אסור לגנוב, אסור להשחית ואסור לעבור את המהירות המותרת בכביש: כולנו חושבים שאנחנו מכירים את החוקים, אבל הכללים החלים עליכם כאן עשויים להשתנות באופן מטריד ביותר ברגע שאתם נוחתים במדינה זרה. כך למשל, במדינות מסוימות המעשים התמימים ביותר, כמו שתיית מים או דריכה על כסף, עשויים להנחית עליכם קנס עצום או אפילו מאסר ממושך.
הינה כמה מהחוקים הכי לא שגרתיים בעולם, החל מהמעשיים וההגיוניים ועד למוזרים ביותר, שחשוב שכל תייר יכיר. תודו לנו אחר כך.
בסינגפור הסופר-נקייה, זה לא רק שאסור ללעוס מסטיק, אלא גם אסור לייבא אותו בשום צורה או דרך. האיסור על מסטיק נחקק בשנת 1992, כאחד מן החוקים הרבים שנועדו לשיפור הניקיון באי. יש גם איסורים על יריקה באמצע הרחוב, גרפיטי וכמובן השלכת אשפה.
עם זאת, החל משנת 2004 ניתן לרכוש במדינה האסייתית מסטיקים עם יתרונות בריאותיים כמו מסטיק ניקוטין. ואולם, לפני שהאזרחים יקבלו חבילה מהרוקח, עליהם למסור את שמותיהם ואת מספרי תעודות הזהות שלהם. אם לא יעשו כן, רוקחים שימכרו להם מסטיקים עשויים להישלח לשנתיים מאסר ולקבל קנס של כ-3,000 דולר.
חשבו פעמיים לפני שתארזו ציוד חאקי טרנדי או את חולצת מסיבת השחרור שלכם, בטרם תעלו על המטוס שייקח אתכם למדינת האיים הקריביים הבאה.
כן כן, לבוש הכולל חולצה או מכנסיים עם הדפס הסוואה בטרינידד וטובגו עלול לגרום לכם לצרות עם מערכת החוק המקומית. הסיבה לאיסור, אגב, היא החשש של השלטונות מהתחזות של אזרחים תמימים לחיילים.
כשאתם פוסעים ברחובות תאילנד, כדאי מאוד שתציצו מדי פעם כלפי מטה ותוודאו שלא דרכתם על כסף תאילנדי. החוק התאילנדי רואה בחומרה רבה דריכה על שטרות כסף, גם אם הדבר נעשה בשוגג, ועלול להנחית על האדם הדורך עונש מאסר בפועל. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שעל השטרות התאילנדיים מתנוססת תמונתו של המלך, ודריכה עליהם עלולה להתפרש כעלבון צורב לבית המלוכה.
הגעתם ליוון ואתם מתכננים לבקר בכמה מהאתרים העתיקים והמפורסמים במדינה? עצה שלנו: ותרו מראש על נעלי העקב.
ואם תהיתם, לא מדובר רק בהמלצה שתסייע לכם להתנועע בנוחיות, אלא באיסור ממשי על נעילת עקבים בכניסה לאתרים הארכיאולוגיים החשובים במדינה, בהם למשל אתר האקרופוליס שבאתונה, בשל חשש שהנעליים המחודדות יפגעו במונומנטים העתיקים.
רוב האנשים אוהבים לשתות מים במטוס (ולמעשה מדובר בפעולה הכרחית, שכן האוויר הדחוס במטוס מייבש מאוד), אבל עשו לעצמכם טובה והשאירו את בקבוקי המים שלכם בתא המטוס כשאתם נוחתים בניגריה. מדוע? פשוט מאוד: החוק המקומי אינו מתיר להכניס מים מינרליים או משקאות קלים למדינה. אגב, אלו שסירבו לציית לחוק הזה, ולרוע מזלם גם נתפסו, נאלצו לשלם קנס מכובד וגרוע מכך - הבקבוק הוחרם.
בין אם יש אור או חושך בחוץ, ובין אם מדובר בעונת החורף או הקיץ - אם אתה נוהגים במדינה הסקנדינבית, עליכם להדליק את הפנסים ברכב שלכם בכל עת ובכל עונה. אם תשכחו בטעות להפעיל אותם, אתם עשויים לספוג קנס משמעותי - וכשמדובר בקרונה (המטבע המקומי), זול זה לא יכול להיות.
תיירים רבים סבורים כי האכלת היונים בכיכר סן מרקו שבוונציה היא פעילות חשובה (ואפילו מומלצת בכמה ספרי טיולים). ואולם, משנת 2008 החוק המקומי החליט לגנוז את המסורת עתיקת היומין, בשל חשש שהבניינים ההיסטוריים שבכיכר עלולים להיפגע ממספר הולך וגדל של יונים ומזיקים אחרים הנוחתים עליהם. וכך, תיירים המאכילים יונים - או כל ציפור אחרת השוהה בכיכר המפורסמת - עלולים להיענש בקנסות כבדים.
רבים מאיתנו משתמשים בתרסיסים לאף נגד אלרגיות או הצטננות, אך לפני שאתם עולים על המטוס ליפן - כדאי שתבדקו טוב-טוב את התווית שעל התרופה שלכם: החוק במדינת השמש העולה אוסר על הכנסת כמה מתרסיסי האף הנפוצים בישראל המכילים פסאודואפדרין, ומי שעובר על החוק - גם שלא במודע - עלול לעמוד בפני קנס. אאוץ'.
אם אתם מתכננים לשכור רכב במהלך החופשה הקרובה שלכם לספרד, כדאי מאוד שתשננו היטב את החוק המקומי הבא: אין לנעול כפכפים בזמן נהיגה, או כל סוג של נעל שאינה בעלת חלק עליון המכסה את כף הרגל.
ולמתחכמים: לא, אסור גם לנסוע שם יחפים. ומה קורה לאלו שעוברים על חוק הכפכפים? אם ייתפסו, הם צפויים להתמודד עם קנסות משמעותיים, עד כדי החרמת הרכב.
לא ברור איך מישהו באמת יכול להיתפס בזמן שהוא עושה את זה, אבל אם אתם נהנים להשתמש בים כשירותים, הימנעו מלעשות זאת בפורטוגל. כן, גם אם אתם שחיינים מקצועיים.
חוק זה, אגב, נחקק על מנת לשמור על חופים נקיים וידידותיים למשפחה. וגם - אם נודה על האמת - מדובר במעשה לא מאוד אסתטי, בלשון המעטה.
בין אם אתם מוסלמים ובין אם לאו, אם אתם שוהים באיחוד האמירויות הערביות במהלך חודש הרמדאן, עליכם לכבד את החוקים המקומיים, ולהימנע מאכילה או שתייה בציבור. אגב, אם תעברו על החוק אתם עלולים לעמוד בפני קנס גדול מאוד או אפילו תקופת מאסר.
משבשי גלאי מהירות, כמו גם תוכנות לזיהוי מיקום של מצלמות מהירות, הן המצאות נפלאות עבור חובבי נהיגה מהירה (ושחלילה לא ישתמע מכך שאנחנו בעד נהיגה מהירה או כזו המנוגדת לחוק). עם זאת, השימוש במכשירים או תוכנות אלו אינו חוקי בצרפת, ויכול להעמיס על חשבון הבנק שלכם קנס של עד 1,500 אירו, כמו גם שש נקודות ברישיון הנהיגה שלכם (למי שנושא רישיון נהיגה אירופי). בקיצור - אל תנסו את הצרפתים.
אם הפה שלכם עמוס בקללות ביומיום, אולי תרצו לסגור אותו באוסטרליה. במדינת ניו סאות' ויילס שבדרום-מזרח היבשת יש למשטרה היכולת לחייב את מי שמקלל בציבור בקנס בסך 500 דולר. התשלום, אם תהיתם, הוא בו-במקום.
זה אולי מפתה לחסוך בזמן גלישה כשאתם בחו"ל, אבל אם אתם מתחברים לרשת ה-WiFi של מישהו אחר (שמשום מה לא הקפיד על נעילת הרשת באמצעות סיסמה) בזמן שאתם בסינגפור - הפרתם, למעשה, את החוק באופן רשמי.
תאמינו או לא, אבל הממשלה רואה בפעולה זו פריצה, ועבירה מסוג זה צפויה להעמיד אתכם במקרה הפחות גרוע מול קנס של 10,000 דולר, במקרה העוד יותר גרוע מול עונש מאסר של שלוש שנים ובמקרה הגרוע ביותר - מול שניהם.
החוק הגרמני הבא הוא בהחלט משהו שהיינו שמחים אם היו מיישמים גם בארץ: החוק במדינה אוסר על עצירה בזמן נסיעה על הכביש המהיר (אוטובאן) - אפילו אם נגמר לכם הדלק.
מה שאומר שלפני שאתם יוצאים "לקרוע" את הכביש המהיר בעולם, אל תשכחו לוודא שיש לכם מספיק דלק לדרך.
ובכן, לא בקנדה כולה - או שהעולם היה מפסיד זמרים כמו דרייק, סלין דיון ואפילו ג'סטין ביבר - אבל בעיירה הקטנה פטרוליה שבאונטריו יש חוק האוסר בפירוש ובכל זמן נתון על צעקות, שריקות, קריאות בקול רם ושירה.
מעניין לדעת אם בעיירה השקטה מתגוררים ישראלים, ואם כן - כיצד הם מצליחים להתמודד עם החוק הנוקשה והבלתי סביר בעליל הזה.
אין דבר מתסכל יותר ממישהו שמבקש מכם לחייך כשאתם לא במצב רוח לכך, אבל במילאנו, תתפלאו, זו למעשה דרישה חוקית. כן כן, חוק ישן-נושן (שלא תוקן עד היום) מחייב אנשים לחייך במקומות ציבוריים.
ומיהם בני המזל שאינם נאלצים לחייך גם כשעובר עליהם יום פחות טוב? היחידים שיכולים לזעוף מבלי להסתכן בקנס הם אלה שהשתתפו באותו היום בהלוויות ועובדי בתי החולים.
שימו לב: אנחנו עומדים לנפץ כאן טעות היסטורית, שלא מעט תיירים אינם מודעים אליה: תרבות ה"קופי שופס" המפורסמת באמסטרדם לא אומרת ששימוש בסמים מותר בהולנד עצמה.
סמים "קלים" נסבלים רק באזורים ייעודיים, ואם תיתפסו מחזיקים או רוכשים אותם (שלא בבתי הקפה המותרים) תעמדו בפני עונש מאסר - אז חשבו לפני שאתם יוצאים להסתובב ברחובות העיר, ובהולנד כולה, עם ג'וינט ביד.
הגעתם לקפריסין? הקפידו להתפנק עם כל האוכל והשתייה שלהם אתם זקוקים לפני שתתייצבו מאחורי ההגה. ומה יקרה אם תיתפסו עם כריך ופחית קולה במהלך הנהיגה? תיאלצו להתמודד עם קנס גבוה במיוחד, שאותו תקבלו גם אם תיתפסו לוגמים טיפה אחת של מים בזמן הנהיגה. ראו הוזהרתם!
לא ממש ברור איך אפשר לאכוף את זה, אבל כפר אחד בדרום-מערב צרפת אוסר על אנשים למות בשל סיבה הזויה במיוחד: בית הקברות המקומי מלא מדי. כן כן, מה שקראתם - לפני כמה שנים, ראש עיריית סרפורנקס (Sarpourenx) הוציא צו המורה כי "אסור למות לכל מי שאינו בעל מגרש בבית העלמין, ומעוניין להיקבר בסרפורנקס... עבריינים ייענשו בחומרה". ועל זה נאמר - תנו למות בשקט.
רוב האנשים מניחים כי צבעם או איכותם של המצעים במיטות שלהם הם העסק הפרטי שלהם, והאמת היא שהם צודקים (אם תשאלו אותנו). אך לא כך הדבר בארגנטינה: המדינה אסרה על החזקה של מצעי נוצות, בטענה ש"פינוק כזה מעודד רגשות מעוררים".
מודים שהחוק התמוה הפתיע אותנו במיוחד - לא רק בשל העובדה שהוא מוזר בפני עצמו, אלא משום שהוא נחקק דווקא במדינה שהביאה לעולם את הטלנובלות הדרמטיות וסוחטות הדמעות.
זקוקים לשירותים בשעות הלילה המאוחרות? אם כך, עדיף שלא תטיילו בשווייץ: לא רק לא שזה לא חוקי להדיח את מי האסלה אחרי השעה 22:00 בלילה אם אתם מתגוררים בדירה, אלא שגם לא חוקי לגברים להטיל את מימיהם בעמידה מאוחר בלילה. עצה שלנו: אל תנסו לשחק עם השווייצרים - חוקי הרעש נאכפים שם בקפידה רבה.
אם אתם מאלה שנוהגים לשמור על ניקיון הרכב ומקפידים שיהיה ללא רבב, כדאי שתנהגו כך גם ברכב השכור שלכם במהלך השהייה ברוסיה. לא תאמינו, אבל נהיגה ברכב מלוכלך, במיוחד אם הוא מטשטש ולו במעט את לוחית הרישוי שלכם (וזה רק התירוץ), יכולה לאלץ אתכם להתמודד עם קנס משמעותי במקום.
ובכן, לא בכל ספרד אלא ספציפית ברצלונה - שם, לפני כמה שנים, נכנס לתוקף חוק האוסר על אנשים לשוטט ברחובות העיר בבגד ים. אם תיתפסו לובשים ביקיני, בגד ים או בגד הדומה לו הרחק מבריכת השחייה או חוף הים, אתם עלולים להיענש בקנס של עד 300 אירו.
טיול נעים וחוקי!