האירוס ההדור, שכמעט ונכחד מנופי הארץ בגלל יופיו, פורח בכל שנה בדיוק בפסח. האביב גורם אפילו למקום מרהיב כמו קניון הבזלת של נחל תבור להיראות עוד יותר יפה - כאשר מורדותיו מתכסים בפריחה סגולה של תורמוס ההרים. אלו הטיולים המומלצים לסוף מרץ ותחילת אפריל.
התורמוס הוא ללא ספק אחד הפרחים האהובים ביותר על הישראלים, שתמיד מתרגשים לפגוש אותו בטבע. בזמן שבמישור החוף מכירים בעיקר את התורמוס עם הפרחים הלבנים (תורמוס ארצישראלי), באזורים הגבוהים יותר ניתן לפגוש תורמוס עם פרחים כחולים-סגולים – זה תורמוס ההרים, שיוצר לפעמים מרבדים מרשימים במיוחד.
בעונה זו, מורדות הקניון שבו זורם נחל תבור נצבעים בכחול בזכות פריחת תורמוס ההרים – ומשדרג מאוד את המסלול שגם בעונות אחרות נחשב לאחד המסלולים היפים ביותר בארץ, למרות שאינו מסלול טיול קל.
קטע הנחל המומלץ לטיול נמצא סמוך לקיבוץ גזית – שם מתחתר הנחל ב"קניון הבזלת" המפותל, שגדותיו בנויים מסלע בגווני חום-אדמדם ושחור.
בחורף, עוד לפני תחילת פריחת התורמוסים, מתכסה הקניון בעשב שצובע את המצוקים בירוק זרחני וגורם למקום להיראות כמו גלויה. בשטח זה נמצאת גם האוכלוסייה הגדולה ביותר בארץ של הצבי הארצישראלי.
אירוס ההיכל האחרון לפרוח בארץ הוא האירוס ההדור, שפורח בכל שנה בדיוק בפסח. בהתאם לשמו, נחשב האירוס ההדור למרהיב שבאירוסי ישראל.
האירוס ממין זה התפרסם בשנת 1882 בספרו של הבוטנאי השווייצרי וויליאם בארביי. באותן שנים שוכללה טכנולוגיית הדפסת התמונות הצבעוניות, ותמונת הצבע של הפרח שפרסם בארביי הדהימה את האירופאים – וגננים מהיבשת ביקשו להשיג שתילים שלו "בכל מחיר".
החוקר ומדריך הטיולים מיכה "מייק" לבנה מציין בספריו כי ברשומות של נמל עכו מופיע ייצוא של אלפי שקים של קני-שורש של אירוס הדור, וכי מסופר כי כפרים שלמים בצפון חדלו מעבודותיהם האחרות ויצאו לחפש ולעקור אירוסים כדי לספק את הביקוש באירופה.
אולם האירוסים פרחו בגינות באירופה שנה-שנתיים ולאחר מכן מתו, והסברה הייתה שהאירוס ההדור נכחד מן העולם. למרבה המזל, המלקטים לא הצליחו לגלות את כל הפרטים של האירוס ההדור – ואוכלוסיות אחדות ומבודדות שלו שרדו במזרח הגליל העליון, בעמק החולה ובשומרון.
פריחה יפה של עשרות אירוסים ניתן למצוא במדרון הצפון-מערבי של תל אבל בית מעכה הסמוך למטולה. כדי להגיע אל ריכוז הפריחה יש לנסוע צפונה בכביש 90, ואחרי תל-חי לפנות לכפר יובל. אחרי כ-150 מטרים פונים שמאלה וממשיכים צפונה עוד כ-1.5 ק"מ עד למרגלות התל – שממנו גם תצפית יפה על אזור נחל עיון.
ריכוז יפה של אירוסים יש גם בהר מלכיה, ממש בצמוד לכביש הצפון – ליד הפנייה המערבית לקיבוץ מלכיה, בין מצודת כ"ח לאביבים. הפריחה נמצאת מצפון-מזרח לצומת הפנייה לקיבוץ.
אתר פריחה נוסף נמצא בשמורת האירוס ליד תל חצור: מכביש 90 פונים על פי השילוט לאיילת השחר ותל חצור, צפונית לצומת מחניים, והפריחה נמצאת כ-100 מטר לפני השמורה מצד ימין של הכביש הישן המחבר את שני מחלפי איילת השחר. האירוס פורח גם במסלול נחל דישון, על "שביל ישראל", קרוב לכביש בין ברעם ליראון.
חשוב להדגיש: האירוס ההדור הוא פרח מוגן ונדיר. אין לגעת בפרחים ובטח שאין לקטוף אותם, ויש להיזהר שלא לרמוס במהלך הטיול את הצמחים שעדיין לא פרחו!
למסלולי טיול נוספים בעקבות אירוסים שפורחים באביב, כמו אירוס הגלבוע, האירוס הנצרתי, אירוס הגנב, אירוס ירוחם והאירוס השחום - הקליקו.
פורסם לראשונה: 01:05, 19.10.20