זינדין זידאן ראה אמש (רביעי) מקרוב, כיצד מנור סולומון מנצח אותו ואת ריאל מדריד עם השער השלישי שכבש ב-2:3 של שחטאר דונייצק על הבלאנקוס בחוץ. מדובר בעוד רגע אדיר עבור הנער מכפר סבא, שכבר הבקיע באיתיחאד מול מנצ'סטר סיטי ומול אטאלנטה בסן-סירו.
מנור סולומון כבש את אירופה
אחרי שעבר באחד על אחד את מגן המיליונים הצרפתי, פרלאן מנדי ולאחריו את קשר נבחרת אורוגוואי, פדריקו ואלוורדה, הוא קיבל בישול בעקב וכבש שער אדיר, כזה שלבטח יקפיץ את תג המחיר שלו, שהאלופה האוקראינית כבר קבעה לו ועומד כיום על 25 מיליון אירו.
רגע לפני סיום חלון ההעברות האחרון באירופה, נאפולי עוד ניסתה לצרף את סולומון, אחרי שאטאלנטה ורומא כבר הגישו הצעות של 12 מיליון אירו, אבל הוא לא שוחרר.
"אני לא יודע אם זה המשחק הכי גדול שלי בשחטאר, אולי בליגת האלופות כן", אמר סולומון בסיום. "היו חסרים לנו עשרה שחקנים, אפילו יותר. לשחק בחוץ מול ריאל מדריד הגדולה זה הדבר הכי קשה שיש, ואני שמח שהובלנו ואחרי ה-2:3 ידענו לשמור על עצמנו ולא לקבל את השלישי. עשינו ניצחון אדיר".
הכוכב הישראלי הוסיף: "לוקח זמן לעכל ועוד ייקח לי זמן, אבל ברגע שאתה רואה במנהרה את כל השחקנים הגדולים האלה שתמיד ראית אותם בטלוויזיה. אתה רואה את זידאן על הקווים מטר לידך, זה מרגיש כמו חלום. אני שמח לכבוש בבמה הזאת. עשינו ניצחון ענק. החלום הבא זה לעלות עם שחטאר לשמינית הגמר. עשינו ניצחון מאוד חשוב. אנחנו בבית המוות בליגת האלופות, אחד הבתים הכי קשים".
מיליון אירו בעונה
סולומון נחת לפני כשנתיים בשחטאר, ששילמה עליו שישה מיליון אירו, שנראו אז כסכום גבוה במיוחד והיום ככסף קטן. עוד לפני המעבר היו לו מספר הצעות ממועדונים גדולים יותר. מנצ'סטר סיטי הציעה סכום זהה, אבל במכבי פתח תקווה בה שיחק הבינו את הפוטנציאל הכלכלי, ביקשו סכומים גבוהים יותר, וזה ירד מהפרק.
אתלטיקו מדריד של עידן עופר הציעה 2.5 מיליון אירו על 70 אחוז מכרטיסו, ונענתה בשלילה. ספרטק מוסקבה הציעה 4.5 מיליון אירו, גנואה הייתה קרובה מאוד להחתימו עם הצעה של ארבעה מיליון וגם אוסטריה וינה ו-ויטסה ארנהיים רצו אותו, אבל לא באמת היו אופציה מבחינתו.
בסופו של דבר נבחרה שחטאר, ששילמה ללוזון שישה מיליון אירו על 80 אחוז מכרטיסו ובדיעבד הפכה גם לבחירה הנכונה ביותר, לאור הקרדיט שהוא מקבל בה. סולומון מדבר על כך שהליגה האוקראינית פיזית וחזקה יותר לעומת המהירות והטכניקה בישראל, והבהיר כי הבמה המרכזית בכדורגל האירופי, ליגת האלופות, הייתה השיקול המרכזי שלו בבחירה בה.
הוא חתם לחמש שנים במועדון הפאר ללא סעיף יציאה וחוזהו עובד כך: 400 אלף אירו שכר בסיס, על כל השתתפות במשחק ביתי הוא מקבל 6,000 אירו ועל משחקי חוץ הוא מקבל 8,000 אירו. בעונה כמו האחרונה הוא גם קיבל מענקים בסך חצי מיליון אירו, בזכות העלייה לליגת האלופות, הזכייה באליפות ובגביע באוקראינה. לסיכום, סולומון מרוויח בעונה ממוצעת באוקראינה כמיליון אירו.
אמש הוא גם דיבר על הציפיות ממנו: "אני צריך לשחק במגרש כמו שאני יודע, עם מה שאני יכול לתת. זה לא משנה אם אני משחק בליגה, בנבחרת או נגד ריאל מדריד, אני צריך לתת את התפוקה. בשביל זה הביאו אותי, בשביל זה אני משחק כדורגל. אני שמח שזה קרה נגד ריאל מדריד".
על החוויה והדרישות בשחטאר: "זה הכדורגל של שחטאר. מי שראה את המשחקים בשנה שעברה יודע, זה הכדורגל שלנו תמיד, לא משנה אם אנחנו משחקים נגד ריאל מדריד או בליגה. כשהכדור אצלנו רואים את האיכויות, יש המון שחקנים ברזילאים בהתקפה, ואני משתלב איתם. למדתי את השפה הפורטוגזית, שהיא יותר חשובה כאן מהרוסית, וזה עוזר לי המון על המגרש ומחוצה לו, לתקשר איתם, להיות חבר שלהם. אם אני אעבור לקבוצה אחרת, זה יכול לקרות עוד שנה, עוד שנתיים. אי אפשר לדעת. אבל מכאן אפשר להגיע למקומות הכי גבוהים בעולם".
מכפר סבא לקומפלקס הפאר בקייב
הוא גדל בכפר סבא, לשני הורים מורים לחינוך גופני, איילה ויוסי. כילד הוא בכלל החל בטניס וכדורסל ורק אז בחר להתמקד בכדורגל ועבר בגיל תשע למכבי פ"ת. לפני ארבע שנים, כשהוא בן 17 בלבד, ערך את הופעת הבכורה שלו בקבוצת הבוגרים של המועדון.
המסלול של סולומון שונה למשל משל יוסי בניון ואייל ברקוביץ' שעברו לאירופה אחרי שהיו כוכבים בליגת העל וכבר בגיל 19 הוא יצא לאירופה. הוא זומן לנבחרת על ידי אלישע לוי בגיל 17 בלבד ועד כה כבר יש לו 12 הופעות במדים הלאומיים.
השיפור שחל אצלו כבר מהחודשים הראשונים באוקראינה מדהים. זה החל תחת המאמן הפורטוגלי פאולו פונסקה שעזב בקיץ לרומא ונמשך עם פורטוגלי אחר על הקווים, לואיס קסטרו.
סולומון גר בקומפלקס פאר בקייב הממוקם בשכונה סגורה, שם מרוכזים שחקני שחטאר ומתנייד בעיר עם אאודי מפוארת. בשל המלחמה בין אוקראינה לרוסיה, שחטאר לא יכולה לשחק בדונייצק ולכן מתחם האימונים שלה נמצא כיום בקייב והיא משחקת בחראקוב, מה שמצריך טיסה בכל פעם. לשחטאר מטוס פרטי ואוטובוס המועדון מגיע לשכונה, אוסף את השחקנים ישירות למטוס מבלי שאפילו עוברים בידוק בטחוני.
אקס מכבי נתניה, לארי קאיודה, שכבר הספיק לעזוב לסיבאספור הטורקית (יריבת מכבי ת"א בליגה האירופית), עזר לו בהתאקלמות שהייתה די חלקה בשל ריבוי הישראלים בקייב. גם הקפטן טאראס סטפנקו וג'וניור מוראיס נחשבים לחבריו הקרובים. את ההשראה הוא רוצה לקבל ממרלוס טייסון, שרק בחלון ההעברות האחרון מילאן רצה לרכוש אותו ב-27 מיליון אירו ושחטאר סירבה.
המשפחה לקחה את המעבר של סולומון כפרויקט ודודו עבר לגור איתו באוקראינה, אחרי שחי באפריקה בשנים האחרונות. בשהות האחרונה, אחרי שבעה חודשים שלא ראה את הוריו וחברתו, הוא היה יחד עם הנבחרת בבית המלון בקיסריה, רבע שעה מכפ"ס ולא הורשה להיפגש עימם בגלל מגבלות הקורונה.
בצורת בנבחרת
בארבעת המשחקים האחרונים של הנבחרת בעידן וילי רוטנשטיינר, הכישרון של סולומון בולט במיוחד והוא התמודד בהצלחה מול שחקני הגנה בכירים כמו סקוט מקטומיניי ממנצ'סטר יונייטד, ולדימיר צ'ופל מווטסהאם ומילאן שקריניאר מאינטר, אבל דווקא מהמקום הזה בולטת הבעיה שלו בקבלת ההחלטות, במסירה המכריעה ובעיקר במספרים.
המספרים של סולומון במהלך הקריירה, גם אם לוקחים בחשבון שלא מדובר בחלוץ, דורשים שיפור ניכר. הוא כבש 11 שערים בלבד, שמונה מהם במכבי פ"ת ועוד שלושה ב-35 הופעות בליגה האוקראינית. למרות שבליגת האלופות הוא כובש, בנבחרת הוא עדיין ממתין לשער הבכורה שלו. גם ב-13 משחקיו בנבחרות הצעירות, מהנערים ועד לצעירה, סולומון לא כבש אף שער.
סולומון התייחס לסוגיית הבצורת בנבחרת "אין לי הסבר למה אני לא מבקיע בנבחרת. בשני משחקים היו לי שתיים-שלוש החמצות, וזה קורה. אני בטוח שהכדור ייכנס גם הרבה בנבחרת. אני מקווה מאוד שבקמפיין הבא אני אבקיע. אני מאוד רוצה להבקיע בנבחרת, זה חלום שלי מילדות, כמו שחלמתי להבקיע בליגת האלופות והגשמתי את זה". למרות שהוא טרם חגג שער בנבחרת הוא כאמור הוא יודע לכבוש על הבמות הגדולות באירופה, כמו אתמול והצליח להפוך לאחד השחקנים הצעירים המעניינים באירופה.