אפילו כמה סנטימטרים בודדים של שלג גורמים לאלפי מטיילים למהר לנסוע לאתר החרמון - ולעמוד שעות בפקקים. אך כשהשלג נמס, רוב הישראלים שוכחים מההר הגבוה במדינה, ונזכרים בו רק בחורף הבא. אלא שדווקא עונת הקיץ היא כנראה התקופה המיוחדת ביותר של החרמון.
בסוף האביב מומלץ להגיע גם אל מעיין עין תינה שבשיפולי רמת הגולן - ולפגוש שם את האירוס הענף הנדיר. זה גם הזמן לבקר בבריכת יער שבפארק השרון, שהופכת בתקופה הזו לאגם של פריחה. אלו הטיולים המומלצים לסוף מאי ותחילת יוני.
הקיץ כבר מתחיל, וברוב הארץ הנוף כולו כבר יבש - אבל במרומי החרמון זו למעשה רק תחילת האביב, והפריחה שם בשיאה. ניתן לפגוש על ההר פרחים רבים שאינם קיימים באף מקום אחר בישראל, כשביניהם מתעופפים מאות ואולי אף אלפי פרפרים צבעוניים.
מסלול הר חבושית היורד מפסגת החרמון הוא מסלול הטיול הגבוה ביותר בארץ. הוא מתחיל בתחנה העליונה של רכבל המבקרים (רום 2,028 מטרים) ומסתיים ליד הקופות התחתונות של אתר החרמון (רום 1,472 מטרים), אשר פעילות רק בעונת הסקי.
אחד הצמחים הבולטים במסלול הוא הדובדבן השרוע עם פרחיו הוורודים ופירותיו האדומים שמבשילים בקיץ. במורד ההר ניתן לפגוש בשיא עונת הפריחה גם את עמודי התפרחת הצפופים של עריר הלבנון אשר מזכירים את החצב, את הפרגה הקירחת שפורחת בכתום עז, את כחלית ההרים שפורחת בסגול-כחול עמוק, את הכרבולת המקרינה עם הפרחים שצבעם ורוד בוהק, את האליסון החרמוני שפרחיו צהובים, את ורד הכלב עם פרחיו הוורודים-בהירים, את אירוס ארם-נהריים שפרחיו בצבע תכלת-סגול בהיר ועוד. לזמן קצר בתחילת העונה, פורח במקום גם צבעוני ההרים – חודשים אחרי שפריחתו בשאר הארץ הסתיימה.
השביל מתפתל במורד ההר בין טרשי גיר משוננים, ולאורכו יש סיכוי להיתקל בכמה שלוגיות, גם שבועות ארוכים לאחר שהשלג נמס. בדרך תוכלו לראות גם בולענים שנוצרו כתוצאה מקריסת מערות קארסטיות ואף נטיפים וזקיפים. השביל משקיף על שוליו המערביים של החרמון המיוערים בצפיפות, וביום עם ראות טובה ניתן אף לראות את פסגת הבופור בלבנון.
מסלול אחר במרומי החרמון עובר באזור שבו נערכו הקרבות הקשים לכיבוש החרמון מידי הסורים, לאחר השתלטותם החוזרת על ההר במהלך מלחמת יום הכיפורים (1973). אולם, בשל הקירבה הרבה לגבול, הטיול במסלול מתאפשר אך ורק במסגרת סיורים מאורגנים של אתר החרמון שאותם מובילים בכל סוף שבוע מדריכי בית ספר שדה גולן של החברה להגנת הטבע. בניגוד למסלול הר חבושית התלול, מסלול "גבעות הקרב" כמעט מישורי ומתאים למשפחות.
הסיור המודרך מתחיל ברום 2,040 מטרים בתצפית והסבר על הרי הלבנון, הגליל העליון, סוריה ורמת הגולן – תצפית שתבהיר מדוע זכה החרמון לכינוי "העיניים של המדינה". באזור זה ניתן לפגוש בשיא עונת הפריחה פרחים ייחודיים ומרהיבים ביופיים כמו צבעוני החרמון שצבעו לבן-סגול, רומוליאת השלג ואירוס ווסט הנדיר במיוחד שפרחיו בצבע תכלת ומנומרים בכתמים חומים.
בשיפוליה המערביים של רמת הגולן נובעים כמה מעיינות שהזינו בעבר את ימת החולה, וכעת זורמים אל תעלות הירדן שהחליפו את האגם שיובש. אחד מהם הוא עין תינה, שמסלול הטיול בו אמנם קצר יחסית, אך יש בו כמעט הכל: בריכות מים מרעננות, קטעי הליכה בתוך נחל שוצף, מפל מים פוטוגני – ואפילו פריחה צהובה מרהיבה של האירוס הענף – אחד האירוסים הנדירים ביותר בארץ שנמצא בסכנת הכחדה חמורה, אך כאן הוא נפוץ בהמוניו ופורח בסוף האביב.
הטיול בעין תינה מתחיל בחורשת אקליפטוסים שבמרכזה בריכה גדולה ומוצלת שניתן להתרחץ בה. מי שלא מפחד ממסלול הליכה רטוב וקל – אך מעט אתגרי – יכול להתקדם מהבריכה במעלה הנחל. בראשיתו של המסלול המים מעט עמוקים ומגיעים עד המותניים, אך בהמשך הנחל רדוד יותר.
לאחר טיפוס על כמה בולדרים בתוך ערוץ הנחל ומעבר במקטע שהותקנו בו חבלולים (מעקות ברזל) ומסביבו פורחים האירוסים, ממשיך השביל הירוק במגמת טיפוס במסלול יבש יותר – אך גם בקטע זה ניתן להבחין בזרימת מי המעיין מתחת לשכבת הבזלת שעליה אנו צועדים.
המשך הטיפוס מעט תלול יותר, בינות עצי תאנה וצמחי קנה – ומוביל בסופו של דבר אל מפל מים שנראה כאילו הוא יוצא מעץ תאנה. כשתתקרבו עוד יותר תוכלו גם להשתכשך במפל ולזהות כי למעשה מדובר במי צינור היוצאים מבריכת בטון עליונה, שלוכדת את מי הנביעה לצורך שימוש חקלאי – ועודפי המים מוחזרים אל הטבע וזורמים בשמורה.
מרבדי הפריחה הצבעוניים שמאפיינים את האביב כבר התחלפו במרבדים צהובים של עשבים וקוצים יבשים, אבל יש מקום אחד ומיוחד ליד חדרה שבו הפריחה נמצאת בשיאה בדיוק בעונה זו - בריכת יער.
בריכת יער היא שריד לביצה הגדולה "בִּירְכֶּטָאס" – אחת הביצות שהטילו את אימתן על ראשוני המתיישבים בעיר חדרה באמצעות יתושי האנופלס שהגיחו ממנה ונשאו את מחלת המלריה. רוב הביצות יובשו בסופו של דבר, אך מדרום ליער חדרה נותרה הביצה בשטח שהיה בעבר בבעלות משפחת עטא הערבית – והשתמרה עד היום.
את הבריכה ממלאים מי גשמים שמתנקזים אליה מכל עבר, ובשנים גשומות במיוחד היא הופכת לאגם גדול בשטח המתפרס על פני כ-400 דונם, ואף יותר. בשנים פחות גשומות הבריכה מתייבשת עד סוף הקיץ.
בעונה זו מכסה את רוב שטח הבריכה פריחה ורודה מרהיבה. זהו הבוציץ הסוככני – צמח נדיר הנמצא כיום בסכנת הכחדה בשל היעלמות בתי הגידול שלו, הביצות.
חדי העין אולי יצליחו להבחין, בחלקים שבהם המים רדודים במיוחד, גם בנורית המים – קרובת משפחה של הכלנית שפרחיה הלבנים-צהובים צפים על פני המים בשלוליות ובבריכות רדודות, ולעיתים אף יוצרים מרבדים שמכסים את פני המים כליל באלפי פרחים.
מלבד הצמחים הנדירים, הבריכה היא גם בית גידול נדיר לבעלי חיים. בחורף ובאביב מושכת הבריכה עופות מים רבים, וחלקם נשארים במקום גם בקיץ. בנוסף, הבריכה היא אתר רבייה חשוב לדו-חיים.
פורסם לראשונה: 01:08, 19.10.20