"הבריכה האדומה" בנחל אל על שברמת הגולן הפכה בימים האחרונים למוקד עלייה לרגל עבור משתמשי אינסטגרם, ובלוגרי טיולים שונים מזמינים את אלפי עוקביהם להגיע למקום. עם זאת, ברשות הטבע והגנים מבקשים מהציבור לא להגיע לשם – וחוששים כי המוני המטיילים יביאו להתפשטות הצמח הפולש והמזיק ש"צבע" את הבריכה אל תוך שמורות הטבע שסביבה, ואולי אפילו לכינרת.
את הצבע האדום קיבלה הבריכה מהמרבד הצפוף של צמח האזולה השרכית שכיסה אותה בשבועות האחרונים. מדובר במין של שרך שמוצאו הטבעי מיבשת אמריקה, והגיע לישראל ככל הנראה כצמח נוי לאקווריומים – אך פלש גם לטבע הישראלי כתוצאה מרשלנות של מגדלי הדגים. כמו שאר מיני השרכים, גם האזולה אינה פורחת ואינה מייצרת זרעים – אלא מתרבה בצורה וגטטיבית באמצעות נבגים. עליה הירוקים משנים את צבעם לאדום עם הזדקנותם או בתנאי עקה קשים.
"לאזולה שרכית השפעה רבה ורעה על גופי המים שעליהם היא משתלטת", אומרת ד"ר מרגרטה וולצ'ק, אקולוגית צמחים ברשות הטבע והגנים. "המרבד הצפוף שאותו היא מייצרת גורם לירידה בשיעור חמצן במים ולעלייה בחומציות, וזה פוגע באורגניזמים החיים במים".
הבריכה שבה התפשטה האזולה נמצאת בתוך אפיק נחל אל על, סמוך לחורשת אבינועם-חיספין – אמנם לא בתוך שטח שמוגדר שמורת טבע, אך ממש במשולש הגבולות של שלוש שמורות חשובות: שמורת נחל אל על, שמורת בריכת חיספין ושמורת אירוס הביצות אחו נוב.
ברשות הטבע והגנים חוששים כי המוני המטיילים שמגיעים לאחרונה למקום יעבירו בשוגג את הנבגים הקטנטנים של הצמח שיידבקו לסוליות נעליהם ולבגדיהם – וכך יביאו להתפשטותו גם אל השמורות הסמוכות, ואולי אפילו לכינרת – מה שעלול לגרום נזק משמעותי וקשה לטבע ולאיכות המים בנחלים, בבריכות העונתיות ובאגם הלאומי.
"צמחים פולשים מסכנים את הטבע והצמחייה המקומית, מתפשטים במהירות, ובמקרה הזה פוגע הצמח באיכות המים. לכן יש חשיבות רבה שהציבור יסייע לנו לשמור על הטבע", מסביר שרון לוי, מנהל מרחב גולן ברשות הטבע והגנים. "יש להימנע מלגעת במים או בצמח, להימנע מלאסוף את הפרטים ולהימנע מלדרוך עם הנעליים על הצמחים מחשש שהצמח יתפשט למקומות נוספים בארץ ויגרום לפגיעה נוספת לטבע".
"לצערי אין שיטה יעילה ובטוחה לטיפול באזולה", מוסיפה האקולוגית ד"ר וולצ'ק. "בריכוזים קטנים ניתן לאסוף אותה ולהשמיד, אך הצמח קטן ושביר ואין דרך לאסוף את כל החלקים שמהם היא תוכל להתחדש. ריסוס בקוטלי עשבים יפגע גם באורגניזמים אחרים, ואנחנו בעיקרון לא משתמשים בשיטה הזו בשמורות טבע למעט במקרים חריגים".
לדבריה, זו לא הפעם הראשונה שבה נראית הופעה מסיבית של אזולה שרכית בבתי גידול מימיים בשמורות טבע בארץ, והדבר כבר קרה בעבר ברמת הגולן וגם באזורים אחרים כמו למשל בשמורת בריכת יער שביער חדרה. "במקרים אלה האזולה נעלמה אחרי זמן מה, והמערכות האקולוגיות התאוששו. אנחנו עוקבים אחרי התופעה", היא מוסיפה.
"לצערנו ניסיון טיפול עלול להביא יותר נזק מתועלת. המקרה הזה מראה עוד פעם שהאמצעי היעיל, הזול והנכון ביותר בטיפול במינים פולשים הוא מניעה – מניעת ייבוא ומניעת הפצה. זאת הדרך שבה הגיעו לארץ צמחים פולשים רבים, ובמיוחד צמחי מים הגורמים נזקים עצומים למערכות אקולוגיות, למינים מקומיים ולמגוון הביולוגי המקומי. חשוב מאוד שהצמחים להם פוטנציאל פלישה ידוע לא יגיעו לארץ ולא יימכרו בחנויות ובמשתלות, לצערי אין חקיקה שאוסרת מכירת מינים פולשים".