בחשוון, גשמים ראשונים כבר מתחילים לטפטף, אבל עדיין לא שוברים לגמרי את החום שהשאיר הקיץ. קוראים לזה סתיו, ובלי להעליב את החצבים - זו התקופה של פריחת "מבשרי הסתיו" האמיתיים - ובראשם החלמוניות והסתווניות. גם נדידת העופות בשיאה, וציפורים רבות עוצרות למנוחה בישראל. אלו הטיולים המומלצים לסוף אוקטובר ותחילת נובמבר.
ברכס בשנית שברמת הגולן ניתן למצוא בעונת הסתיו, זה לצד זה, שניים מהפרחים היותר נדירים בטבע הישראלי – החלמונית הגדולה שצבעה צהוב עז, וסתוונית התשבץ שצבעה ורוד בוהק.
הטיול המרתק בשמורה משלב פריחה פוטוגנית בצבעי פונץ'-בננה על רקע סלעי בזלת שחורים, הרי געש, שרידים מהשלטון העות'מאני, תצפיות נוף מרהיבות ואפילו שכשוך במעיין. להסבר מלא על מסלול הטיול ברכס בשנית – הקליקו.
את החלמוניות תוכלו לפגוש, בין היתר, גם ביער ביריה, בגוש עציון, ברכס בוקר, ביער יתיר וביער להב. מבשרי סתיו נוספים הם הסתוונית הבכירה - שנקראת כך משום שהיא מהראשונות לפרוח מבין מיני הסתווניות – ואותה ניתן לפגוש בשביל הפסגה בהר מירון.
גם הכרכום הדמשקאי מבשר את הסתיו, והוא נדיר במיוחד וגדל באוכלוסיות מבודדות במרומי הר הנגב והרי אילת. בחולות ממשית ניתן לפגוש בסתיו גם את חבצלת הנגב, אחותה המדברית של חבצלת החוף.
חשוב להדגיש: כל הפרחים הללו מוגנים, וחלקם נדירים מאוד. אין לגעת בהם ובטח שאין לקטוף אותם!
הסתיו זו גם העונה שבמהלכה מיני עופות רבים נודדים מאתרי הקינון שלהם אל מעונות-חורף באזורים חמים יותר, ושבים רק עם בוא הקיץ. רוב הציפורים שנודדות בין אירופה לאפריקה עוברות דרך ארץ ישראל – ואף שוהות בה לילה אחד או יותר. חלקן אף נשארות כאן כל החורף.
אגמון החולה הוא ללא ספק אחד המקומות הטובים ביותר לצפייה במינים רבים של ציפורים, והחל מהסתיו ניתן לראות במקום יותר ויותר עגורים - שיצטברו בסופו של דבר לעשרות אלפים שיישארו בארץ עד מרץ.
העגורים מקננים בעיקר בצפון אירופה, ובחורף נודדים דרומה לארצות חמות יותר עם מזון זמין. גידולי התירס והבוטנים באדמת הכבול של עמק החולה מושכים רבים מהם לעצור דווקא כאן.
כדי למנוע פגיעה בחקלאים, מפעילה קק"ל תחנת האכלה לעגורים באגמון באופן שיאפשר להם מצד אחד לנוח ולמלא את עתודות האנרגיה הדרושות להמשך מסעם לאפריקה, ומצד שני ימנע שהייה ארוכת טווח של העגורים בעמק.
מלבד העגורים, את האגמון פוקדים גם מיני עופות דורסים רבים, דוגמת עיטי שמש, עיטי צפרדעים נדירים, עיטם לבן זנב ודאה שחורת-כתף, וכן עופות מים רבים כמו ברווזים מסוגים שונים ואפילו פלמינגו.
ב-2009 נבחר האגמון על ידי כתב העת הבריטי "BBC Wildlife" כאחת מעשר תצפיות בעלי החיים החשובות בעולם. לצורך הטיול באגמון ניתן לשכור אופניים או קלאב קאר, או להצטרף לסיור בעגלת המסתור שמגיעה ממש אל מרבצי הציפורים.
על הציפורים הנודדות ניתן לתצפת, בין היתר, גם בשמורת החולה ובשמורת עין אפק, וגם במצפור ויקר ובאגמון חפר שבעמק חפר, ואפילו בפארק ראש ציפור שבלב תל אביב.
בדרך לאילת מומלץ לעצור גם לתצפית על הפלמינגו בבריכות המלח בעברונה וכן בפארק הצפרות שמהווה "תחנת תדלוק" אחרונה לציפורי שיר לפני שהן מתחילות לחצות את מדבר סהרה.
פארק ירוחם, שבמרכזו אגם גדול מוקף בסבך צמחיה, הוא נווה מדבר שמהווה מגנט לציפורים נודדות. במקום סוגים רבים של אנפות וציפורי שיר, ומי שבאמת יתמזל מזלו יוכל לראות גם את הפורפיריה – תרנגולת בִּיצה נדירה שצבעה כחול-סגול מבריק ומקורה אדום בוהק.
הפורפיריה נוטה להסתתר בסבך ולרוץ מהר בין הצמחים, אבל שווה לנסות לחפש אותה. מבין האתרים הבודדים שבהם היא נצפתה בארץ, אגם ירוחם הוא כנראה המקום עם הסיכוי הטוב ביותר לפגוש אותה.
ברכס ירוחם, לא רחוק מהפארק, נמצא אחד מריכוזי החלמוניות הגדולים בארץ, וזה בדיוק הזמן האידיאלי לטייל במקום.
פורסם לראשונה: 00:51, 19.10.20