השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג, האחראית על רשות הטבע והגנים, הצהירה היום (ראשון) כי תתנגד לחקיקה שהרשות מנסה לקדם כדי לאפשר רחצה בהפרדה מגדרית במעיינות ונחלים בשמורות טבע. "אין מקום להרחיב עוד את ההפרדה במרחב הציבורי", אמרה בשיחה עם ynet.
"הפרדה מגדרית היא סוג של הדרה ומהווה פגיעה מהותית בשוויון", הוסיפה השרה זנדברג. "בית המשפט האמריקני קבע כבר בשנות ה-50 ש'נפרד זה לא שווה'. על רקע מציאות של הפרדה הולכת וגוברת בישראל בשנים האחרונות בתחבורה הציבורית, בהשכלה הגבוהה ובאירועים, אין מקום להרחיב עוד את ההפרדה במרחב הציבורי. לאחר קביעת היועמ״ש שאין סמכות להפרדה, אתנגד לכל חקיקה בנושא ולהלבנת ההפרדה במרחב הציבורי".
ממכתב ששלחה רשות הטבע והגנים אל משרד המשפטים לפני כחודש והגיע לידי ynet עולה כי הרשות החליטה לקדם חקיקה שתאפשר לה להגדיר שעות לרחצה נפרדת לנשים וגברים במקורות מים בכלל שמורות הטבע והגנים הלאומיים.
את המכתב, שעליו חתום היועץ המשפטי עו"ד אופיר בר-טל, שלחה רשות הטבע והגנים בתגובה להמלצה של משרד המשפטים להשהות את הפיילוט התקדימי שהיה אמור להתקיים בספטמבר האחרון בחלק מהבריכות של שמורת עינות צוקים שבצפון ים המלח. הפיילוט פורסם לראשונה ב-ynet ועורר סערה גדולה, ולאחר כמה ימים הוחלט להשהותו.
בדיון בוועדה לקידום מעמד האישה של הכנסת בנובמבר ציין מנכ"ל רשות הטבע והגנים שאול גולדשטיין כי ברשות התכוונו לבצע את הפיילוט גם במקומות נוספים בארץ. לדבריו, "הציבור הרחב נהנה מתי שהוא רוצה, בעיקר בסופי שבוע, והציבור הדתי לא יכול ליהנות כמעט בסופי שבוע, ולכן חשבנו שזה פיילוט מידתי ואנחנו חושבים שצריך לחזור אליו".
הוא הוסיף כי הפיילוט נוצר בעקבות בקשות של יהודים דתיים. "אחרי עשרות שנים של קיפוח והדרה אותם ציבורים התייאשו", אמר גולדשטיין.
דינה זילבר, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה דאז, הדגישה במהלך הדיון בפני חברי הוועדה כי "על פי חוק, לרשות הטבע והגנים אין סמכות מפורשת לביצוע הפרדה. לא ברור מה היקף הפניות שהגיעו בנושא והאם יש איזו מצוקה אמיתית".
עם זאת, במכתב שנשלח לאחרונה למשרד המשפטים טענה רשות הטבע והגנים כי הפיילוט לא היווה אפליה או הדרה האסורה על פי החוק. "קביעת שעות לרחצה נפרדת בצורה מידתית וסבירה תוך מזעור הפגיעה בציבור שאינו מעוניין בה למינימום, אינה מהווה פגיעה בעקרון השוויון ומשכך אינו מצריך הסמכה חוקית מפורשת להפרדה". אולם, "כדי שלא לעכב את הפיילוט האמור", נכתב, "נתחיל בקידום בחינת החקיקה הנדרשת".
"סיפורה של שפחה - לא אצלנו"
ח"כ ינון אזולאי מש"ס שיגר מכתב ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ובו ביקש ממנו להביע את עמדתו בנושא. אזולאי הוסיף וטען כי כדי ליישם את תוכנית הפיילוט אין צורך בחקיקה. לדבריו, "קביעת שעות לרחצה נפרדת בצורה מידתית וסבירה תוך מזעור הפגיעה בציבור שאינו מעוניין בה למינימום אינה מהווה פגיעה בעיקרון השוויון ומשכך אינו מצריך הסמכה חוקית מפורשת להפרדה זו בחקיקה ראשית".
ארגון "בצלמו", שמגדיר את עצמו כארגון זכויות אדם ברוח יהודית, פנה עוד לפני ההחלטה על הפיילוט אל משרד המשפטים בדרישה לאשר מועדים נפרדים לנשים ולגברים במסלולי הליכה בטבע הכוללים מקורות מים. בתגובה לדברי זנדברג מסר היום (א') מנכ"ל הארגון שי גליק: ״השרה להגנת הסביבה שמתגאה בתמיכה בזכויות אדם פתאום פוגעת בזכויות אדם של חרדים וערבים. אנחנו נפעל לשנות את ההחלטה, רק נזכיר שמדובר בדיבורים שכן הסמכות הייתה אך ורק בידיים של היועמ"ש, ורשות הטבע והגנים כבר תומכת בכך. ואנחנו מאמינים ויודעים שגם היועמ"ש תומך בכך בתנאים מסוימים. נזכיר שוב, היוזמה לא תפגע באף אדם שכן באותו הזמן שמעיינות יהיו בהפרדה יהיו באותו אתר גם מעיינות לא בהפרדה, וכך אף אחד לא ייפגע וכולם יקבלו את הזכות ליהנות ממשאבי טבע".
אורי קידר, מנכ"ל ישראל חופשית, אמר בתגובה: "אנחנו מברכים את השרה זנדברג על החלטה ראשונה ומשמעותית כל כך בתפקידה החדש. הפרדה מגדרית לא יכולה להפוך לנורמה במרחב הציבורי הישראלי. הממשלה החדשה חייבת לקבוע מדיניות ברורה וכוללת כדי לשנות את האבסורד ולפיו כל גוף ממשלתי מחליט על דעת עצמו שהוא מייצר מרחבים נפרדים. נפרד בהכרח אינו שווה ואסור שהפרדה מגדרית תהפוך מקובלת ותעבור מתחת לרדאר. סיפורה של שפחה - לא אצלנו".
מתנועת "זזים - קהילה פועלת", שהשיקה קמפיין שנועד להילחם בכוונה לבצע הפרדה מגדרית בשמורות הטבע, נמסר בתגובה: "ההחלטה על שעות רחצה נפרדות התקבלה בלחץ גורמים קיצוניים שמטרתם דיכוי נשים וצמצום הזכויות שלנו במרחב הציבורי. 40 אלף פעילות ופעילים של 'זזים' הביעו את התנגדותם למהלך. אנחנו נמשיך לסכל כל ניסיון להפלות נשים בחסות החוק".