בריכות חורף, שמתמלאות בעונת הגשמים ומתייבשות לאחר מכן בהדרגה במהלך האביב והקיץ, הן מקום נהדר לטיולים בתקופה הזו של השנה. לצד שלל הבריכות שמוכרות לציבור המטיילים, יש גם כמה בריכות סודיות שהדרך העקלקלה אליהן ידועה בעיקר לצלמי ציפורים, מטיילים ותיקים וחקלאים מקומיים. לכן, כשמענו שבלוגרית הטיולים חן יוסף טבלה להנאתה, ואפילו שטה עם סירת גומי, בבריכת החורף הסודית של קיבוץ מגידו, מיד ביקשנו ממנה את כל הפרטים.
"מדובר בבריכת חורף יפיפייה", סיפרה חן, "בשנה שעברה בחודש מאי היא כבר הייתה יבשה, כך שאני מציעה למי שרוצה להינות ממנה להזדרז ולהגיע כמה שיותר מהר".
כיוון שמדובר בבריכה שאינה מוכרת לרוב המטיילים שורר ויכוח בקרב מטיילים וחובבי טבילות לגבי שמה המקורי. "אני לא סגורה על השם המדויק של אגם החורף הסודי שצמוד לקיבוץ מגידו", אמרה חן, "אבל בתוכנת הניווט עמוד ענן מישהו נתן לנקודה את השם 'עין דביר'. כיוון שיש עוד בריכת מים מטופחת שנקראת 'עין דביר' ליד צומת עמיעד בצפון, אני מציעה לכולם לא להתבלבל ולא להסתמך על הווייז עם השם 'עין דביר'. כדאי להפעיל את הווייז עם השם "עין דביר" רק כשמגיעים לתל מגידו בעמק יזרעאל".
מי שרוצה לשלב את הטבילה בטיול רגלי יכול לעצור בדרך באתר הארכיאולוגי המפורסם והשמור היטב - תל מגידו. מגידו נמנתה עם הערים החזקות והחשובות בכנען. שרידי הארמונות, המקדשים, השערים ומערכת המים המשוכללת של העיר מעידים על עצמה רבה. לפי מסורות נוצריות, למרגלות מגידו (ארמגדון) יתרחש אירוע אדיר, ורק המאמינים ישרדו אחריו.
"מהכניסה לתל מגידו יוצאת דרך עפר שעוקפת את הקיבוץ", הסבירה חן. "נסעתי עם רכב פרטי בלי בעיות. בנסיעה תראו שטחים חקלאים, אז לא מתקרבים אליהם ולא רצים בתוכם ולא עושים פקיניק. איפה שהווייז מסמן לכם לעצור, יש ממול ירידה קלה של חצי דקה הליכה וכל אגם החורף הקסום נפרש לפניכם. זה נוף מדהים של טבע פראי, אגם מרשים עם מים נפלאים בצבע טורקיז, מלא פרפרים לבנים ופריחה מרשימה של חרדל צהוב והמון ירוק של אביב".
לכל מי שמצפה ומדמיין כי הוא עומד להגיע לאגם לוצרן בשוויץ או אגם קומו באיטליה, כדאי לתאם ציפיות מראש. מדובר בבריכת מים עונתית וכל הקסם שלה הוא בנוף הארץ-ישראלי שעוטף אותה ובחוויה הייחודית של מים מרעננים בחיק הטבע.
"בקרבת הגדה הקרקע הופכת לבוצית, ולכן יש אנשים שנרתעים מטבילה במקווי מים טבעיים, אבל זה לא צריך להפריע, להפך זה חלק מהחוויה", אמרה חן. "מי שלא נעים לו לדרוך על בוץ, יכול להגיע עם סנדלים. לאחר כמה צעדים הבריכה הופכת לעמוקה ואפשר לשחות בכיף. חשוב לציין שהאגם החורפי מתייבש בקרוב ואף אחד לא משקיע בבדיקות מעבדה של איכות המים. למרות אי הבהירות לגבי איכות המים, טובלים שם אנשים בעיקר בסופי שבוע וגם אני טבלתי ולא קרה לי כלום".
במידה שאין לכם סנדלים או שאתם חובבי הרפתקאות, יוסף מציעה אופציה נוספת ומתוחכמת לחובבי טבילה שפחות מתחברים להליכה בבוץ – להביא מזרן ים או אבוב.
"החבר שבא איתי הביא סירה מתנפחת", סיפרה. "היה ממש כיף לשוט למרכז הבריכה ולראות את הנוף המרהיב וכל הצמחייה והפריחה הצהובה של החרדל מהזווית של המים. בעומק אפשר לקפוץ למים הצלולים ולשחות בכיף. מכיוון שמדובר בבריכה עונתית, הטמפרטורה של המים לא קפואה ולא חמה. השמש מחממת את המים בשעות היום".
יוסף הוסיפה טיפ בטיחות חשוב: "כיוון שמדובר באזור פראי ואנחנו בתחילת האביב, אני מציעה למבקרים לשים לב ולהיזהר מהנחשים שמתחילים להתעורר. אם חס וחלילה הוכשתם, חובה להזעיק אמבולנס (מספר טלפון - 101) ולשמור על קור רוח ולא לגרום לרעל להתפשט במהירות בגוף. באופן אישי אני הולכת עם סנדלים ולא מפחדת מנחשים, פשוט צריך לשים לב ולהיות ערניים. השטח של האגם מאוד נקי ומטופח ואני מבקשת מכל מי שמגיע לשם להביא איתו שקיות זבל ולסחוב אותן מלאות בחזרה לרכב. תשמרו על המקום המדהים הזה בדיוק כמו שקיבלתם אותו".
איך מגיעים? מתל מגידו יש דרך עפר שמקיפה את קיבוץ מגידו. נוסעים בשביל עד שמגיעים לבריכת החורף. אפשר לכתוב בוויז "עין דביר" אבל רק אחרי שמגיעים לתל מגידו. ניתן לשלב את הטיול בבריכת החורף הסודית של מגידו עם הליכה רגלית מהנה שמתאימה למשפחות לאורך נחל הקיני ולספר לילדים על גבורתה של יעל אשת חבר הקיני מספר שופטים שחיסלה את סיסרא, שר הצבא של יבין מלך חצור, כשנעצה יתד ברקתו.
הרחצה בבריכת החורף הסודית של מגידו היא ללא שירותי הצלה ועל אחריות הטובלים בלבד. רחצה בבריכת החורף ללא ידע בשחייה מסוכנת.