אין לכם במה להתבייש – הפורמט החדש של ליגת האלופות כאוטי למדי ושונה מאוד מכל מה שהכרנו, ומעטים מבינים אותו מבלי להתעמק.
כדי לעזור לקראת ההגרלה הערב (19:00), הכנו עבורכם מדריך מפורט ופשוט ככל האפשר. בסופו של דבר נתרגל גם לזה, ועם כל העצבים, עדיין מחכה לנו עונה של דרמות ומשחקים אדירים.
איפה מתחילים?
ליגת האלופות הוגדלה מ־32 ל־36 קבוצות, כך שבמקום שישה משחקים במה שהיה שלב הבתים, כל משתתפת תשחק שמונה פעמים בליגה (המחזור הראשון ב־17.9, המחזור האחרון ב־29.1.25). כל הקבוצות ידורגו בטבלה אחת גדולה לפי הנקודות שישיגו, ומשם ימשיכו לשלבי הנוקאאוט. גם הליגה האירופית והקונפרנס־ליג עברו לשיטה הזו.
נשמע מסובך, לפחות ההגרלה תהיה פשוטה?
לא ממש... העולות יחולקו לארבעה דרגים לפי הניקוד האירופי שלהן. בהגרלה, שם של קבוצה יישלף ואז המחשב יחבר אותה ליריבות שתפגוש – האילוצים והכללים הובילו לשימוש בטכנולוגיה כדי לקצר את התהליך.
ואיך יתנהלו המשחקים?
כאמור, 36 הקבוצות לא ישחקו מול כל היריבות, רק שמונה לכל אחת – אבל לא מדובר בארבעה בתים של תשע קבוצות, אלא במסלול אישי לכל משתתפת, הנמשך לאורך שמונה מחזורים. אין משחקי בית וחוץ בשלב זה, אלא רק אחד מול כל יריבה.
ההגרלה תסדר לכל קבוצה שתי יריבות מכל דרג, בסך הכל ארבעה משחקי בית וארבעה משחקי חוץ. המחשב יקבע רנדומלית איזו יריבה תארח ואיזו תתארח אצלך, אך בכל מקרה, לא ייתכן מצב שבו תקיים שני משחקי בית או שני משחקי חוץ מול קבוצות מאותו הדרג. למעשה, הדרג עצמו חשוב רק לצורכי ההפרדה בהגרלה, מאחר שממילא כל אחת תפגוש שתי יריבות מכל אחד מארבעת הדרגים. המקסימום האפשרי בשיבוץ הוא שני משחקי בית או חוץ רצופים, ושני מחזורי הפתיחה חייבים להיות מורכבים ממשחק בית ומשחק חוץ.
בואו ננסה להסביר דרך דוגמה: ריאל מדריד יכולה להגריל בשלב הזה שמינייה שתורכב ממנצ'סטר סיטי ובאיירן מינכן (דרג 1), יובנטוס ושחטאר דונייצק (דרג 2), זלצבורג ואיינדהובן (דרג 3) וספרטה פראג וברסט (דרג 4). היא תשחק פעם אחת מול כל אחת מהן, אך אם המשחק מול סיטי יהיה בחוץ, המשחק נגד באיירן יתקיים בבית, וכן הלאה לשאר הדרגים. כל אחת מ־36 הקבוצות תפגוש שמינייה שונה משלה, כך שבדוגמה הזו, יובנטוס לא תשחק מול אותן שמונה יריבות כמו ריאל.
מותר לריאל להגריל את ברצלונה בשלב הזה?
לא, אין אפשרות למפגש בין שתי קבוצות מאותה מדינה עד לרבע הגמר, ואי־אפשר לקבל יותר משתי יריבות מאותה מדינה.
נתאר גם את האפשרות הזו בדוגמה: מנצ'סטר סיטי, למשל, לא תוכל לפגוש את האנגליות האחרות – ליברפול, ארסנל או אסטון וילה – בשלב הליגה, ויכולה לשחק לכל היותר מול שתיים מהגרמניות – באיירן, דורטמונד, לייפציג, לברקוזן ושטוטגרט.
איך עולים לנוקאאוט?
שמונה הקבוצות שידורגו ראשונות בטבלת ה־36 אחרי שמונה מחזורים יעפילו ישירות לשמינית הגמר, אך כעת, כפי שכבר היה נהוג בליגה האירופית ובקונפרנס־ליג, נוסף שלב ביניים, שמסבך עוד יותר את השיטה החדשה עבור הקהל.
הקבוצות במקומות 24־9 יוגרלו לפלייאוף העלייה לשמינית, מפגש כפול של בית/חוץ, כאשר אלו שבמקומות 16־9 יהיו מדורגות בהגרלה ויארחו את הגומלין. המנצחות במפגשים יצטרפו לשמונה שעלו אוטומטית לשמינית הגמר (ויזכו בשל כך לדירוג בהגרלה), ומשם כבר מדובר בנוקאאוט הקלאסי עד לגמר ב־31.5.25 באליאנץ ארנה במינכן.
יש לציין כי הפעם, מי שמודח בשלב הליגה לא יירד למפעל נמוך יותר – הקבוצות במקומות 36־25 יסיימו את העונה האירופית.
למה דווקא גרמניה ואיטליה קיבלו נציגה חמישית, ולא אנגליה וספרד למשל?
הקבוצות הגרמניות והאיטלקיות השיגו את הניקוד המשוקלל הגבוה ביותר במפעלים האירופיים בעונת 2023/24, וזה הקריטריון לכניסת המקום החמישי בליגה שלהן.
זה שווה יותר כסף לקבוצות מבחינת פרסים?
במקום 96 משחקים בשלב הבתים הישן, המפעל יכלול 144 משחקים עוד לפני הנוקאאוט, ו־189 בכלל במקום 125, כך שכולם מתחלקים בעוגה גדולה יותר של הכנסות בזכות מענקי תוצאה ומכירת זכויות שידור. אמנם ארבע קבוצות נוספו למפעל, אבל סך הפרסים צמח מ־2 מיליארד ל־2.5 מיליארד יורו. הזוכה יכולה להגיע לפרס של כ־150 מיליון יורו, עלייה של 15 מיליון מהסכום שקיבלה מנצ'סטר סיטי על הזכייה ב־2023.
סכום הבסיס להשתתפות בשלב הליגה הוא 18.6 מיליון יורו, ואז מצטרפים מענקים על מיקום ונקודות, ונתח מזכויות השידור המבוסס על שווי השוק המקומי והישגי עבר – מה שכמובן מתעדף מועדונים גדולים (בדומה לדרך השגת הכרטיס החמישי), אלו שאופ"א שאפה לפייס כדי למנוע את יצירת הסופר־ליג העצמאית.
פורסם לראשונה: 01:30, 29.08.24