לא רק שוקולדים וגבינות: אתמול (ד') צויינו 70 שנות יחסים דיפלומטיים בין ישראל לשווייץ, באירוע גדול במתחם המשכן לאומנויות הבמה בתל אביב.
אפשר לומר הרבה שבחים לזכותו של העם הדייקן בעולם, אבל עם כל הכבוד קצת קשה לקשר בינו לבין חגיגות ופסטיבלים.
שגריר שוויץ בישראל, ז'אן דניאל רוך סיפר על השותפות בין תל אביב ובאזל, שמנקודת מבטו נחשבות לערים תאומות.
"אני חושב שבאזל נמצאת בליבו של כל יהודי וישראלי. כמו שתיאודור הרצל מופיע במרפסת בתמונה המפורסמת שכל אחד מכיר. זה מייצג משהו חשוב מאוד ואת תחילת הרעיון של מדינת ישראל".
לא רק בריו: הקרנבל של באזל
"הקרנבל של באזל" ותזמורת הכליזמרים "קול שמחה" הובאו במיוחד מאירופה כדי לצבוע את העיר לכבוד המאורע המיוחד. כל זאת בניצוחם של צמד שווייצרי-ישראלי שתיקלט והרקיד מאות ממשתפי האירוע.
מוזיקה שוויצרית נוגנה לצד גרסאות כיסוי לשירים כמו "שני משוגעים" של עומר אדםש בוצעו בלייב. דיג'יי משווייץ, הופעות מוזיקה ואיך לא - גבינת הרקלט המפורסמת לצד שוקולדים שווייצרים נבחרים - כל אלו הובאו במיוחד לצד תפאורת הטבע השווייצרי הידוע והדגל האדום עם הצלב הלבן שהתנוסס מכל עבר.
ישנן עדויות לקרנבל באזל עוד משנת 1376, כשבכל שנה בחודש פברואר העיר פוסקת ממלאכתה לשלושה ימים. אז מתקיים קרנבל התחפושות והמסיכות, שנחשב לגדול ביותר בשווייץ.
החל מארבע לפנות בוקר תזמורות מנגנות בכל רחבי העיר לצד מיצגי אורות עם לא פחות מ-20 אלף משתתפים. אחת הקבוצות הוותיקות משם נקראת "Olympia Carnival Clique", היא גם הגיעה לחגוג את הקרנבל אתמול בישראל.
צמד האחים יניב וארז אורון נולדו בארץ ופועלים כבר מעל עשור בבאזל בתור צמד הדיג'ייז "The Goldfinger Brothers". הם הגיעו לארץ ותקלטו בפני הקהל הישראלי בפעם הראשונה.
חולדאי: "שווייצרים - עם קטן שלמדנו ממנו הרבה"
ראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי התייחס גם הוא לאירוע כשהשווה בין ישראל לשווייץ: "השווייצרים הם עם קטן שלמדנו ממנו הרבה, הוא מבין שצריך להחזיק צבא ולעשות מילואים ולוודא שיהיה ביטחון והם הצליחו עם זה".
בין המשתתפים באירוע פגשנו את דניאל, שגדל בשווייץ וחי בתפר בין המדינות. אימו עדיין חיה שם ואביו מתגורר בארץ: "יש הרבה סטיגמות של אולרים, שוקולד, בנקים, גבינות וכמובן האלפים.
"אבל לא הרבה מכירים את המסורות והרקע של העם השווייצרי, כמו הפסטיבל שדומה לפורים שלנו. יש מסורות נוספות לא מוכרות כמו אמנויות לחימה ועוד".
"על איכות משלמים"
עוד אמר דניאל, שחי בקו ישראל-שווייץ."אני יכול להבין שלא תמיד בא לבקר בשווייץ כי יקר. אבל המקום איכותי והאנשים הכי נחמדים שיש והכל פשוט מושלם, ועל איכות משלמים".
שגריר שווייץ בישראל ז'אן דניאל רוך התייחס לעניין גם כן ואמר: "אני רוצה שהישראלים יבואו וייראו ששווייץ לא משעממת ומרגשת".
"יש לנו ערים נפלאות ולא רק נופים נהדרים, אלא גם אנשים נהדרים וכן, אנחנו אוהבים לחגוג.
ומה קורה בצד השני? ישנה עלייה של 40% בכמות הנוסעים השווייצרים המגיעים לביקור בישראל, לחופשה ולעסקים. כך לפי עופר קיש, מנכ"ל חברת לופטהנזה בישראל, הכוללת את חברות התעופה אוסטריאן איירליינס ו-SWISS.
"אנחנו משתדלים להגדיל את סוג המטוסים שמקשרים בין שתי המדינות בקו תל אביב-ציריך בשתי טיסות יומיות. מקווים בתקופה הקרובה לבדוק אפשרויות נוספות ואולי אפילו לפתוח יעדים חדשים." הוסיף קיש.
במשך השנה האחרונה התקיימו מופעי תרבות וסדנאות המקשרות בין באזל ותל אביב. משגרירות שווייץ נמסר כי באזל - עיר של יזמות ותרבות חוצת גבולות, לצד תל אביב - עיר ללא הפסקה, מהוות יחד פוטנציאל אדיר לשיתופי פעולה תרבותיים, עסקיים וחברתיים.
האירוע הוא חלק מעונת אירועים שלמה של שגרירות "באזל בתל אביב".