"כהרף עין קופת ישראל איבדה כשמונה מיליארד דולר רק בענף התיירות. ללא תיירות נכנסת - הרבה ערים בישראל לא יצליחו להתאושש", כך אמרה רק לפני כחודש וחצי שרת התיירות, אורית פרקש-הכהן כשהשיקה את הקמפיין של משרד התיירות להחזרת התיירים לישראל.
באותה השקה סיפרה על הפיילוט שבו ייכנסו תחילה רק קבוצות מאורגנות ולאחר שיראו שזה עובד, יחלו להכניס ביולי גם תיירים בודדים. ואכן, כחודש לאחר מכן - הפיילוט להכנסת תיירים בקבוצות קטנות החל ונראה שהוא מצליח. אפשר להיות אופטימיים. אז זהו, שלא.
"במשך תקופה מסוימת היינו המקום הכי אטרקטיבי בעולם לתיירים. זו הייתה הזדמנות חד פעמית, כשכל העולם עוד היה בהיסטריית קורונה ואנחנו היינו המדינה היחידה שהייתה במצב טוב יותר מהשאר - זו הייתה הזדמנות אדירה והיא פוספסה", אומר ירון בורגין, בעלים במשותף ומנכ"ל קבוצת אברהם הוסטלס וטורס, רשת אכסניות שמושתתת בעיקר על תיירים מחו"ל. "אחר כך הגיע מבצע 'שומר החומות' ואז הזכרנו לעולם שהמזרח התיכון הוא אזור לא יציב וזהו, עכשיו אנחנו במקום אחר", מוסיף בורגין.
המלונאים בישראל הרבה פחות אופטימיים לגבי החזרת הענף שכה צמא לתיירות נכנסת. לפי משרד הבריאות, הכנסת התיירים תיעשה בצורה שאין דומה לה בעולם - בדיקות סרולוגיות שהן בעצם בדיקות דם, לכל תייר שיגיע ארצה. על שאלת תקופת הבידוד שהוא יצטרך להיכנס אליה - התשובות עוד חלוקות. כיום, על התיירים לשהות בבידוד כיומיים עד לקבלת התשובות - יומיים במלון על חשבונם. עם זאת, מבטיחים במשרד כי התוכנית היא לעבור לבדיקות מהירות עם תוצאות במקום.
בנתב"ג מספרים כי אינם רואים כיצד כל זה יתבצע. מחר (יום ב') אמורה להתחלף הזכיינית שמבצעת את הבדיקות לחברה מטעם משרד הבריאות, אך לא ידוע עדיין איפה ואיך היא תבצע את הבדיקות, עד כמה התוצאות יהיו מהירות והיכן בכלל המעבדות של אותה חברה יהיו. כשחשוב להבין שעד היום לא נערכו בנתב"ג בדיקות מסוג זה ולכן העניין מצריך היערכות והכנה מראש, מה שכרגע לא קיים בשדה התעופה ולא נראה קרוב לכך.
"ייקח לנו שנים להגיע למצב שהיינו"
לדברי בורגין מרשת אברהם הוסטלס, כל נושא המתווה של הכנסת תיירים לארץ לא באמת קיים, "מהסיבה הפשוטה שאין באמת מתווה כזה. הפיילוט לקבוצות לא ריאלי, עם בקשות ודברים שלא באמת מתקיימים - רק כדי לעשות כסת"ח, אבל זה לא ישים מצד אחד, ומצד שני להגיד שביולי יכניסו תיירים עצמאיים ולא בקבוצות?", תוהה בורגין ומסביר כיצד המצב לא ייתכן כשאנחנו נמצאים בתחילת יוני ואף אחד לא באמת נערך לקבלת תיירים עצמאיים בעוד חודש.
"תיירות לא עובדת ככה, היא צריכה לצפות לטווח ארוך, גם אנשים צריכים לתכנן טיול קדימה, על אחת כמה וכמה כשלא אומרים לתיירים איך הם אמורים להיכנס לכאן".
טרום קורונה רשת אברהם הוסטלס החזיקה ב-230 עובדים, "מאז הקורונה ירדנו לשליש מזה ועכשיו חזרנו ל-130 עובדים ומגייסים עוד עובדים", מתאר בורגין ואומר כי "ייקח לנו שנים לחזור למצב שהיינו בו, לא שנה-שנתיים אלא עשר שנים". המצב שעליו מדבר בורגין הוא רגע לפני שפרצה המגפה בארץ, אז היינו קרובים מאוד להגיע, לראשונה, לתייר החמישה מיליון בשנה. כיום הרשת מונה ארבע אכסניות: בירושלים, בתל-אביב, באילת ובנצרת, לצד חברת הטיולים "אברהם טורס".
"למה שיגיעו לנפוש כאן?"
גם ענת סטריק-דהאן, משנה למנכ"ל ישראל קנדה מלונות, דיברה בצער על המצב ועל הבעיות הרבות שיש בהליך החזרת התיירים לארץ. "למה שיגיעו לפה לנופש אם יש לידינו את יוון וקפריסין שעדיין שומרות על הבדיקות אבל באופן מסודר ואחר לגמרי? את כתיירת היית רוצה לעבור את כל זה אם בחרת בישראל כיעד לנופש שלך?", שואלת סטריק-דהאן כשהיא מדברת בעיקר על הבדיקה הסרולוגית שכל תייר שייכנס לכאן יידרש לעשות.
נדגיש שמדובר בתיירים שעברו שתי מנות חיסון - מהחיסונים שמדינת ישראל מאשרת, וגם לאחר שנבדקו פעמיים בדיקת PCR טרם כניסתם לישראל.
"לא שמעתי בשום מקום שיש עוד מדינה שעושה את זה בעולם. ובסדר שרוצים לשמור על משנה זהירות כאן, אז למה לא לבצע בדיקת דם שאת התשובה עליה ניתן לקבל בזמן קצר במקום ולא תוך יומיים? בעצם אומרים לתייר - לך למלון, תהיה בבידוד - על חשבונך ותחכה. ומי באמת יבדוק ויעקוב אחר אותם תיירים, איך ומי יודיע לכולם על התשובות? מדוע לא להיערך למקום גדול שבו ייערכו הבדיקות בשדה, מקום שיוכל להכיל את כל התיירים? איפה כל זה עומד היום? היכן בכלל נערכות הבדיקות?".
החשש: תיירים לא יגיעו גם עד סוף 2021
לפני כשבוע שיגר אמיר חייק, נשיא התאחדות המלונות, מכתב דחוף אל מנכ"ל משרד הבריאות, פרופסור חזי לוי, ואל שרת התיירות, ח"כ אורית פרקש-הכהן, כשכותרתו הייתה: "המכשול לכניסת התיירים לישראל".
במכתב הסביר חייק את דאגתו הרבה למצב הענף למרות התחלת פיילוט התיירות הנכנסת לפני שבוע. "לשמחתנו, בראשית השבוע החל פיילוט כניסת תיירים לישראל, שבסופו, בעוד כשלושה שבועות, עתידים להיפתח שערי נתב"ג לתיירים. אלא שלדאבוננו, מתווה משרד הבריאות שנועד לעודד את כניסתם של התיירים הזרים, הפך להיות המכשול העיקרי הצפוי למנוע מהם להגיע".
הדגש במכתב היה נושא הבדיקה הסרולוגית: "הרי שתיירים מחוסנים שיגיעו לארץ יצטרכו לעבור בדיקת דם סרולוגית ועד לקבלת התשובות עליהם לשהות במלון במתחם נפרד ומבודד של מגורים ואכילה המיועד רק לתיירים זרים. במצב כזה, לא פלא שרשימת המדינות שמהן יגיעו התיירים לוטה בערפל ועננה כבדה מרחפת מעל השאלה עד כמה חזק רצונם של תיירים למרות כל זאת, להגיע לישראל.
"פיילוט כניסת התיירים, אמור היה לבשר את תחילת האביב עבור תעשיית התיירות הנכנסת, אלא שבפועל, החשש הוא שתחת המתווה הנוכחי, טפטוף התיירים לא יהפוך לזרם ממשי ותיירים לא יגיעו לישראל גם לא ברבעון האחרון של השנה".
"המון תיירים רוצים לבוא לכאן"
בורגין מרשת אברהם הוסטלס מספר על שמירת קשר הדוק עם התיירים שביקרו בעבר באכסניות הרשת בארץ, אם דרך הסושיאל או שיחות עם אורחים קבועים שהתעניינו להגיע לישראל לאחרונה, לאור המצב הטוב שקיים כאן. "המון תיירים ולקוחות שלנו רואים את ההתנהלות בארץ ושהכל פתוח ורוצים לבוא לכאן".
לצד הכעס על המצב הזה שבו המדינה רוצה לשמור על רמת התחלואה הנמוכה כמובן אך מחזיקה ענף שלם באוויר, מדגיש בורגין כי אין מדובר בחוסר הבנה של מטרת משרד הבריאות והמדינה כולה לשמור על המצב הטוב שאליו הגענו מבחינת ההשתלטות על נגיף הקורונה, "אבל חייבים לייצר ודאות. זה בסדר להגיד לא מכניסים תיירים כרגע ולא תהיה תיירות נכנסת עוד חצי שנה-שנה אבל זה לא המצב. לא נותנים לנו פתרון למצב וגם לא נותנים לתיירים ודאות להגיע לכאן".
בורגין מספר על האכזבה שלו מהמדינה ומכך ש"אין יד מכוונת ברורה. לא ראיתי תוכניות נועזות ויצירתיות איך להביא לפה תיירים ולמנף את המצב הטוב שאליו הגענו ומעבר לזה, אם משרד הבריאות הוא שומר הסף של המדינה ומחליט לבד כי אין מישהו ששומר מלמעלה - אז אין פה מדינה מתפקדת וענף התיירות הוא הנפגע הגדול כאן, בעיקר התיירות הנכנסת".
חשש להישאר שוב עם חדרים ריקים גם בסתיו
המשנה למנכ"ל רשת המלונות ישראל קנדה מעלה שאלות שאכן אין עליהן תשובות נכון להיום, ואלו לדעתה אותן בעיות שיקשו או ימנעו מתיירים להגיע לכאן.
"אנחנו רואים קבוצות של תיירים שאמורות להגיע לכאן ביולי, אוגוסט וספטמבר, אבל זה הכול על הנייר. הסוכנים מחו"ל מחזיקים לנו את החדרים אבל אין לנו שום הבטחה שהאנשים האלה יגיעו".
לרשת, שנכנסה יחסית לא מזמן לתחום המלונאות, יש כיום שלושה מלונות בצפון הארץ: לייק האוס, נופי גונן וגלי כינרת המחודש בטבריה, מלון מידטאון בתל-אביב, מלון דניאל ים המלח ומלון סוליי באילת - שניהם עברו שיפוץ גם כן.
"מדובר על מאסות גדולות מאוד של תיירים ששריינו חדרים במלונות בצפון. בגלי כינרת יש מצבת הזמנות מאוד גדולה ואני לא יודעת מה יהיה מצבנו. למלון בים המלח אמורות להגיע המון קבוצות מחו"ל בסתיו".
סטריק-דהאן מספרת על הדילמה הגדולה שבה היא ומלונאים נוספים נמצאים והיא בעיית גיוס העובדים מחדש, שנעשה בימים אלו. "אני מגייסת כרגע צוותים למלונות בידיעה שהתחזית לסתיו הקרוב היא טובה, אני יודעת שאני הולכת להיות מלאה אבל מה אני אעשה כשלא אעמוד בתפוסות האלה? מה אעשה עם הצוות שאני מגייסת – אפטר אותם, אוציא שוב לחל"ת, אנחנו מכשירים ומשקיעים הרבה בעובדים חדשים ומה בסוף?".
תגובת משרד הבריאות: "משרד הבריאות אישר בדיקה סרולוגית מהירה שתוצאותיה יתקבלו תוך כ-15 דקות. בהמשך השבוע צפויות להיות מאושרות עוד כחמש ערכות נוספות. התייר יוכל להתקשר באופן פרטי עם אחת החברות שיבצעו בדיקה זו, לרבות חברה שתמוקם בנתב"ג.
"תוצאות הבדיקות ישודרו באופן ישיר למשרד הבריאות, ובכך אותם נבדקים ישוחררו מבידוד. כמו כן, אנו פועלים להכרה בתעודות מתחסן של מדינות זרות, דבר הכרוך בהיערכות טכנולוגית מצד מדינות המוצא. עוד יצוין שלאורך המגפה נמצאו מקרים רבים של זיופים של תעודות ושל בדיקות ולכן ההחלטה היא לאשר באמצעות בדיקה. כרגע האיום הגדול למדינה שלנו הוא מהגבולות וחשוב לשמור עליהם".
תגובת התאחדות המלונות: "מדינת ישראל צריכה למצוא את הפתרונות המקובלים כמו בשאר העולם ולהכיר בתעודות מתחסן בדיוק כמו שמכירים בתעודות המתחסן המונפקות פה בארץ, דבר המייתר את הבדיקות הסרולוגיות וכל מה שכרוך בהן. בדיקות דם סרולוגיות, גם אם מהירות, בעייתיות במהותן, בנוסף לתורי הענק שייווצרו בכניסה לארץ, יקשו על הבאת תיירים לישראל ולפגיעה בתדמיתה של המדינה".