בכסלו, פריחת הסתווניות של הסתיו נעלמת בהדרגה ומוחלפת בכרכומים שמבשרים את בוא החורף. בכמה אתרים בודדים, צבעי השלכת יעניקו למטיילים אווירה של סתיו אירופאי אמיתי, וכשמזג האוויר מתקרר - זה בדיוק הזמן לטבול במעיינות החמים. אלו הטיולים המומלצים לסוף נובמבר ותחילת דצמבר.
סמוך לאור עקיבא נמצאת חורבת מלח - אתר ארכיאולוגי שככל הנראה שימש כמחצבה שממנה נחצבו האבנים ששימשו את המלך הורדוס לבנייתה של העיר קיסריה. אולם בסתיו, מתמלא האתר בפריחה יפה וייחודית.
כשבוע לאחר הגשם המשמעותי הראשון, מתכסה האתר במרבדים ורודים של סתוונית היורה, ולצידה פורח הנרקיס הסתווי הנדיר, שאמנם צנוע מהנרקיס המצוי המוכר מהחורף, אבל מיוחד בשל נדירותו ובולט על רקע הצמחייה היבשה והקוצים שסביבו.
אחרי עוד כמה ימים גשומים, פריחת הסתווניות באתר מתחלפת בפריחה לבנה-סגולה של כרכום גיארדו חופי, הנחשב נדיר במיוחד.
האתר צמוד לאזור התעשייה של אור עקיבא. בהגעה מכביש 4, פונים ימינה בכיכר הראשונה אל רחוב האילן וממשיכים עד סופו. שם חונים, והולכים בשביל החולי עד שמבחינים בגבעה קטנה מצד ימין – ועליה ריכוזי הפריחה. הכניסה ללא תשלום.
ישראל זה לא אירופה, והעצים הנשירים הם לא העצים הנפוצים ביותר בה. אבל בכל זאת ניתן למצוא כמה מקומות שבהם העצים נצבעים בסתיו בצבעים משגעים של אדום וצהוב.
אחד המקומות שבהם מומלץ לבקר רגע לפני שהחורף מגיע והעלים נושרים בשלכת הוא הגן הלאומי עין חמד, אשר שוכן בצמוד למחלף חמד על כביש 1 – כרבע שעה נסיעה מירושלים וכחצי שעה נסיעה מתל אביב.
בגן, אשר שוכן לאורך קטע מנחל כסלון, מצוי מקבץ גדול של עצי דולב מזרחי – בני דודים של עץ המייפל הקנדי, שהעלה שלו מככב במרכז הדגל של קנדה. עצי הדולב משליכים בסתיו את עליהם במרבדים של אדום, צהוב וכתום.
ההליכה בשבילי הגן היא בין המרבדים וליד המבנה הצלבני המבוצר שנותר במקום, וניתן לערוך בו פיקניק ולבלות בו יום שלם.
לפרטים נוספים על הטיול בעין חמד ועל טיולי שלכת נוספים גם בנחל עמוד, בגן הבוטני בגבעת רם, ברמת הגולן וביער צרעה – הקליקו.
בפאתי העיר טבריה, במרחק נגיעה מהכינרת, נמצא אתר חמת טבריה - גן לאומי קטן ומפתיע שמציע חוויית טבילה "בוטיקית" במיוחד. מאז ימי קדם הגיעו לכאן יהודים כדי לטבול במעיינות החמים, שלהם נודעו סגולות מרפא. באתר גם שרידי מרחצאות מהתקופה הרומית וכן מבנה חמאם סולימאן שהוקם ה-1780 ושימש את תושבי האזור ועולי הרגל עד 1944.
בתחומי הגן הלאומי נובעים 17 מעיינות תרמו-מינרליים בטמפרטורה של 60 מעלות. רוב המים מועברים למרחצאות חמי טבריה במערכת תעלות תת-קרקעיות, אך עודפיהם מועברים אל כמה בריכות שכשוך ששופצו וחודשו בשנים האחרונות.
באתר נמצא גם "בית הכנסת של סוורוס", שעבר כמה גלגולים מאז בנייתו לראשונה, בשנת 230 לספירה. מוצג בו לראווה אחד הפסיפסים המרהיבים ביותר שהתגלו בבתי הכנסת הקדומים בארץ ישראל, והוא כולל גלגל מזלות, דמויות נשים שמסמלות את עונות השנה, כתובות ביוונית וסמלים יהודיים, כמו שתי מנורות שבעת קנים, שופר ולולב.
לפרטים נוספים על חמת טבריה ועל מעיינות חמים נוספים שישדרגו טיולים בימים קרירים - כמו הג'קוזי של צומת וואסט ואפילו הסחנה שמימיו שומרים על טמפרטורה של 28 מעלות כל השנה - הקליקו.
פורסם לראשונה: 01:00, 19.10.20