יום הזיכרון לשואה ולגבורה מצוין בישראל בכל שנה בכ"ז בניסן. הוא נחשב ליום זיכרון לאומי בישראל. ביום זה ישראל מתייחדת עם זכר ששת המיליונים שנספו בשואה וזוכרת את הזוועות שהמיטו הנאצים ועוזריהם על העם היהודי. ביום זה נהוג גם להזכיר ולזכור את מעשי הגבורה והמרד בימים ההם.
ב-1951 הנהיגה הכנסת יום זיכרון בתאריך כ"ז בניסן ושמו "יום השואה ומרד הגטאות". ב-1953 נזכר היום בשמו הנוכחי, כפי שנקבע בחוק "זיכרון השואה והגבורה – יד ושם". לבסוף, ב-1959, חוקק "חוק יום הזיכרון לשואה ולגבורה", בעקבות מאבק ניצולי השואה.
במהלך יום השואה תישמע צפירה בת שתי דקות. הצפירה נשמעת מדי שנה בבוקר יום השואה בשעה 10:00. הנוהג באופיו של היום, נקבע בסעיף 2 בחוק: "ביום הזיכרון תהא בכל רחבי המדינה דומיה של שתי דקות בהן תשבות כל עבודה ותיפסק כל תנועה בדרכים; יקוימו אזכרות, עצרות עם, וטקסי התייחדות במחנות הצבא ובמוסדות החינוך; הדגלים על הבניינים הציבוריים יורדו לחצי התורן. מקומות בילוי, מסעדות, בתי קפה ובתי קולנוע סגורים בערב יום השואה.
כדי למנוע חפיפה בין יום הזיכרון לבין כניסת השבת או מוצאי שבת, נקבעו בחוק הכללים הבאים:
- אם חל כ"ז בניסן ביום שישי, מוקדם יום הזיכרון ביום אחד, ומתקיים ביום חמישי, כ"ו בניסן.
- אם חל כ"ז בניסן ביום ראשון, נדחה יום הזיכרון ביום אחד, ומתקיים ביום שני, כ"ח בניסן.
מדי שנה נקבע נושא מרכזי אחר שבו יתמקדו אירועי יום הזיכרון. טקסים לציון יום השואה נערכים גם ברחבי העולם. אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה נפתחים בערב, בעצרת הממלכתית שנערכת ביד ושם בירושלים בשעה 20:00. העצרת נערכת במעמד נשיא המדינה, ראש הממשלה, ניצולי שואה, ובני הדור השני. העצרת כוללת נשיאת הדלקת שש משואות בידי ניצולי שואה לזכר ששת מיליוני הנספים.
ב-1988 החל להיערך מדי שנה "מצעד החיים" באושוויץ שיזם אברהם הירשזון. במצעד משתתפים אלפי תלמידי תיכון ישראלים ואלפי יהודים מרחבי העולם מדי פעם מצטרף למצעד גם הרמטכ"ל.
יום הזיכרון לשואה בעולם, ויום הזיכרון הבינלאומי לשואה:
בפולין יום הזיכרון לשואה חל ב-19 באפריל, יום השנה למרד גטו ורשה. קנדה קבעה את יום הזיכרון לשואה גם כן לתאריך העברי כ"ז בניסן. ארצות הברית מקיימת שבוע זיכרון, מראשון שלפני כ"ז בניסן ועד ראשון שאחריו. ברומניה יום הזיכרון מצוין ב-9 באוקטובר.
בגרמניה, צרפת, בריטניה, איטליה ובעוד שמונה מדינות באירופה נקבע היום ל-27 בינואר, יום השנה לשחרור מחנה הריכוז אושוויץ-בירקנאו. בעקבותיהן קבע האו"ם יום זה כיום הזיכרון הבינלאומי לשואה. ישראל מציינת בתאריך זה את יום המאבק באנטישמיות.