באיחור של כמה חודשים - ויש שיגידו שאף יותר מכך - מנצ'סטר יונייטד פיטרה השבוע את אריק טן האח. כמה ימים לפני ההפסד האחרון שלו כמאמן, 2:1 לווסטהאם החלשה בלונדון, ההולנדי עוד ביקש מהתקשורת והבעלים לגלות סבלנות כלפיו. אבל כשהקבוצה במקום ה־14 בלבד אחרי תשעה מחזורים ובלי ניצחון בשלושה משחקים בליגה האירופית, הסבלנות פקעה. ואם כבר, ג'ים רטקליף וההנהלה החדשה העניקו לו הרבה יותר זמן ממה שהוא היה ראוי לו. הרי יונייטד לא שיחקה טוב מאז הזכייה בגביע הליגה בפברואר 2023.
מי שיחליף בקרוב את טן האח בתפקיד, רובן אמורים, שיונייטד תשלם לספורטינג ליסבון את סעיף השחרור שלו בסך 10 מיליון אירו, לא צפוי לבקש סבלנות. הפורטוגלי בן ה־39 אמנם יודע שהוא יצטרך לספק תוצאות כבר בתחילת הדרך שלו באולד טראפורד כי ליונייטד יש פער גדול מאוד להשלים, אבל לפחות עד כה בקריירת האימון הקצרה שלו, אמורים ממש לא התקשה לפתוח חזק.
שבר את ההגמוניה
בעונת 2020/21, הראשונה שאותה פתח כמאמן בליגה הבכירה, הוא הוביל את ספורטינג לאליפות, שהייתה הראשונה שלה אחרי 19 שנה - הבצורת הארוכה בתולדותיה. הקבוצה אפילו הייתה קרובה לסיים את העונה ללא הפסד, כשנכנעה לראשונה רק במחזור הלפני האחרון, אחרי שהתואר כבר הובטח. זה היה הישג מדהים בהתחשב בגילו של המאמן, בן 36 דאז, ובדומיננטיות המוחלטת של שתי הנציגות האחרות של שלוש הגדולות של הכדורגל הפורטוגלי, פורטו ובנפיקה ליסבון, שהתחלקו ביניהן ב־18 האליפויות הקודמות (פורטו עם 11 ובנפיקה עם שבע).
המחסור בתארים היה רחוק מלהיות הבעיה הגדולה ביותר של ספורטינג לפני הגעתו של אמורים. האווירה סביב המועדון הפכה לכל כך רעילה, עד שב־2018 כנופייה של 50 אוהדים רעולי פנים פרצה לחדרי ההלבשה במתקן האימונים של המועדון ותקפה את השחקנים. האירוע הוביל לכך ששבעה שחקנים ביטלו את חוזיהם, כולל הנציגים בנבחרת פורטוגל רוי פטריסיו ו־וויליאם קרבאליו והכישרון המבטיח רפאל לאאו, ולכך שהנשיא ברונו דה קרבאליו הודח. אבל שלוש שנים בלבד לאחר מכן ספורטינג חגגה אליפות, הרבה בזכות המאמן הבא של השדים האדומים.
הישגיו של אמורים ממש לא הסתיימו באותה אליפות. למרות שהסגל שלו התחלף לעיתים קרובות כשכוכביו נמכרו עבור סכומים נאים, הוא הוביל את הקבוצה לנוקאאוט של ליגת האלופות בפעם הראשונה זה 11 שנים ואז לרבע גמר הליגה האירופית אחרי ניצחון על ארסנל, וגם זכה איתה בשני גביעי ליגה ובסופרקאפ הפורטוגלי. בעונה שעברה ספורטינג השיבה לעצמה את תואר האליפות, עם 90 נקודות ושני הפסדים בלבד. העונה היא ניצחה בכל תשעת משחקי הליגה שלה עד כה וצברה שבע נקודות מתשע אפשריות בצ'מפיונס.
לא רק בספורטינג פתח אמורים חזק. בדצמבר 2019 הוא קודם מקבוצת המילואים של בראגה לקבוצה הבוגרת, וב־13 משחקים על הקווים שלה השיג עשרה ניצחונות, כולל זכייה סנסציונית בגביע הליגה על חשבון פורטו וניצחון חוץ ראשון על בנפיקה אחרי 65 שנים. בספורטינג ראו מספיק ובמארס 2020 רכשו אותו תמורת 10 מיליון אירו, מה שהפך אותו למאמן השלישי הכי יקר אי פעם. הרבה פרשנים ואוהדים מתחו ביקורת על ההחלטה, וקשה היה להאשים אותם. אמורים בילה את רוב קריירת המשחק שלו ביריבה השנואה בנפיקה (איתה גם זכה בשלוש אליפויות), הוא היה חסר ניסיון, ורכישתו נתפסה כדוגמה נוספת לניהול כלכלי כושל ופזיז. אבל, כידוע, הם טעו.
טקטיקה ברורה
אחת הבעיות הגדולות של טן האח בשנתיים וקצת שלו ביונייטד הייתה חוסר בטקטיקה ברורה. ההולנדי הגיע לאולד טראפורד בזכות הישגיו באיאקס, שם עשה פלאים בזכות שיטה שהתבססה על שליטה בכדור. אבל כשהגיע לאנגליה הוא טען שיונייטד לעולם לא תשחק כמו איאקס, ואמר שהוא רוצה להפוך אותה לקבוצת המתפרצות הטובה בעולם. דבר מוזר להצהיר עליו בהתחשב בכך שהוא הביא ליונייטד חמישה שחקנים מהאקסית.
אמורים ידוע מאוד בסגנון המשחק שלו ודגל במערך 3־4־3 לאורך כל הקריירה, החל מתקופתו בקאסה פיה הקטנטנה, אותה אימן בליגה השלישית של פורטוגל. למרות זאת, הוא ידע להפגין גמישות טקטית לא פעם במהלך הקריירה. באליפות הראשונה של ספורטינג תחת אמורים היא זכתה קודם כל בזכות ההגנה, שספגה רק 20 שערים. אלא שהכוכבים של אותה קבוצה נמכרו - ז'ואאו פאליניה, נונו מנדש ופדרו פורו, שמשחקים כיום בבאיירן מינכן, פ.ס.ז' וטוטנהאם בהתאמה - ובאליפות השנייה ספורטינג הייתה קבוצת התקפה מפחידה, עם 96 שערי זכות. העונה, אגב, יש לה 30 בתשעה משחקים. זה הרבה בזכות החלוץ השוודי ויקטור גיוקרש, הרכש היקר בתולדות המועדון שהגיע מקובנטרי תמורת 24 מיליון אירו. יש לו 59 שערים ו־19 בישולים ב־65 הופעות (!) במדי ספורטינג, והוא מושך כעת תשומת לב מכל רחבי אירופה.
כמו גיוקרש, גם המעבר של אמורים למועדון גדול צפוי כבר זמן רב. בקיץ הוא קושר לא פעם לליברפול כיורש של יורגן קלופ, אם כי המאמן טען שמעולם לא התראיין לתפקיד. הוא כן נפגש עם הנהלת ווסטהאם שחיפשה מחליף לדייויד מויס, אבל החליט לוותר על הצעתה, כנראה כדי לחכות למועדון גדול יותר.
"אם הוא יעשה את הצעד הבא, כל היכולות נמצאות שם כדי להצליח בכדורגל האנגלי, הצרפתי או הספרדי", העיד קפטן מנצ'סטר יונייטד וקשר נבחרת פורטוגל ברונו פרננדש, שכיכב בעבר בספורטינג, עוד במארס. "יש לו הכל כדי לעשות את הצעד הבא. אבל זה יהיה תלוי במועדונים, אם הם ירצו לשלם את סעיף השחרור. יש הרבה מרכיבים, אבל אני חושב שרובן מוכן לקפיצה הבאה". בקרוב הם יעבדו יחד (לראשונה, כי ברונו נמכר ליונייטד כחודש לפני שאמורים חתם בספורטינג).
לא מוריניו הבא
אמורים לא אוהב את ההשוואות לבן ארצו ז'וזה מוריניו, אצלו עבר השתלמות כשהאחרון אימן את יונייטד. זו גם בהחלט תהיה טעות לקטלג אותו כ"המיוחד הבא". סגנון המשחק שלו הרבה יותר אטרקטיבי והתקפי, בעוד שגם מבחינת אישיות הוא שונה למדי, במיוחד כשזה מגיע להתנהלות מול התקשורת. כריסטיאנו רונאלדו, שהיה חברו לנבחרת פורטוגל, אף תיאר אותו כ"משורר" בגלל כושר ההתבטאות שלו. אמורים גם ידוע ביצירת קשרים קרובים עם שחקניו, ומרבה לתת להם קרדיט.
מוריניו הוא אחד מהמאמנים הגדולים הרבים שנכשלו ביונייטד, כמו לואיס ואן חאל ואפילו טן האח, שהיה אחד המוערכים ביותר באירופה לפני שחתם אצל השדים האדומים. אמורים, שזוכה כעת למעמד דומה ולאחרונה שמו נקשר גם כיורש עתידי של פפ גווארדיולה בסיטי, יכול להתנחם בכך שכבר יש לו ניסיון בלהגיע לקבוצה רוויית אכזבות ולהפוך את הקערה על פיה. יכול להיות שזה בדיוק מה שיונייטד - קבוצה עם עבר מפואר שנמצאת בשקיעה מאז פרישתו של אלכס פרגוסון ב־2013 - צריכה.
פורסם לראשונה: 01:30, 31.10.24