אייטנה בונמטי אף פעם לא הלכה עם הזרם. בצעירותה, היא שיחקה כדורגל עם בנים שלעגו לה. אחר כך הגיעה לאקדמיה של ברצלונה, כשכדורגל הנשים היו עדיין ענף שולי. בגיל 26 בלבד היא כבר השחקנית הכי טובה בעולם, אחרי זכייה שנייה ברציפות בכדור הזהב הנשי ועם חוזה היסטורי בברצלונה, במסגרתו היא מרוויחה יותר ממיליון אירו לעונה. עצם העובדה שמדובר בחוזה עתק, ממחישה את הפער העצום בין ספורט הגברים לספורט הנשים. רודרי, זוכה כדור הזהב, מרוויח כ-15 מיליון אירו לעונה.
זאת הייתה עוד שנה בה בונמטי ביססה את הדומנינטיות שלה בענף, זכתה עם ברצלונה בכל התארים האפשריים והפכה את חברותיה לטובות יותר. היא זכתה עם בארסה בכל התארים האפשריים ובעונה שעברה זה כמעט חמק לה מבין הידיים. צ'לסי ניצחה 0:1 את ברצלונה בחוץ במשחק הראשון בחצי גמר ליגת האלופות. בונמטי כבשה אחרי 25 דקות בגומלין בסטמפורד ברידג', בדרך ל-0:2 דרמטי. בגמר, ליון איתגרה את ברצלונה ונראתה טוב יותר, עד שבומנטי מצאה את הרשת בדקה ה-63 בדרך לעוד 0:2. בונמטי סיימה את העונה עם 26 שערים ו-18 בישולים. היא התחילה את הקריירה כקשרית באמצע, וכיום כבר משחקת בתפקיד די חופשי בהתקפה. ככה זה כשאת יודעת לעשות הכל מהכל. השוו אותה כמובן לצ'אבי ואינייסטה, אבל מבחינת ההשפעה שלה על הקבוצה, בומנטי יותר קרובה למסי.
5 צפייה בגלריה
בונמאטי
בונמאטי
הכדורגלנית הטובה בעולם. בונמטי
(צילום: REUTERS/Albert Gea)
5 צפייה בגלריה
בונמטי ורודרי
בונמטי ורודרי
פער עצום בשכר. בונמטי ורודרי
(צילום: FRANCK FIFE / AFP)

עדיין צריכה להילחם על הכרה

אייטנה בונמטי נולדה בינואר 1998 לשני מורים בעיירה קטלונית קטנה ושקטה. שמה היו אמור להיות אייטנה קונקה, אבל אביה ואימה רצו ששם המשפחה הראשון שלה יהיה כמו של האם. הם לא יכלו לעשות זאת מבחינה חוקית, אז הם רשמו את הבת שלהם בתור בת יחידה. ההורים יצאו למאבק מתוקשר, עד שהחוק שונה לבסוף בשנת 2000. וכך, אייטנה בונמטי הייתה בין האנשים הראשונים בספרד ששם המשפחה של אמם הפך לשם המשפחה הראשון שלהם. לימי אמרה כי "היא נושאת את המאבק הזה בדמי, אני נלחמת על דברים שחשובים לי כפי שלמדתי מהוריי". הכדורגל בא לה בטבעיות. היא הייתה הנערה היחידה במחלקת הנוער של ריבאס, נערה אחת בין 400 נערים.
"היה הייתה כמו צונאמי", סיפר המאמן הראשון שלה, "היא הייתה כמו כוח טבע על הדשא, זה היה מדהים רק לראות אותה משחק. היה בה רעב אינסופי להצלחה, האישיות שלה הייתה חזקה מאוד. היא לא נתנה לאף אחד לדרוך עליה". האופי הצנוע והעבודה הקשה הביא אותה לפסגת הכדורגל, ובנאום הזכייה שלה היא נשארה כזאת. "לא הייתי יכולה לעשות זאת לבד", הצנטעה, "יש לי מזל שאני מוקפת בשחקניות נפלאות, ובאנשים שעוזרים לי להוציא את המיטב. אני רוצה להמשיך ולהשתפר כדי להיות טובה יותר". בהובלת בונמטי, ברצלונה הפכה למפלצת כדורגל. חברותיה לקבוצה קרוליין גרהאם הנסן וסלמה פראיואלו הגיעו למקום השני והשלישי בהתאמה. בבארסה משחקת גם אלכסיה פוטיאס, שזכתה בכדור הזהב ב-2021 וב-2022.
5 צפייה בגלריה
אייטנה בונמטי
אייטנה בונמטי
לוחמת. אייטנה בונמטי
(צילום: AP Photo/Alvaro Barrientos)
ועל אף היותה כוכבת ענקית, השראה למיליוני ילדות שמשחקות כדורגל בעולם, שלוקחת חלק מרכזי בכניסה של כדורגל הנשים למיינסטרים, בונמטי צריכה להמשיך למען זכויותיה. היא הייתה אחת מ-15 שחקניות נבחרת ספרד שהחליטו לפרוש ממנה ב-2022 עקב התנאים הירודים לעומת הגברים והאווירה הרעילה סביב הנבחרת. בונמטי ורוב חברותיה חזרו ללבוש את המדים הלאומיים והיא הובילה את ספרד לזכייה במונדיאל ב-2023, אלא שגם סיפור הזכייה נהרס בגלל פרשת הנשיקה. כזכור, נשיא ההתאחדות לואיס רוביאלס נישק בכוח את ג'ני הרמוסו בטקס הענקת הגביע ויצר שערורייה ענקית.
"העובדה שהזכייה נהרסה בגלל הפרשה הזאת רק מוכיחה שכדורגל הנשים זקוק לשינוי רציני", אמרה בונמטי, "לפעמים אני מגיעה למגרשים ולא מאמינה שאני צריכה לשחק בהם. הבטיחו לנו שינוי ולא עשו את זה, גרמו לנו רק לסבול יותר. אנחנו דורשות שיתייחסו אלינו כמו שחקניות מקצועניות".
5 צפייה בגלריה
רוביאלס
רוביאלס
לואיס רוביאלס. התקרית העיבה על הזכייה
(צילום: FRANCK FIFE / AFP)

"אם לא ברצלונה - לא הייתי נשארת"

לקראת הזכייה בכדור הזהב השני ברציפות, התראיינה בונמטי ל"אתלטיק" ושוב העלתה טענות כלפי הליגה הספרדית. "הליגה האנגלית וליגות אחרות מתקדמות במהירות, ואנחנו תקועות במקום מבחינת התנאים", אמרה, "לליגה אין אפילו ספונסר ראשי. המצב לא משתפר, לא ברור מי מנהל פה את העסק. אנחנו צריכים לראות מה עושים באנגליה ולחקות את זה. יש לליגה הספרדית את כל התנאים כדי לעשות צעד קדימה, אבל כנראה מי שמנהל את הליגה לא רוצה לעשות את זה"
"הליגה לא תחרותית מספיק, לחלק מהקבוצות אין תנאים בסיסיים להתאמן. אני שומעת כל הזמן על ההתקדמות של כדורגל הנשים בספרד, אבל אנחנו צריכים להיות צנועים יותר לגבי האמירה הזאת". לפני כחודש וחצי, לדוגמה, ברצלונה הביסה 1:10 את גרנאדה בליגה, ולאחר מכן ניצחה 1:7 את אספניול. "אם לא ברצלונה, לא הייתי נשארת בליגה הזאת", הוסיפה.
5 צפייה בגלריה
אייטנה בונמטי
אייטנה בונמטי
"אם לא ברצלונה, לא הייתי נשארת בספרד"
(צילום: Fran Santiago/Getty Images)
היו לכוכבת בת ה-26 הצעות גדולות מצ'לסי וליון, אותן קבוצות שברצלונה ניצחה בדרך לגביע, אבל בארסה פתחה את הכיס כדי להשאיר את בונמנטי בחוזה היסטורי עד סוף עונת 2027/28 בסכום שמוערך במיליון אירו לעונה. אבל בעוד באנגליה הקימו ליגה חדשה בשם הסופר-ליג, בו מתחרות 12 קבוצות בלבד עם משכורת ממוצעת של 400 אלף אירו לעונה, בליגה הראשונה בספרד עדיין יש חובבניות. בליגה הספרדית יש 16 קבוצות, ובומנטי חושבת שצריך להקטין את המספר הזה כדי להגדיל את התחרותיות.
אבל יחד עם הביקורת המוצדקת, אייטנה בונמטי היא קודם כל אוהדת ברצלונה ומסורה למקום שהיא גדלה בו. היא הייתה הנערה היחידה מבין 400 שחקני האקדמיה של ריבאס, המועדון הקטן בו היא התחילה את הקריירה. כעת רשומות בו 100 נערות ב-14 קבוצות, כשהיא מנצחת על כל הפרויקט. בגיל 26 בלבד היא קיבלה את הכינוי "הסנדקית של הכדורגל הספרדי". עם חוזה ששווה מיליונים, אולי היא יכולה להתרכז עכשיו יותר בכדורגל. הדרך לשוויון בין המינים בכדורגל עוד ארוכה מאוד.