על הדרך היפהפייה המטפסת להר הגלבוע, המשקיפה על נוף קסום של שדות ירוקים ופריחה אביבית של עמק יזרעאל האהוב, מסתתר סימולטור "סקי בגלבוע" הנטוש. המבנה האייקוני, והמסעדות השונות שנבנו לפני למעלה מעשור סביבו, היו מוקד משיכה אטרקטיבי לחובבי סקי ישראלים שהקפידו להתאמן גם בקיץ הישראלי, אבל כיום המקום נטוש לאנחות. כדי ללמוד על האתר הנטוש ויוצא הדופן, ולנסות להבין טכנית כיצד הפך בעבר המדרון הסלעי של הר הגלבוע לסימולטור סקי משוכלל, ביקשנו מנדב אבס, צלם ynet וחובב סקי ידוע שהתנסה בסימולטור בימיו הטובים, להצטרף אלינו - ואולי אף לנסות להחזיר עטרה ליושנה ולגלוש במתקן הנטוש.
שעת בוקר אביבית במגרש החניה של גן האירועים הסמוך, ואנחנו מתארגנים לצילום. לשמחתנו אין גדרות, וניתן להיכנס לסימולטור הסקי הנטוש באופן חופשי. מעבר להזנחה רבת השנים ולצמחייה הפראית שהשתלטה על האתר, הדבר הראשון שתופס את העיניים הוא מתקן הרכבל המרשים. בדיוק כמו באתר החרמון או באתרי סקי יוקרתיים באירופה, אבל קצר מאוד - על רקע פרחי חרדל עונתיים שצובעים את הקרקע בצהוב.
טיפוס קצר ומעט מאתגר לחלק העליון של הרכבל דרך הצמחייה הפראית, ואבס מיד מתיישב על הספסל הנטוש של הרכבל. "כשהמקום פעל", הוא נזכר, "היית עולה עם הרכבל מלמטה, וכאן היית קופץ החוצה עם ציוד הסקי ומתארגן לגלישה במורד".
כיום הרכבל עומד חלוד וללא תנועה, ועם כל החרציות שמסביב הוא הזכיר לי חוויה פסטורלית של טרק קיצי באתר סקי באלפים. סמוך למנוע של הרכבל ממוקם הבוטקה של המפעיל. אבס הקשוח מפעיל לחץ מתון על הדלת החורקת, קורע רשתות עכבישים מאובקות, ואנחנו בפנים. בתוך החדר הקטן נראה שהזמן עמד מלכת: טלפון קווי במצב טוב מחובר בחוט תיל לעמדת העלייה לרכבל שבקצה התחתון של המדרון, פנקס טיפולים והוראות הפעלה למנוע העצום של הרכבל מונח על השולחן המטונף, וארגז כלים חלוד נמצא על הרצפה.
לאחר עיון מהיר בהוראות ההפעלה והתחזוקה של המנוע, אבס חובב התיקונים, הווספות והגריז מחליט לנסות לתקן אותו. הצלם סקפטי, אבל בכל זאת הוא חובש קסדה מיותמת ומלאה באבק, לוקח חבלים רקובים וציוד טיפוס מסריח ששימש בעבר את הטכנאים, ומנסה למצוא את התקלה. לשלשת היונים הסמיכה וצואת העכברים הדביקה משכנעות אותו לוותר, ואנחנו ממשיכים בסיור המסקרן בסימולטור הסקי הנטוש.
אנחנו עומדים בחלקו העליון של מדרון החלקה, והנוף המושלם של עמק יזרעאל מכה בנו בעוצמה. מדרון ההחלקה מצופה בשטיח אינסופי שיורד בזווית חדה מאות מטרים. אבס טוען כי "בזמנו, כשהסימולטור עבד, היו כאן המון ממטרות שהשפריצו מים לכל הכיוונים ואפשרו את ההחלקה עם ציוד הסקי במדרון".
חיפוש מהיר לאורך השטיח הדהוי, ואנחנו מוצאים ממטרות רבות ומערכת מים מתוחכמת שהציפה את המדרון ואפשרה לכל חובבי הסקי הישראלים להתאמן בגלישה. באופן מקרי ומשמח מאוד, אבס חד העין מוצא גם מחליקי סקי ישנים וקצרים של ילדים ומוטות סקי חלודים. הוא משכנע אותי לנסות לגלוש עם הציוד הנטוש במדרון, אך ללא הצלחה. השטיח היבש מייצר חיכוך, ולמרות הזווית החדה של המדרון אני לא מתקדם לשום מקום.
בלית ברירה אנחנו מחליטים לרדת ברגל את המדרון. מדובר בהליכה נעימה, מצד אחד מערכת הרכבל המרשימה ומהצד השני הנוף הקסום של העמק. בקצה התחתון של המדרון שרדו כריות בלימה מג'ויפות והמנוע התחתון של הרכבל. בבוטקה הנטוש של המפעיל גילינו שלט ברזנט אותנטי ומטונף של "סקי בגלבוע". אבס הנוסטלגי ניסה לתרגל עלייה מהירה על הספסל של הרכבל, כמו בימים הטובים של האתר הנטוש, כשהמערכת הייתה בתנועה. מכיוון שהרכבל לא זז, ההדגמה הייתה מבדחת ומתסכלת כאחד.
רגע לפני שהסיור המסקרן בסימולטור הסקי בגלבוע מסתיים, אבס מכין לי הפתעה מיוחדת. הוא רץ לרכב וחוזר עם מגלש הסנובורד הפרטי שלו, קסדה וחליפת סקי מקצועית. הוא לקח מאשתו, ללא ידיעתה, קופסה עם קרם טיפוח יוקרתי ושמנוני בריח תפוזים. חזרנו בהליכה מאומצת לחלק העליון של מדרון ההחלקה, ואבס חובב האקסטרים החל לווזלן את המגלש ולמרוח שכבה עבה וריחנית של וזלין מובחר.
כמעט עשור לאחר ש"סקי בגלבוע" נסגר וננטש לאנחות, אנחנו עומדים לנסות לשחזר את הקסם. ירון שרון, צלם ynet הסקפטי, מוכן עם המצלמה, אבס הנרגש מסמן לי שהוא מוכן, ואני מתחיל לדחוף אותו במהירות במורד ההר. נראה שהניסיון והווזלין היוקרתי בריח תפוזים עשו את שלהם ואבס, עם חיוך של אושר מוחלט, מחליק מטה במדרון. המשימה הושלמה - "סקי בגלבוע" הנטוש חזר לפעולה.
ממועצה אזורית הגלבוע נמסר כי "מיזם הסקי פעל כעסק פרטי בין השנים 2010 ועד אמצע 2017, עת הופסקה פעילותו עקב קשיים טכניים בהפעלתו מצד היזם. עיקר הבעיות התרכזו בבעיית אבנית חמורה שהצטברה וגרמה לנזק מתמשך למשטח, עקב השימוש התמידי במים. נציין כי מיזם הסקי היה מרכיב אחד ממתחם מסחרי שלם שלא צלח עסקית, דבר שהוביל את כל הגורמים המעורבים, ובברכת המועצה, לשנות את ייעוד המקום לתיירות, ולהוות שער לכל פעילות התיירות בגלבוע.
"בד בבד, הובילה המועצה מהלך מעורר גאווה של הכנסת הגלבוע למפת המענקים בהקמת בתי מלון, ובכך הצלנו את המקום על ידי הקמת מלון אוליב בגלבוע. לגבי תוכניות עתידיות, הרי שהמועצה מסייעת בכל אמצעיה ליזם, בוועדות המחוזית והארצית, להפוך את משטחי הסקי העזובים, למגלשות מים ופיתוח נופי מרהיב התואם ומשתלב באזור".
אזהרה: הביקור במקום עלול להיות מסוכן. אין בכתבה המלצה לבקר באתר הסקי הנטוש.