"אנרגיה טובה, אוכל מעולה, כבישים בלי פקקים ומזג אוויר הכי טוב בטורקיה" – כך מתארים תושבי איזמיר את העיר שלהם. שמנו את הפוליטיקה בצד ולקחנו טיסה ישירה של פחות משעתיים לעיר הנמל הטורקית שבשטחה המטרופוליטני מתגוררים כ-4.3 מיליון בני אדם.
∙ בין ארדואן לאדריכל גאון: איסטנבול למתקדמים
נתחיל בכל זאת עם קצת פוליטיקה. איזמיר היא עיר אופוזיציונית, מערבית וחילונית. כלומר, הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן לא כל כך פופולרי פה. "האנשים פה חברותיים", התגאה בפנינו מנכ"ל חברת תיירות מקומית. "באיסטנבול של ארדואן הכל-יכול אנשים לא מדברים איתך, לא אומרים לך שלום. כל מה שאתם יכולים לעשות באיסטנבול, תוכלו לעשות גם כאן, אבל יותר טוב".
אז מה יש פה? שפע של מקומות לשופינג, מסעדות זולות וחיי לילה שחוגגים בהם עד אור הבוקר. בסופי שבוע תוכלו לצפות בהופעות חיות במועדונים ברחבי העיר. אל תופתעו אם תשמעו פתאום שיר ישראלי במסיבה מקומית באמצע כל הטרפת. שלומי שבת יכול להיות גאה.
קשה להתחרות במחירים של המלונות בטורקיה ובפינוקים שהם מציעים ואיזמיר היא לא יוצאת דופן. לדוגמה, לילה במלונות הילטון או סוויסהוטל (Swissotel) הממוקמים במרכז העיר יעלה לכם, בחודשי הקיץ התיירותיים, בין 600 ל-800 שקלים למשפחה של 2 מבוגרים ו-2 ילדים, כולל ארוחת בוקר. איך מגיעים? טורקיש אירליינס החלה להפעיל החודש קו ישיר מתל אביב לאיזמיר בתדירות של ארבע פעמים בשבוע. לרגל ההשקה נמכרים כרטיסים הלוך ושוב במחיר של החל מ-208 דולר.
אחרי שחוויתם קצת מההיסטוריה, מהשופינג ומאווירת העיר באיזמיר כדאי בהחלט להכיר את המקומות השוכנים בסביבתה וליהנות מחוויה טורקית-תיירותית אמיתית. בכל זאת, באיזמיר אין חופי ים, אלא רק רצועת מים שממנה אפשר לדוג ולהתפרנס. נסיעה נעימה שאורכת כ-40 דקות בנוף ירוק תביא אתכם למחוז צ'שמה (Çeşme), אזור עם חופי ים מרהיבים בצבעי כחול-ירקרק וריזורטים מדהימים שיקשו עליכם לחזור לארץ.
עיירת אלצ'טי (Alaçati) במחוז צ'שמה מלאה בהפתעות, ואחת מהן היא מלון הפאר והיוקרה החדש ביבלוס (Biblos). בשיא העונה, בחודש יולי, יעלה לכם חדר כאן כ-2,200 שקל ללילה. הנוף עוצר נשימה, הבנייה מודרנית וחוויית הספא ושירותי הבריכה במלון ייחודיים מאוד. אם נפשכם חושקת בחופשה במלדיביים או בתאילנד, אך חשבון הבנק לא מאפשר זאת הריזורטים פה עשויים להיות הפתרון בשבילכם. באלצ'טי תוכלו למצוא גם מועדון ובית ספר מומלץ לגלישת רוח.
כשעה וקצת נסיעה מאיזמיר תוכלו להגיע לקושאדסי (Kuşadası), עיר חוף שמפורסמת במלונות הכלכלול שלה, ובמספר התיירים שבה. על הפרק: מרבצי בטן-גב, ספורט ימי, בזארים עם חנויות שמומלץ להתמקח בהן בנימוס.
מי שמחפש את השקט לצד הפשטות, ומודה שלא הגיע לטורקיה בשביל מלונות גדולים הומי אדם או שווקים עמוסים שמזכירים את שוק הכרמל לפני החגים, אל דאגה–איזמיר וסביבתה יספקו לכם אפשרויות למלונות בוטיק קטנים ומושקעים עד הפרט האחרון. אחד מאותם מקומות הוא מלון בוטיק בשם Two Rooms Hotel, ששוכן במחוז Urla צמוד ליקב מקומי. במלון שתי סוויטות בלבד המשקיפות אל 55 הדונמים של כרמי הענבים המרהיבים. אל תפספסו כמובן את סבב הטעימות בבר והביקור במרתף היינות הקריר.
הזווית היהודית
באיזמיר קהילה יהודית שמונה כ-920 גברים, נשים וטף. חברי הקהילה בקשר קרוב ובתי הכנסת פעילים, לרוב בשביל להשלים מניין ולשמור על המסורת. הקהילה היהודית פרחה במאות ה-16 וה-17. שבתי צבי, משיח השקר המפורסם, נולד באיזמיר וחי בה. בית הכנסת שבו התפלל עדיין פעיל וחברי הקהילה בוחרים כל יום היכן להגיע להתפלל, כשבסה"כ מגיעים כ-15 אנשים בלבד, כדי להשלים את המצווה.
סיכום
אפשר להסתובב בעיר הגדולה יום-יומיים, אבל לא יותר, להכיר את השווקים הצבעוניים וההיסטוריה וליהנות מהאוכל הנהדר שמגיע מהים (רק אל תזנחו את השווארמה והקבב). לאחר מכן צאו אל מחוץ לעיר, אל הכפרים ועיירות החוף הקטנות והקסומות. קצת לפני חודש יולי תוכלו ליהנות גם ממזג אוויר נהדר, וגם תקדימו את העומס התיירותי.
הכותבת הייתה אורחת של חברת "תלמה נסיעות ותיירות" וטורקיש איירליינס