תערוכת צילומים מיוחדת שנפתחה השבוע מציגה את הטבע המפתיע של העיר תל אביב – כפי שתועד באתרים מערות אפקה, חורשת דרזנר ועמק הנרקיסים שבצפון העיר. שלושת האתרים נמצאים בשטח הפתוח שמשתרע בין כביש החוף, נתיבי איילון ומתחם פי גלילות, אשר כולל כמה ערכי טבע ייחודיים שכבר אינם קיימים בשום מקום אחר בגוש דן.
את התערוכה יזם עו"ד יואב קרמר, תושב רמת אביב ג', במטרה להעלות את המודעות לפנינת הטבע שנמצאת בלב האזור האורבאני ביותר בארץ, ולצורך לשמור עליה. עשרות תושבים ומטיילים נענו לקריאה ושלחו צילומים אשר מתעדים את הפרחים ובעלי החיים במקום, והתמונות מוצגות בימים אלו בקאנטרי הקהילתי גימל ברמת אביב.
אחד האתרים שבהם צולמו התמונות, כאמור, הוא מתחם מערות אפקה – ריכוז של 15 מערות קבורה שומרוניות עתיקות. האתר התגלה במקרה בשנת 1951 בעת עבודות הקמת מסילת הרכבת, ובחפירות במקום נמצאו שבע מערות קבורה. למרות הגילוי, האתר ננטש עד שנערכו בו שוב חפירות ב-1989 עם סלילת נתיבי איילון - אז נמצאו בו שמונה מערות קבורה נוספות.
המתחם ככל הנראה היה בית קברות ששימש את תושבי חירבת אל-רורה – אתר ארכיאולוגי שהתגלה ברמת השרון - והיה פעיל החל מהמאה ה-2 לספירה ועד לכישלון מרד השומרונים בביזנטים בשנת 529. בכניסה לחלק מהמערות נחצבו מדרגות ואף ספסלי ישיבה, ובמקום נמצאו נרות, סירים, תכשיטים ועוד.
מלבד השרידים הארכיאולוגיים, באתר גם ריכוז גדול של פריחה עונתית מרשימה וחריגה מאוד בנוף של גוש דן – באמצע החורף האתר מכוסה במרבד כלניות שלא היה מבייש את "דרום אדום", לצד מקבצים רבים של אירוס ארצישראלי ואף אירוס הארגמן הנדיר. לקראת האביב פורחים כאן צבעונים, עירית גדולה, חרציות ונוריות, ובסתיו פורחים כאן חצבים רבים ואף סתווניות שצצות כשבוע לאחר הגשם המשמעותי הראשון.
במרחק של דקות הליכה בודדות מהמערות נמצא אתר טבע ייחודי נוסף – "עמק הנרקיסים", הלוא הוא עמק גלילות. באתר, שנמצא ממש בגבול בין תל אביב לרמת השרון, שוכן שדה הנרקיסים השני בגודלו במדינת ישראל. בעוד שרוב הנרקיסים במישור החוף נכחדו, בעמק גלילות הם נשמרו דווקא בזכות האיסור שחל על בנייה באזור בתקופה שמתקן פי גלילות פעל בסמוך.
בחורף, פורחים בחלקו הצפון-מערבי של השטח מאות אלפי נרקיסים, ובאביב סייפני התבואה הוורודים יקשטו את שולי השדה. בין בעלי החיים שנמצאים במקום נמצאים ארנבת השדה, דרבנים ואף טריטון הפסים שנמצא בסכנת הכחדה ומתרבה בשלולית החורף הקטנה שבשדה. בשנים האחרונות, תלמידי "הכפר הירוק" דאגו לשמור על השדה ולחרוש אותו מדי שנה כדי לאפשר לנרקיסים לצמוח.
בין מתחם המערות לשדה הנרקיסים מפריד נחל אחיה - יובלו המערבי ביותר של הירקון. אפיקו של הנחל גלוי רק באזור זה, וכאשר הוא מגיע לרמת אביב ג' (באזור גן רוגוזין) הוא עובר שער ברזל נעול ונכנס למובל תת-קרקעי מתחת לבתי השכונה. הנחל זורם במובל מתחת לשכונה, חוצה את רכס הכורכר שעליו היא בנויה, ממשיך במקביל לדרך נמיר ומגיח ממנו רק בשפכו לירקון.
מערבה מאתר המערות נמצאת חורשת דרזנר – המקום שאליו מועברים העצים שהעירייה נאלצת לכרות במרחבים הציבוריים בעיר. בחורשה הגדולה כ-700 עצים, וכאן הם עוברים תהליך שיקום. בשולי החורשה ניתן לפגוש בחורף ובאביב פריחה מהממת של סביונים, חמציצים, טיונית החולות וגם קצת כלניות.
בימים אלו, שלושת האתרים הללו מאוימים על ידי תוכניות בנייה שאפתניות. "כל בנייה באזור זה תפגע אנושות בטבע", כתב עמית מנדלסון, מתכנן ערים ואקולוג טבע עירוני, שביקש לשנות את התוכנית שמקדמת רשות מקרקעי ישראל כך שתתחשב יותר בסביבה.
בתחילת השבוע התקיים דיון בנושא תוכנית הבנייה בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה. 16 מתנדבים מהשכונה הגיעו לדיון והציגו בו טיעונים נגד התוכנית וכן את ייחודו של המקום. גם עיריית רמת השרון ועיריית תל אביב הציגו התנגדויות לתוכנית, ועיריית תל אביב אף הבטיחה לשמר את ערכי הטבע במקום. בשל מורכבות הדיון, נקבע דיון המשך שייערך בחודש הבא.