בנחל תבור שבגליל התחתון עובר אחד ממסלולי הטיול היפים ביותר בארץ. הנחל מתחתר ב"קניון הבזלת" המפותל, שגדותיו בנויים מסלע בגווני חום-אדמדם ושחור, ובחלקו התחתון ממשיך כנחל איתן הניזון מכמה מעיינות ונשפך אל נהר הירדן.
בחורף, מתכסה הקניון בעשב שצובע את המצוקים בירוק וגורם למקום להיראות כמו גלויה. בתחילת האביב, מורדות הקניון נצבעים בכחול-סגול בזכות פריחת תורמוס ההרים. בשטח זה נמצאת גם האוכלוסייה הגדולה ביותר של הצבי הארצישראלי.
קניון הבזלת מציע למבקרים שני מסלולי טיול אפשריים: האחד מסלול מעגלי קצר וקל המומלץ למשפחות, והשני מסלול מעגלי ארוך וקשה שכולל ירידה אל תוך הקניון והליכה בתוואי הנחל – ומומלץ אך ורק למטיבי לכת. שני המסלולים יפגישו את המטיילים בעונה עם פריחת התורמוסים המרהיבה. קבלו את המדריך המלא לטיולים בנחל תבור.
שני המסלולים הם מעגליים ויוצאים מאותה הנקודה – ולכן יש לשים לב לסימוני השבילים כדי לא להתחיל בטעות את המסלול שלא התכוונתם לטייל בו. כדי להתחיל את הטיול יש להגיע אל קיבוץ גזית דרך כביש 7276. עוברים את שער הקיבוץ וממשיכים ישר עוד כחצי קילומטר לפי שלט ההכוונה לשמורת נחל תבור. יוצאים מהשער הצפוני של הקיבוץ לשביל עפר המוביל לחניה שבתחילת המסלול.
שימו לב: בשבתות בעונת פריחת התורמוסים (פברואר-מרץ) מורגש במקום לעתים קרובות עומס מטיילים, ולכן מומלץ - במיוחד בימים אלו - להגיע דווקא באמצע השבוע. לידיעתכם: תורמוס ההרים הוא פרח מוגן!
נוף כמו בשווייץ: המסלול הקצר
מרחבת החניה צועדים צפונה בהמשך השביל הרחב המסומן באדום. בפיצול השבילים ממשיכים ישר עם השביל הרחב שמסומן כעת בשחור, ולאחר כ-100 מטרים פונים ימינה לשביל הליכה המסומן בצבע כחול ונכנס אל תוך השמורה.
מצד שמאל כבר נשקף נוף יפהפה של מרחבי הגליל התחתון והר תבור, ובהמשך נשקף גם תל רכש – שבו נמצאו שרידים ליישוב מבוצר שהתקיים במקום עוד לפני תקופת הברונזה הקדומה (סביבות שנת 3,000 לפני הספירה) ועד התקופה הביזנטית. חוקרים מזהים את התל עם העיר הכנענית אֲנָחֲרָת הנזכרת הן בספר יהושע והן בכתבי הפרעונים.
לאחר כקילומטר הליכה בשביל הכחול מגיעים אל מצפור אורן ליפשיץ, שאותו ניתן לזהות בקלות לפי הסלע הענק שעליו חרוט המשפט "בשביל הנוף הזה אנחנו כאן". מהמצפור נשקף הנוף המרהיב של קניון הבזלת שבו זורם נחל תבור, והוא בהחלט שווה את ההגעה למקום.
אורן ליפשיץ ז"ל, בן קיבוץ גזית שעל שמו נקרא המצפור, שירת בצנחנים ונהרג בחילופי אש באזור בינת ג'ביל במהלך מלחמת לבנון השנייה – בעת שניסה לחלץ מאזור הקרבות חבר ליחידה שנפצע קשה קודם לכן. שניהם מתו מפצעיהם בדרך לבית החולים.
מצפור אורן ליפשיץ הוא גם הנקודה שבה המסלול הארוך והמסלול הקצר מתפצלים. המטיילים במסלול הקצר יפנו מהמצפור ימינה ויילכו בעקבות השביל המסומן בירוק שעובר על שפת המצוק. אך לפני זה: ממשיכים מעט בירידה (התלולה) בעקבות הסימון הכחול ולאחר כמה מטרים תפגשו את כתם התורמוסים היפהפה שמקשט את מורדות המצוק. אחרי שנהניתם, צילמתם והצטלמתם – עולים חזרה וממשיכים עם השביל הירוק.
מהשביל נשקפות אינספור זוויות מרהיבות של קניון הבזלת – וגולת הכותרת היא נפתול "לשון המלך" המרשים שבערוץ הנחל, שנראה מכאן היטב. לאחר כ-700 מטרים מגיעים אל דרך ג'יפים רחבה המסומנת בצבע אדום ויורדת אל תחתית הקניון. כאן פונים ימינה והולכים על דרך הג'יפים בכיוון העלייה, שעוברת בתוך שטחי מרעה ותוביל בסופו של דבר אל רחבת החנייה.
שימו לב באמצע הדרך לפנייה שמאלה אל "נווה אלעד", שמובילה אל נקודת תצפית נוספת שלצידה שולחנות פיקניק, סככות צל ומתקני שעשועים – מקום מושלם להפסקה ופיקניק מול הנוף, לפני שחוזרים אל הרכב ומסיימים את הטיול.
מצפור זה מוקדש לזכרו של אלעד ליטווק ז"ל, חייל נוסף בן קיבוץ גזית, שנהרג בהר דב באפריל 2001 מפגיעת טיל נ"ט שנורה מלבנון ופגע בטנק שעליו פיקד. מהמצפור נשקף ערוצו התחתון של נחל תבור, ועל הרמה מימין ניתן להבחין במבצר הצלבני כוכב הירדן.
נרטבים בנחל: המסלול הארוך
תחילת המסלול הארוך זהה לתחילת המסלול הקצר – ויש להגיע אל מצפור אורן ליפשיץ בהתאם להוראות מעלה. מהמצפור ממשיכים לפי השביל המסומן בכחול, אשר יורד בירידה תלולה למדי (שעלולה להיות מחליקה) אל תוך אפיק הנחל בתחתית הקניון. אל תמשיכו בירידה אם אתם לא נועלים נעליים נוחות ומתאימות להליכה מאומצת. אם זה המצב – הסתפקו במסלול הקצר.
מכאן צועדים לצד הנחל על פי הסימון הכחול, ויש להקפיד לעקוב אחרי הסימון כדי לא להתבלבל בדרך. המסלול כולל לפחות ארבע חציות של הנחל, ואחרי גשמים כשהזרימה חזקה אין אפשרות לא להירטב ומומלץ להיערך מראש עם מכנסיים שאין בעיה להרטיב, נעליים מתאימות להליכה במים וגרביים להחלפה. המלצה אישית: קחו איתכם בתיק סנדלי שורש, ונעלו אותם כשתגיעו לנחל, לפני החצייה הראשונה.
הנחל יוצר כמה מפלונים יפים, ועובר גם בבריכה עמוקה המכונה "הבריכה האדומה" בשל צבע הסלע בגדותיה. ניתן לשכשך רגליים בבריכה, אך הכניסה למים אינה מומלצת. בסמוך לבריכה יש לרדת בסולם דרגיות בגובה 2 מטרים.
הצועדים במסלול הארוך בעונת הפריחה יזכו לפגוש את התורמוסים היפים לאורך רוב המסלול. בחורף פורחות לאורך המסלול גם רקפות רבות וכלניות, ובתחילת האביב הן מתחלפות בנוריות ובמרבדי חרדל מרשימים, לצד פרחים רבים נוספים – וכמובן שלא תוכלו לפספס גם את השקדיות שפזורות בכמה נקודות בתוואי הנחל.
בהמשך תגיעו לצומת שבילים – פונים ימינה אל דרך הג'יפים המסומנת בצבע אדום ומובילה לאחר עלייה מתונה אך קשה אל רחבת החנייה. אם החלפתם לסנדלי שורש בנחל, לפני העלייה יש להחליף בחזרה לנעליים מתאימות להליכה מאומצת.
חשוב לדעת!
- הנחל זורם בתוך קניון בזלת וחשוף ברובו לשמש, ובימים חמים במיוחד שוררות בתחתית הקניון טמפרטורות גבוהות ולעתים אף קיצוניות. הטיול במסלול הארוך אינו מומלץ כלל בחודשי הקיץ. חובה לצאת לטיול עם 3 ליטרים של מים לפחות לאדם, גם בחורף.
- אין לטייל במסלול בימים גשומים או בימים שבהם קיימת אזהרת שיטפונות. הנחל מועד לשיטפונות בחורף, והטיול בו בזמן שיטפון זו סכנת חיים!
- חשוב להקפיד לשמור על הטבע בשמורה – על החי, על הצומח וגם על הדומם – כדי שנוכל להמשיך ולהנות ממנו. נא לא להאכיל חיות בר משום סוג, לא לקטוף פרחים, ולא לסטות מהשבילים המסומנים.
- משום שהשמורה היא בית לאוכלוסייה גדולה וייחודית של צבי ארצישראלי, חל איסור להכניס כלבים לשטח השמורה. נוכחות כלבים במקום מרחיקה את הצבאים ומסכנת את קיומם. אנא הקפידו על כך.
- אין במסלול פחי אשפה. הצטיידו מראש בשקית כדי לזרוק בה את הזבל, וקחו אותה איתכם. לא משאירים אשפה בשטח!
- אין להדליק אש בכל שטח השמורה.
- יש לתכנן את הטיול כך שיסתיים לפני שעות החשכה. השהייה בשטח בשעות החשכה מחוץ לחניוני לילה מוסדרים אסורה ועלולה להיות מסוכנת, וגם מפריעה לבעלי החיים.
פורסם לראשונה: 08:24, 05.03.21