינאית) ולא בספרדית, וגם העובדה שבחיפוש המשטרתי נמצאה חשבונית קרועה על תשלום שבוצע לה, בסכום תמוה: 198 אלף אירו, אלפיים פחות מהסכום המינימלי שמחייב אישור של עסקה בישיבת הנהלה של המועדון. בנוגע לקריעתה - החשד הוא כי מדובר בניסיון להשמיד ראיות לאחר שהחלה החקירה.
אגב, הכינוי בארסה-גייט שדבק בפרשה הוא טייק-אוף על פרשת ווטרגייט המפורסמת בשנות ה-70. אז מדובר היה בפרשה שבה תחת שלטון נשיא ארצות הברית ריצ'רד ניקסון הממשל ניסה לטייח במשך שנים את מעורבותו בפריצה למשרדי הוועדה הלאומית של המפלגה הדמוקרטית. בסופו של דבר הפרשה הובילה להתפטרותו של ניקסון.