התוואי החדש של שביל ישראל היורד מהחרמון ייסגר בכל חורף למשך כמעט ארבעה חודשים שלמים, על פי דרישת אתר החרמון, בנימוק של "סיבות בטיחותיות וסכנה מטיול בשטח מושלג". כך נודע ל-ynet, יומיים בלבד לאחר פתיחתו הרשמית של המקטע. זאת למרות שהשביל עובר נמוך יחסית במורדות החרמון, ומכוסה בשלג למשך ימים ספורים עד שבועות בודדים בשנה ממוצעת.
בפגישות המקדימות לקראת סימון המקטע החדש התנו נציגי אתר החרמון את סימון המסלול בסגירתו למשך כל עונת החורף – דרישה אשר זכתה לגיבוי של אנשי המועצה האזורית גולן ותיירות גולן – ובסופו של דבר הוחלט על סגירה גורפת של המקטע בין התאריכים 15 בדצמבר ל-31 במרץ.
במהלך הפגישות, שבהן השתתפו גם אנשי הוועדה לשבילי ישראל בחברה להגנת הטבע, ראש המועצה האזורית גולן חיים רוקח ונציגי אגף תיירות בחברה הכלכלית גולן, העלה מנכ"ל אתר החרמון רפאל נוה את "הסכנות הכרוכות למטיילים בטיול בשטח מושלג וערפילי" – והציג דוגמאות של קבוצות מטיילים אשר תעו בדרך והיו על סף היפו-תרמיה, וחולצו באופן אישי על ידו ועל ידי חיילי צה"ל בכלים ייעודיים לתנועה בשלג ובתנאים קיצוניים, לדבריו תוך סיכון ממשי למחלצים בעצמם.
לדברי אנשי אתר החרמון, "בעקבות מקרים אלו הועלתה דרישה לסגור את המקטע החדש רק בתקופות בהן צפוי להיות בו שלג. דרישה זו קיבלה את גיבויו המלא של ראש המועצה האזורית גולן מתוך רצון לשמור על חייהם של המטיילים ובכדי להימנע ממצבים מסכני חיים בתנאי מזג אוויר קיצוניים".
החברה להגנת הטבע, מצידה, ביקשה בפגישות להגדיר למטיילים המלצה המתבססת על מזג האוויר – אך נציגי אתר החרמון התעקשו על האיסור הגורף. "לצערנו הרב, דרישה זו נתקלה בזלזול ובחוסר התייחסות מצד אנשי הוועדה לסימון שבילים, תוך ביטול כל הסכנות הכרוכות למטיילים ולמחלצים שברוב המקרים האלו הינם עובדי אתר החרמון שנאלצים לטפל במקרים כאלו תוך כדי עבודתם האינטנסיבית באתר החרמון", אמרו ל-ynet אנשי אתר החרמון.
באתר החרמון מדגישים כי "בשונה מהתרעות ממוקדות על שיטפונות, תקופת השלג יכולה להתארך לתקופה של כחודשיים-שלושה, כך שלמעשה הסכנות הכרוכות בהליכה בשלג יכולות להתקיים לאורך זמן. אי לכך, הועלתה הדרישה לסגור את המקטע לתקופות בהן צפוי שלג. במידה ולא יהיה שלג בתקופות אלו, המגבלה תוסר".
בשבוע שעבר, נזכיר, סיים צוות סימון שבילים של החברה להגנת הטבע את סימונם של שני המקטעים החדשים של שביל ישראל בין תל חי לחרמון, שאורכם יחד הוא כ-38 קילומטרים, הכוונה להאריך את שביל ישראל ולהעלותו לחרמון פורסמה לראשונה ב-ynet.
התוואי החדש כולל תצפיות פנורמיות ייחודיות על האזור וסביבתו, כולל מצוק רמים, עמק החולה, הגולן והחרמון – ועובר בין היתר בנווה אטי"ב, נבי חזורי, מבצר נמרוד, הבניאס, תל פאחר (מצפה גולני), תל עזיזאת, אנדרטת סיירת אגוז, גבעת האם, נהר הירדן, הטיילת בין קריית שמונה לשדה נחמיה, ואתרי טבע עירוני שונים בתוך קריית שמונה כמו נחל עין הזהב, פארק הזהב ופארק קק"ל.
המסלול החדש מתחיל בקופות אתר החרמון – אשר נמצאות ברום 1,470 מטר מעל פני הים, כ-200 מטרים מתחת למפלס התחתון של האתר – וחופף לתוואי שביל הגולן עד לסיום הירידה במעלה גולני. לאחר מכן יורד אל עמק החולה, עוקף את שמורת הבניאס – ומוביל בסיומו של היום הראשון אל יער כפר סאלד שבו (ורק בו) תתאפשר לינת שטח. מחניון הלילה חוזר השביל לטיילת שלאורך נחל חרמון עד גשר יוסף שמעל נהר הירדן (בין שדה נחמיה לעמיר), ומשם ממשיך עד לקריית שמונה וחוצה את העיר עד לפסל "האריה השואג" וקברם של מגיני תל חי – שם הוא מתחבר לתוואי השביל הוותיק.
אתר החרמון הוסיף בתגובה לכתבה: "טובת בטיחות המטיילים עומדת לנגד עיני אתר החרמון והדבר מקבל משנה תוקף בעת תנאי מזג אוויר קיצוניים השוררים באתר בתקופת החורף. אתר החרמון אמון בתקופת החורף על תפעול אתר שלג וסקי, שאליו מגיעים מדי יום אלפי מבקרים. אי לכך מראש הוא מתריע על סכנות הכרוכות בקור ובשלג ומבקש להימנע מאסונות. בנוסף, באתר מסתמכים על תחזית מזג אוויר שאיננה מדע מדויק ויכולה להשתנות. כדי לא להיקלע למצב מסכן חיים אתר החרמון לא מוכן לקחת סיכון. אתר החרמון דורש להסדיר את נושא המקטע החדש בנהלים ברורים לציבור המטיילים בחורף. כמו כן, חשוב שהמטיילים יבינו את גודל הסיכון שהם נוטלים על חייהם, מלוא האחריות על כתפיהם".
מהחברה להגנת הטבע נמסר בתגובה: "העלאת שביל ישראל לגולן וקביעת נקודת ההתחלה המתבקשת, בקופות החרמון, התבצעו תוך שיתוף פעולה מלא עם מועצה אזורית גולן. כחלק משיתוף פעולה זה, קיימנו מספר פגישות, שבהן אושר לבסוף התוואי הסופי של שביל ישראל, העובר בשטח המועצה. כחלק מאישור התוואי, עלתה דרישה מאתר החרמון על סגירת התוואי למשך שלושה וחצי חודשים, בחורף. הוועדה ביקשה שסגירת התוואי תהיה המלצה המתבססת על מזג האוויר, ולא איסור גורף למשך חודשים שלמים, אך הנהלת אתר החרמון לא קיבלה את הבקשה הזו – ואישור התוואי החדש הותנה באיסור המדובר".