אפשר להתכונן לטיול חודשים שלמים, לבוא עם רשימות, מפות והמלצות מכל העולם, אבל דבר אחד לא תמצאו באינטרנט או בשום הכנה מוקדמת: את הפן האנושי. האנשים שנתקלים בהם בטיול יכולים להוסיף הרבה יותר מכל המלצה בגוגל ובטריפאדוייזר.
או כמו שאמר המדריך המקומי שרל, שכבר ראה לא מעט סוגי תיירים ממדינות רבות: "אתם הישראלים סקרנים מאוד, זו הסיבה שכיף לטייל ולדבר איתכם".
אז לאוהבי האמל"ק ולמי שפחות מתחשק לו להעמיק בכתבה המפורטת שלפניכם, קבלו חמישה משפטים של תושבי קייפטאון, ציטוטים שייתנו לכם את כל מה שאתם צריכים לדעת על העיר:
"ברוכים הבאים לקייפטאון. כאן לוקחים הכל באיזי", קיבל את פנינו המדריך ביציאה מהשדה.
"החופים פה הם שקריים - מצד אחד יפהפיים, ומצד שני מי האוקיינוס קרים מאוד", אמרה המלצרית באחד מבתי הקפה על הטיילת של קייפטאון.
הברמן באחת המסעדות בדאון-טאון שיקף ותיאר היטב את המיקס האנושי: "אני מזימבבואה, השף מברזיל והמלצרית שאיתי במשמרת באה מהודו. כולנו גרים כאן".
"זו העיר הכי טובה באפריקה. מחפשים אינסוף הזדמנויות? צריך להגיע לקייפטאון", אמר פקיד הקבלה במבטא אירופי מובהק.
"האוכל זול מאוד כאן. תזמינו מה שתרצו בכל מסעדה – לא תשלמו יותר מ-20 דולר למנה", זוג שישב לידינו במסעדת שף קבע בגאווה מקומית.
"חכו שתגיעו להר השולחן, כשתהיו למעלה כבר תבינו הכול", הפציר בנו אחד הקופאים במאפיית בוטיק חמודה מחוץ לעיר.
לסיכום, יש פער די גדול בין קייפטאון לבין דרום אפריקה כולה. קייפטאון היא אומנם מעין מיקרוקוסמוס של כל המדינה, אבל היא בעיקר הנציגה הכי טובה שיש לדרום אפריקה להציע לתייר הממוצע. "לא סתם מגיעים לכאן בין 6 ל-7 מיליון תיירים בשנה, בזמן שלדרום אפריקה כולה מגיעים כ-9 מיליון", מסביר לנו שרל המדריך, מטעם אשת טורס.
יום 1: מתחילים את הטיול מבחוץ
את היום הראשון רצינו להתחיל מטיפוס אל הר השולחן, כדי להשקיף על כל העיר ולהבין איך היא בנויה. מבט מהקרקע לא יכול להמחיש את העוצמות שלה ואת גודלה, מאחר שהיא פזורה בין ההרים האדירים שכאילו נשפכים בסופם אל האוקיינוס.
אבל כאמור, הערפל יצר מצב שלרגע חששנו שהכל אגדה אורבנית – באותם רגעים לא היה הר ושום השולחן. זה כמובן התבדה בהמשך כשהשמיים התבהרו. מצד שני הערפל גם יצר לנו תוכניות חדשות ויציאה מהעיר.
מפרץ הוט - Hout Bay הוא נקודת יציאה אל אי כלבי הים, ונמצא 20 דקות נסיעה ממרכז העיר. מדובר למעשה בשכונה העונה לאותו השם, אבל אנחנו כאן למטרה אחת, והיא לראות את כלבי הים בסביבת המחיה הטבעית שלהם על האי שממול.
מגיעים, חונים, משלמים באחד הדוכנים על ההפלגה הקצרה ועולים לאונייה/מעבורת קטנה.
הפלגה של כ-20 דקות בלבד ואי כלבי הים נגלה לפניכם. מעבר לצפייה באחת החיות החמודות שיש – שאוהבת מאוד לדגמן לעוברים ושבים – ושליפת הטלפונים הניידים לתעד כל רגע חמוד, ניתן גם לצלול, יותר נכון לשנרקל איתם ממש ביחד במים הקרירים.
נסיעה של 40 דקות משם תביא אתכם אל קייפ פוינט - Cape Point. נקודת עצירה ראשונה ושווה בהחלט מחוץ לקייפטאון.
שם העיר ושמות לא מעט מהנקודות מסביב לקייפטאון מתחילים במילה "קייפ", בעברית "כף". פירושה קצה יבשה הבולט וחודר לתוך שטח הים. כך שצורתם נתנה להם את שמותם.
בקייפ פוינט מומלץ לקחת מין רכבל על מסילה - פחות מפחיד לבעלי פחד גבהים - ולעלות עד לנקודת התצפית שלמעלה.
המיתוס הגדול שמביא לא מעט תיירים למקום הזה הוא שמול אותה נקודה נפגשים האוקיינוס ההודי והאטלנטי, מה שיוצר זרמים חזקים מתחת למים והרבה תיירים שבאים להצטלם על רקע מפגש האוקיינוסים המרגש. אז זהו, שזה לא באמת נכון והם לא נפגשים שם.
זה לא מפריע ללא מעט מסעדות, מלונות ומקומות באזור לקרוא לעצמם בשמות שכוללים את צמד המילים: "שני האוקיינוסים". אז שלא יעבדו עליכם.
מחיר כניסה: 303 ראנד שהם כ-76 שקלים.
עוד קייפ מומלץ לביקור הוא קייפ התקווה הטובה - Cape of Good Hope. נקודת עצירה, הפעם לא גבוהה ומעט פחות מרשימה מהקודמת, אבל הנוף לאוקיינוס ועוצמת הגלים שנשברים על המצוקים כאן – שווים לפחות כמה תמונות.
מקור השם מגיע מהמאה ה-16, אז הדרך היחידה לעבור מאירופה למזרח הרחוק הייתה דרך הים, ורק אם מגיעים מאירופה עד לדרום יבשת אפריקה, כלומר לכאן וממשיכים מזרחה. זה היה כמובן הרבה לפני פתיחת תעלת סואץ והמצאת המטוס.
אותם מגלי ארצות, בעיקר מפורטוגל, הגיעו ועצרו כאן בדרכם למזרח. זו הייתה הדרך להביא סחורות טובות מהצד השני של הגלובוס ובחזרה. לאותם פורטוגזים היו תקוות טובות מהרגע שגילו את הנקודה הזאת, בעצם עולם חדש נפתח לפניהם, ומכאן השם.
מחיר כניסה: 303 ראנד שהם כ-76 שקלים.
העיירה סיימון - Simon’s town, היא סוג של פרבר של קייפטאון עם חופים שיתאימו בדיוק לתמונות שחיפשתם. יש כאן אווירה רגועה של עיירת חוף עם בתים פרטיים יפים, מסעדות שמשקיפות על הים וקוראות לכם לשבת במרפסת שלהן לצד בירה צוננת ומנת פיש אנד צ'יפס, חנויות גלידה צבעוניות ושוק קטן עם הרבה אנשים שמחים בכניסה.
מסעדה מומלצת במיוחד נקראת Sea Forth עם אוכל טרי ומאוד טעים במחירים זולים. אל תתפתו להזמין הרבה, המנות גדולות מאוד.
אבל גולת הכותרת כאן היא ללא הספק מושבת הפינגווינים. בתוך העיירה, בין הבתים הפרטיים מגיעים לשמורה קטנה ממנה נגלה פתאום חוף הים מלא בפינגווינים החמודים.
יום 2: דאון טאון וחיי הלילה
ביום הזה הוחלט להשתמש יותר ברגליים ופחות בגלגלי הרכב, ולצאת לטייל במרכז העיר של קייפטאון.
את מרבית המלונות והרשתות המוכרות כמו הילטון והולידיי אין תמצאו כאן, בדאון-טאון לצד מלונות פחות מוכרים כמו Cape Town Lodge.
רצוי להזמין מלון טוב – מינימום 4 כוכבים. גם מפני שהלינה כאן די זולה (ויתר הוצאות המחיה הרבה יותר זולות), וגם כי אתם פחות רוצים לישון כאן במלונות שמדורגים ב-3 כוכבים ומטה.
מומלץ להתחיל את הטיול הרגלי בכיכר גרין מרקט (Greenmarket Square), ממנה יוצא גם שוק הפשפשים של קייפטאון והרחובות שורט מרקט (Short market) ולונג מרקט (Long market). אזור חביב למדי עם בתי קפה וקונדיטוריות קטנות ומעוצבות, חנויות מכל סוג ולכל סוג של קנייה, דוכנים פזורים עם מוצרים מקומיים ועבודות יד.
השוק עצמו לא מהיפים שיש אבל נעים להסתובב בו ולעצור לקפה טוב (כל קפה כאן פשוט נהדר!) בדרך.
אגב, בעבר זו הייתה הכיכר שבה מכרו עבדים, בעיקר הולנדים שמכרו עבדים שהביאו ממלזיה בתחילת המאה ה-17. אותם עבדים בנו את המגדלים בעיר ועבדו בבתי העשירים ההולנדים.
שוק אחר קרוב וצבעוני יותר כאן הוא שוק הפרחים, שקיים בדיוק באותו מקום כבר 154 שנה. הוא נמצא ברחוב אדרלי (Adderley street), ויש בו זנים של פרחים שלא רואים במחוזותינו מבחינת הצורות והצבעים. חוויה לעיניים ולאף.
פארק קמפני'ס גרדן (Company's Garden) מקום טוב לסיום השיטוט במרכז העיר. מדובר בפארק די גדול ויפהפה, ירוק במיוחד עם הרבה פינות חמד, מדשאות, מזרקות ופסלים לצד מבנים קולוניאליים אירופאים.
המקום שימש כתחנת עצירה להולנדים שעברו כאן בדרכם מאירופה למזרח, החל מ-1652. הם החליטו להפוך את המקום לתחנה מאחר שנמצא יחסית ליד הנמל.
לכן שתלו כאן פירות וירקות, כדי שהמלחים שיעברו כאן יוכלו להשתמש במזון שגדל. יפה לראות שחלק מהחלקות ומבתי הגידול נשארו עד היום, במתכונת כזו או אחרת, כך שניתן לראות את הגידולים גם כיום.
בערב מומלץ לחזור לרחובות שורט מרקט (Short market) ולונג מרקט (Long market). בשעות החשכה השוק ובתי העסק מפנים את מקומם לטובת הברים והמועדונים הרבים שמתרכזים באזור הזה.
אותם שני רחובות מזכירים מעט את ניו אורלינס בסגנון הבנייה הצרפתי, עם הברזלים דמויי התחרה והמרפסות שמאכלסות בעצם פאבים שמחים.
מומלץ להיכנס לבר עם מוזיקה מקומית, ולאו דווקא למקומות התיירותיים שמומלצים. כיף לגלות כל פעם מחדש עד כמה הכול זול כאן. לדוגמה, חצי ליטר בירה יעלה בין 6 ל-8 שקלים בלבד! גם האוכל זול להפליא, ויש כאן מסעדות משובחות מכל הסוגים: מאיטלקי וצרפתי ועד ליפני ולברזילאי. הרבה מסעדות פיוז'ן עם אווירה מעולה, יינות משובחים – בעיקר המקומיים – ושירות ברמה גבוהה.
יום 3: הגנים הבוטניים של קייפטאון
קייפטאון מורכבת משכונות רבות שיכולות להיות קצת מרוחקות זו מזו, ולכן מומלץ להיות כאן עם רכב שכור, אף שיש בעיר גם שירות מוניות מסודר (צריך לשאול במלון על מספר חברות סדירות כדי לא ליפול בפח) ו-UBER.
לכל שכונה יש אופי מעט שונה, שיעניק לכם חוויה אחרת של העיר. אם ישנים בדאון-טאון, כן שווה לצאת ולהסתובב בשכונות שליד הים והטיילת. שם תראו כבר בתים פרטיים ודירות מפוארות יותר, ומהבחינה הזו קייפטאון מזכירה מעט את לוס אנג'לס.
דרך טובה להתחיל את היום השלישי היא לנסוע לקירסטנבוש (Kirstenbosch) - הגנים הבוטניים של קייפטאון. מדובר בעצם בשמורה לאומית שהייתה בעבר חווה פרטית, וכיום שייכת למגזר הציבורי ופתוחה לקהל הרחב.
מה יש פה? קילומטרים על קילומטרים של שטחים ירוקים, מטופחים בצורה שמשאירה לסתות פעורות. כדאי להגיע הנה רק כדי לנשום את האוויר הצח, להביט אל כל הירוק מסביב ולהירגע עם קולות הציפורים והשקט שיש כאן, כשאתם עדיין בתוך העיר.
תפגשו כאן מאות אם לא אלפים של זני צמחים יפים ומוזרים, וסוגי בעלי חיים שחלקם מסתובבים כאן חופשי כמו טווסים צבעוניים במיוחד. תצפית על גשר עץ מפותל מספקת מחזה מדהים על כל הגנים והעיר עצמה, עד האוקיינוס.
ולבסוף, איך לא, יש גם בית קפה-מסעדה שבו תוכלו לקנח בעוגה טרייה וטובה, ושוב בקפה המצוין, או בארוחה שמורכבת כולה מחומרים ומרכיבים טריים מאוד. זהירות – כל המנות מגרות וטעימות.
מחיר כניסה: 70 rand.
לקראת שעות הערב כדאי ללכת לאזור הטיילת. יש לקייפטאון טיילת די ארוכה ומכובדת ליד הים, עם חופים רחבים מצד אחד ואזורי משחקי חוף וספורט, ומצד שני שדרת מסעדות וברים המשקיפים אל הים.
תגיעו הנה לקראת שקיעה, או לפני אם תרצו לתפוס צבע. המים די קרירים רוב ימות השבוע והגלים גבוהים, אז אם אתם לא גולשים תיאלצו לוותר על החוויה הימית כאן.
יום 4: הר השולחן והאקווריום
את הטוב העננים, שסוף-סוף התפזרו, שמרו לנו לסוף. התחלנו לעלות בכביש לאחד הסמלים האיקוניים של קייפטאון - הר השולחן Table Mountain. עוצרים את הרכב באמצע הדרך למעלה, ומשם עולים את היתר ברכבל.
אפשר לעלות גם ברגל, טיול לא קל בלשון המעטה, שאורך בין שעתיים לשלוש מנקודת העצירה של כלי הרכב באמצע הדרך.
הרכבל, שגם מסתובב 360 מעלות תוך כדי העלייה מעלה, מביא אל אחת הנקודות הגבוהות בהר - 1,067 מטרים מעל פני הים. הנקודה הגבוהה ביותר בהר היא בגובה 1,086 מטרים מעל פני הים.
משם יורדים ומתחילים להסתובב על פסגת ההר, שהיא הרבה פחות שטוחה וחלקה מכפי שהיא נראית מלמטה. אבל הכול, באמת הכול, נשכח ברגע שקולטים את הנוף. כל קייפטאון, על כל שכונותיה המגוונות, סוגי המבנים השונים, המונומנטים, הבניינים הגבוהים בדאון-טאון וכו', נראית כאילו היא נשפכת בין עמקי ההרים לכיוון האוקיינוס. כאילו מישהו יצר את העיר בעדינות בין פלאי הטבע שקיימים שם. מחזה מדהים מכל צד.
בנוסף, מובן שיש גם מסעדה-בר-בית קפה כדי שתהיה הזדמנות להוציא כמה ראנד (גם פה לא יקר בעליל!) ולשבת עם כוס יין או בירה, מנה עיקרית או גלידה ונשנוש מול כל הטוב הזה, רגע לפני שחוזרים מטה.
קצת על ההר: מאז נפתח הרכבל להר, ב-1952, ביקרו בו מעל מאה מיליון איש עד היום. ההר עצמו קיים כבר 280 מיליון שנים. הוא שייך לשמורת הר השולחן שמחזיקה בכמה אתרים כמו קייפ פוינט וקייפ התקווה הטובה מהיום הראשון.
גובהו כאמור הוא 1,086 מטר מעל לפני הים ורוחב פסגתו הוא כשלושה קילומטרים.
מחיר כניסה: 70 ראנד.
אטרקציה מומלצת נוספת בעיר, בעיקר אם אתם עם ילדים היא האקווריום של קייפטאון - Two Oceans Aquarium.
יש כאן מצפה תת ימי, תערוכות של מגוון הייצורים הימיים כולל על הנושא החשוב של זיהום האוקיינוס במוצרי פלסטיק, אקווריום ענק של כרישים, בריכות דגים ואפילו אפשרות לצלול בתוך האקווריום.
מחיר כניסה: 185 ראנד למבוגר, 140 ראנד לילדים בגילאי 14-17 ו-90 ראנד לגילאי 4-13.
סיימתם את הביקור במקום? נהדר. עכשיו תעשו קצת כיף לעצמכם כשתצאו לשני המתחמים הסמוכים.
האזור כולו נקרא V&a Waterfront Cape Town והוא כולל דק עץ ארוך מאוד ועליו גם קניון עם חנויות מותגים מוכרות ובינלאומיות לצד מקומיות ומתחם מקורה שהוא מין שוק אוכל עם המון דוכנים של טעמים מכל העולם בשני מפלסים.
ביניהם ישנה רחבה יפה ובה נגנים מקומיים, פסלים אנושיים, גלגל ענק שקשה לפספס ובעיקר הרבה אווירה שמחה וחגיגית. מומלץ להגיע לכאן לא בסופי השבוע.
הכל שאלה של מחיר?
אז מחיר המחייה כאן זול מאוד, בעיקר בכל הנוגע למזון, שתייה, אטרקציות וגם הלינה. מחירי המוצרים המיובאים אגב, כמו הלבשה והנעלה כבר דומים יותר לאלו באירופה.
זאת מאחר שדרום אפריקה היא מדינה שכוללת כמעט כל סוג של אקלים: ים תיכוני (אזור קייפטאון והסביבה), טרופי, מדברי, קריר ומה שביניהם. לכן, ניתן לגדל כאן כל סוג של צמח, ירק, פרי, דגים ובשר ללא צורך בייבוא מבחוץ. ואל נשכח את היינות המשובחים, משביל היין המפורסם כאן - על כך יורחב בכתבה הבאה מדרום אפריקה.
אלו המחירים עבור חופשה משפחתית שלמה כולל טיסות מישראל, מדריך, סיורים ולינה דרך אשת טורס:
בחגי תשרי הקרובים: 1,899$ לאדם בחדר זוגי, 1,800$ לילד בחדר עם הורים. המחיר זהה גם בדצמבר - שיא העונה כאן.
אם אתם פחות בקטע של טיולי משפחות וטיולים מאורגנים, כדאי לדעת שחברה מספקתה גם טיולים עצמאיים ומשולבי הדרכה לפי התאמה אישית שמומלץ לעשות כאן.
"בשנה האחרונה אנחנו רואים עליה משמעותית בביקושים לטיולים בדרום אפריקה, ובקרב המטייל העצמאי הגידול עומד על כ-75% לעומת השנה שעברה. כל האזור הדרומי של היבשת חווה פריחה, במיוחד עם חזרתה של קניה למפה התיירותית וזינוק במספר הישראלים שמבקרים במפלי ויקטוריה", כך לדברי לילי אנגל, מנהלת תחום אפריקה באשת טורס.
איך מגיעים?
ניתן לטוס לכאן עם מספר חברות תעופה: אתיופיאן איירליינס מציעה מחירים זולים יחסית עם עצירה קצרה באדיס אבבה (כשעתיים בלבד) ומשם טיסה ישירה לקייפטאון.
אל על מפעילה קו טיסות ישיר ליוהנסבורג ומשם ניתן לעשות טיסת המשך פנימית. ישנה גם השחקנית החדשה שנכנסה לשמי ישראל לאחרונה וזו רואנדה אייר שגם מטיסה לשם עם עצירה ברואנדה.
כמובן שניתן לטוס עם חברות נוספות אך אז יהיה מדובר לרוב במעבר דרך אירופה - מה שרק מאריך את הדרך הלא קלה וקצרה גם כך.
בכתבה הבאה מדרום אפריקה: שמורות הטבע ליד קייפטאון שמספקות חוויית ספארי אותנטית עם מלונות יוקרה בתוכם (כבר לא צריך לנסוע רחוק לשמורת קרוגר שבצפון המדינה בשביל כך), דרך היין המפורסמת ודרך הגנים היפה.
הכותבת הייתה אורחת של אשת טורס ואתיופיאן איירליינס.