בועז סמוראי, צלם תת-ימי ומדריך צלילה ותיק, הצטרף בחודש שעבר למפגש פסגה עם עוד תשעה צלמים עטורי פרסים בדומאגטה ופוארטו גלרה שבפיליפינים. בכל בוקר יצאו חברי הקבוצה לתעד את בעלי החיים המרהיבים, והתוצאה שומטת לסת.
∙ לצלול עם לווייתנים בפיורדים הקסומים של נורווגיה
∙ אי קוקוס: גן העדן של הכרישים בלב האוקיינוס השקט
∙ אתרי הצלילה המרהיבים של מקסיקו הפסיפית
"באחת הצלילות יצאנו לחפש חשופית מסוג קוסטסיאלה, שגודלה בין 2 ל-5 מילימטרים בלבד", סיפר ל-ynet. "החשופית מכונה 'שון כבשון' בגלל הדמיון לקריקטורה המפורסמת. לשם הצילום הצטיידנו בעדשות מיוחדות ועברנו תדריך על סוג האצות שאותו החשופיות האלו נוהגות לאכול, ואכן כעבור כמה דקות מתחת למים מצאנו שדה מלא באצות הללו, ועליהן החשופיות המאתגרות לצילום. בהתחלה חשבתי שהמדריך מראה לי את סוג האצה, אבל כשהתעקש שאסתכל שוב ולא הסתפק בסימון 'הכול בסדר' שהראיתי לו, הבחנתי בחשופית הזעירה שמטיילת על קצה העלה. כיוונתי אליה את המצלמה והתאורה והצלחתי לתעד את החיה הקטנטנה הזאת".
סמוראי הוסיף וסיפר: "אזור האי דומאגטה מפורסם מאוד במגוון התמנונים שניתן למצוא בו, בהם התמנון החקיין, תמנון הקוקוסים ותמנון הטבעות הכחולות, שלכל אחד מהם אופי ומנהגים מיוחדים. התמנונים הם רכיכות ללא עצמות וללא שריון, מלבד פיהם המצויד במקור. מדובר בציידים מעולים ומבעלי החיים בעלי ההסוואה הטובה ביותר, היכולים לשנות הן את צבעם והן את מרקם עורם וצורתם בהתאם לצבעי הסביבה ולצורתה.
"המיוחד ביותר הוא התמנון החקיין, היודע לחקות בעלי חיים תת-ימיים ועל ידי כך להרתיע טורפים פוטנציאליים. הצלחנו לאתר את התמנון החקיין ולתעד אותו, וחברי הקבוצה, יוצרי הסרטים התת-ימיים הווארד ומישל הול, צילמו אותו לסרט האיימקס החדש שהם מפיקים בימים אלה ממש. גם תמנון הטבעות הכחולות, תמנון נדיר מאוד שהוא אחד מבעלי החיים הרעילים ביותר בעולם כולו, הופיע וסיפק מספר תצפיות, שבהן ראינו אותו צד ומשנה את ההסוואה שלו בהתאם לסביבה".
סמוראי לא נותר אדיש לשיתוף הפעולה עם יוצרי הסרט בתלת-ממד: "כשהייתי ילד, ילד ים מאילת, יצאו הסרטים הראשונים בתלת-ממד, וממש חיכיתי לראות את הסרט שצולם בשנת 94' או 95' על מעמקי הים", סיפר. "הקרינו אותו בתלת-ממד בקולנוע איימקס וחילקו לנו משקפי תלת-ממד, וזאת הייתה חוויה שאני זוכר עד היום. חלמתי אז לעבור את החוויות האלה בעצמי, לטייל ולצלם דגים. היום חלקתי תמנון (ולא לארוחת צהריים) עם הווארד הול, האיש שהרים את הסרט הזה ועוד הרבה אחרים. שמענו מקבוצת צוללים שהתמנון נמצא באתר, ואחרי 60 דקות של חיפוש מצאנו אותו. הווארד צילם אותו קצת, ואז החווה לי עליו וסימן לי לצלם אותו. לחצתי על ההדק עם חיוך ענק, זה הבלו-רינג הראשון שלי, ולא יכולתי לבחור סיטואציה טובה מזאת לצלם אותו".
עוד סיפר סמוראי כי "בצלילה נוספת חלפנו על פני תלולית קטנה בחול, שנראתה כאילו יד אדם אספה שברי צדפים ואלמוגים ובנתה אותה. מדריך הצלילה המקומי הצביעה עליה וסימן לנו להסתתר בקרבתה. השתופפנו סביבה והמתנו בציפייה. לאחר כמה דקות הופיע מתוך מערה קטנה במרכז הערימה סרטן מנטיס (חסילון המלך שלמה), בעל חיים מיוחד במינו שלו שתי צבתות חזקות מאוד, שבעזרתן הוא מסוגל לפצח צדפות, להדוף טורפים או להרוג טרף בעצמו. מכת הצבתות שלו חזקה כל כך שהיא מייצרת הדף במים וחזקה כמו קליע.
"בקרבת דומאגטה נמצא אפו איילנד המפורסם. משמעות השם 'אפו' היא נכד, ומסופר שהאי הופיע בוקר אחד לאחר התפרצות הר הגעש שעל האי דומאגטה, ועל כן כונה כך. האי אפו הוא שמורת טבע. כאלף מקומיים מתגוררים על האי, רובם מתפרנסים מגידולים חקלאיים ומדיג שמותר רק באזורים מסוימים. המים המקיפים את האי מתאפיינים במרבדי שוניות נרחבים מאוד עם אלמוגי שולחן גדולים, אלמוגים שיחניים ואלמוגים רכים, המושכים אליהם הרבה דגה והרבה צבי ים.
"האחרונים מגיעים למי האי אפו על מנת לאכול את האלמוגים הרכים. כמו כן, ניתן למצוא באי את נחש הים המפוספס, שהוא מהנחשים הארסיים ביותר. למזלנו זה בעל חיים מאוד עדין ולא אגרסיבי, שנמנע מקרבת בני אדם ולא מהווה איום עבורנו. הנחשים עולים אחת לכמה דקות אל פני המים כדי לנשום, ואז קל לזהות אותם. עקבתי אחרי אחד מהם וצילמתי אותו כשעלה לנשום אוויר, תמונה שגררה תגובות נלהבות בקהילת הצוללים ברחבי הרשת.
ביום הצלילות האחרון יצאו חברי הקבוצה לבקר בחופי העיר אוסלוב שבאי סבו הסמוך, כדי לצלול בחברתם של כרישי לווייתן עצומים הנוהגים לבקר במקום בכל בוקר. סמוראי סיפר כי כרישי הלווייתן מגיעים לחופי אוסלוב משום שבני המקום נוהגים להאכיל אותם בסרטני קריל קטנטנים, שאותם הם מפזרים באמצעות סירות הבנקה המסורתיות. בתחילה פעולה זו נעשתה כדי להסיט אותם משטחי הדיג, כדי שלא ייתפסו ברשתות הדיג של בני המקום. בהמשך, כשהתגלה הפוטנציאל התיירותי, הפכו הדייגים למפעילי אופרציה תיירותית שמושכת אליה מאות מבקרים בכל יום.
לדבריו, היתרון בפעילות זו הוא שמאז שהחלו בה, אלפי אנשים זכו לצפות בבעלי החיים העדינים, שעד לפני כמה עשורים היו ניצודים. התיירים לומדים להעריך את בעלי החיים הללו, ואולי אף להגן עליהם ולתמוך בשימורם. מצד שני, האכלת בעלי חיים פראיים הופכת אותם לתלותיים במזון וגורמת להם לשנות את הרגלי חייהם ואת מסלול הנדידה שלהם, ואין לדעת כיצד תשפיע עליהם בטווח הזמן הארוך.
"לאחר שבוע של צלילות באזור דומאגטה עברנו לצלול באי מינדורו, המרוחק כשעתיים נסיעה ועוד שעת הפלגה במעבורת מעיר הבירה מנילה", סיפר סמוראי. "באי מינדורו התמקמנו במלון הצוללים אטלנטיס בפוארטו גלרה, והתחלנו בסדרת צלילות מסוג 'מאק', המכונות כך משום שבצלילות אלה הצוללים מסיירים באזורים חוליים ובוציים, כדי לאתר בעלי חיים מיוחדים וקטנטנים השוכנים שם. צלילות אלה שונות מאוד מצלילה בריף אלמוגים צבעוני ושוקק חיים, משום שהן מתבצעות דווקא בשטחים שבהם אין מקבצי אלמוגים יפהפיים.
"מצד שני, בצלילות כאלה ניתן לאתר בקלות את בעלי החיים הקטנטנים והנדירים שיוצאים לאזורים אלה למטרות ציד או מסתור. בין בעלי החיים שבהם נתקלנו נמצא דג הפתיונאי, דג מיוחד במינו שמשתמש בסנפיר חד שנמצא על קודקוד ראשו כפיתיון. הפתיונאי מנופף בסנפיר שלקצהו מחוברת רקמה הנראית כמו תולעת קטנה. כמו דייג המנופף בחכה עם פיתיון, כך גם דג הפתיונאי מושך אליו טרף פוטנציאלי ואז, כשזה מתקרב אליו מספיק, הוא פוער את פיו במהירות הבזק ובולע את הטרף בחתיכה אחת.
"בכל ערב יצאנו לצלילת לילה, שבה ניתן לצפות בדפוסי פעולה שונים של בעלי חיים אשר פעילים יותר בשעות האלה, כמו למשל תמנון הקוקוסים, שנוהג להתחבא בלילה בתוך צדפות ריקות, ולפעמים אפילו בתוך אגוזי קוקוס ריקים. באחת מצלילות הלילה הבחנו בעיניים שמציצות לעברנו מתוך צדפה קטנה שנחה על קרקעית הים, וזו אכן הפכה לביתו המאולתר של תמנון הקוקוסים הנדיר.
"בשוניות האלמוגים של פוארטו גלרה נמצאים אלמוגי המניפה, הגדלים בדרך כלל בעומק של יותר מ-20 מטר. על אלמוגים אלו חיים סוסוני הים הגמדיים. סוסוני ים אלה כל כך קטנים שגודלם לא עולה על גודלו של גרגיר אורז, והם מוסווים בצורה מושלמת על אלמוגי המניפה. סוסוני הים הללו התגלו במקרה כשחוקרים לקחו דגימה מאלמוג מניפה למעבדה. כשהגיעו אליה נפלו ממנה מספר סוסוני ים שכבר התייבשו ומתו. משימת הצילום של סוסוני הים הללו הייתה קשה מאין כמותה בשל ההסוואה שלהם, גודלם והעומק שבו הם חיים, אך לאחר מספר צלילות הצלחנו לתעד אותם כהלכה.
"ביום האחרון יצאנו לצלול באי ורדה הסמוך לחופי פוארטו גלרה, שם מצאנו קיר אלמוגים היורד לעומק של כ-40 מטר ומכוסה כולו בלהקות דגי פזית, פרפרונים ושושנות ים, שעימן חיים דגי השושנון. כשהתקרבנו אל שושנות הים ניתן היה להבחין שלחלקן הוצמדו ביצים של דגי השושנון הקטנים, הנוהגים לדגור עליהן עד בקיעתן. מתוך מאות הביצים שיבקעו, רק כ-5% ישרדו ויגיעו לגיל בגרות.
"בערב הצלילות האחרון יצאנו בשעות הדמדומים לאתר שבו חיים דגי המנדרין - דג צבעוני ויפה מאין כמותו אשר מנצל את יופיו לצורכי רביה. בכל ערב דגי המנדרין מחפשים בן זוג, ובאור הדמדומים מזדווגים לעיניהם הנדהמות של הצוללים הצופים במחזה המרהיב. הצוללים משתמשים בפנסי צלילה אדומים ולא באור לבן בוהק, כדי לא להפריע לדגים בפעילותם, והאווירה הרומנטית באור האדום יוצרת סיטואציה סוריאליסטית".
למחרת בבוקר יצאנו לדרכנו לשדה התעופה, ומשם המשיך כל אחד מאיתנו במסלול שלו לארצו. מפגש הצלמים בפיליפינים התקיים בחסות חברת המלונות והספינות אטלנטיס ובשיתוף משרד התיירות הפיליפיני.
אילן ורד, מנכ"ל חברת וויילד דייב (Wild Dive), אמר בשיחה עם ynet כי "איי הפיליפינים הנמצאים באזור משולש האלמוגים מהווים את אחד מבתי הגידול התת-ימיים המגוונים ביותר בעולם: מיצורים קטנים ונדירים, דרך שוניות אלמוגים ויצורי ים גדולים, כגון כרישים נפוצים ונדירים, ועד לאתרי אוניות טרופות מהמשובחים בעולם. אין ספק שאיי הפיליפינים מציגים בופה אינסופי לצולל הישראלי, ואפשרויות רבות עבור טעמו של כל צולל. עבור קהל הצוללים הישראלי וחובבי הטבע הימי, זהו יעד אטרקטיבי שמושך אליו בכל שנה יותר ויותר צוללים מהארץ ומהעולם".