רשמית זה עדיין חורף, אבל בחודש אדר הפריחה כבר מתפרצת ומבשרת לכולם שממש עוד רגע מגיע האביב. זו התקופה של הכלניות האהובות, ואחרי שהן מסיימות את פריחתן מופיעים הצבעונים וגם רוב מיני האירוסים. אלו הטיולים המומלצים לסוף פברואר ותחילת מרץ.
הכלנית מוכרת מאוד גם בזכות פסטיבל "דרום אדום" שמתקיים בצפון הנגב ממש במקביל לשיאה של הפריחה בחודש פברואר – אז מכסים מרבדים מרשימים של כלניות אדומות את היערות והמרחבים הפתוחים באזור.
אולם הכלניות לא נמצאות רק שם, והן לא רק אדומות: באזורים אחרים, ובעיקר בצפון הארץ, שולטות בנוף כלניות סגולות, כחולות, ורודות ולבנות.
אחד מאתרי הפריחה המרשימים ביותר בארץ הוא יער כלניות הסרגל הסמוך למנחת מגידו שבעמק יזרעאל. במקום ריכוז של אלפי כלניות בצבעים סגול, כחול ולבן – עם מיעוט של כלניות אדומות.
מרבדים מרשימים נוספים של כלניות צבעוניות תוכלו לפגוש גם בחורשת טל, ברמות מנשה, בנחל סנין ובגעת יסעור, ומרבדים אדומים פורחים בין היתר בשמורת אלוני אבא, ביער בית קשת, בפארק השרון, וכמובן באתרי צפון הנגב – יער בארי, יער שוקדה, בתרונות רוחמה, יער דבירה, שמורת פורה וחוות השקמים.
בסוף פברואר הכלניות כבר הולכות ונעלמות, אבל את מקומן תופס פלא אדום אחר – הצבעוני. לצבעוני חמישה מינים הגדלים בר בישראל, והוא מפורסם בפרחים המרשימים דמויי הגביע.
בעבר היה הצבעוני נפוץ במישור החוף, בשפלה ובהרים, אולם בעקבות צמצום תפוצתו הן בשל קטיף מוגבר והן בשל בנייה – הוא הוכרז כפרח מוגן.
רבים מחשיבים את חוף דור-הבונים לרצועת החוף היפה ביותר בארץ, בעיקר בזכות המפרצונים הציוריים, אולם בתקופה זו מתכסים הסלעים שליד קו המים בפריחה האדומה של צבעוני השרון. כדי להגיע למקבצי הצבעונים, צועדים דרומה מהחניה וחולפים ליד מפרץ הצדפים, ולאחר מכן מגיעים אל "גבעת הפריחה".
המשך השביל מוביל אל המערה הכחולה ולתצפית על שרידי אוניית משא שעלתה על שרטון. בדרך חזרה מגיעים ל"מרזבה" – עמק שטוח ויפה המנקז מי גשמים, וגם בו פריחה מגוונת, בין היתר של צבעונים.
להסבר המלא על המסלול בחוף הבונים ולפירוט של מסלולי פריחת צבעונים נוספים כמו פארק עצמאות ארה"ב בהרי ירושלים וגבעת הפרחים במעגן מיכאל – הקליקו.
באחד האזורים הכי נידחים בהר הנגב, יש בעונה זו משטחים ירוקים מפתיעים ופריחה מגוונת שלא היו מביישים את עמקי הצפון. בין הפרחים הרבים שפורחים כאן כעת, נמצאים גם שניים מאוד מיוחדים ונדירים – הצבעוני הססגוני ואירוס טוביה.
האזור, המכונה "בורות לוץ", הוא מקבץ של 17 בורות מים הפזורים על פני שטח של 2 קמ"ר, לא רחוק מגבול ישראל-מצרים. בורות המים הם שריד להתיישבות חקלאית עתיקה שהתקיימה במקום ככל הנראה בתקופה הכנענית, ונותרו ממנה בשטח גורן עתיקה, טרסות ומאגורה (בור מים חצוב במדרון, הכולל מדרגות חצובות המובילות לתוכו).
בשמורה כמה מסלולי טיול מסומנים: המסלול הקצר עובר לצד בורות המים הקדומים ובין ריכוזי הפריחה המשמעותיים, ואילו המסלול הארוך מוביל אל פסגת ראש אלות – "הפירמידה" שבולטת בשטח, ומפסגתה נשקף נוף מהפנט של כל אזור הר הנגב.
בזמן הצעידה תבחינו בפרחים לבנים נמוכים, אך מרהיבים ביופיים – זה הצבעוני הססגוני. מדובר במין נדיר במיוחד של הצבעוני, שצבעו לבן-ורוד וצבע לועו צהוב עז. הר הנגב ואזור מכתש רמון הם מהמקומות היחידים בעולם שבהם גדל הצבעוני ממין זה.
לא תוכלו לפספס גם את האירוסים שצבעם תכול – זה אירוס טוביה הנדיר, אשר צומח רק בהר הנגב בישראל ובהרי אדום ומואב בדרום ירדן. לאורך המסלול עוד פרחי מדבר רבים ומיוחדים.
פורסם לראשונה: 01:03, 19.10.20