הצהרת בריאות ומדידת חום בכניסה למתחם, אלכוג'ל וכפפות בכל חדר וריסוס וחיטוי אחרי כל אורח: אלו רק חלק מההנחיות החדשות שמאפיינות את שגרת הנופש בארץ בצל הקורונה.
חודשיים לאחר שכ-90 אחוז מאתרי הנופש בארץ נסגרו למבקרים, נפתחו אתמול (ראשון) חלק מהאתרים, לאחר שבשבוע שעבר הממשלה התירה את חזרתם של צימרים ומלונות צמודי קרקע.
על פי המתווה שהציג משרד התיירות, בשלב הראשון יופעלו רק חדרים בלי מתקני המלון, כלומר ללא בריכת שחייה או ג'קוזי. גם חדרי האוכל לא ישובו לפעול בתקופה הקרובה, והאוכל יוגש לאורחים בחמגשיות עד לחדר.
"בכניסה למתחם עצמו ובכל כניסה לצימר יש אלכוג'ל גדול וכפפות. עשינו ריסוס בכל צימר ולאחריו הבאנו גם את המנקה. אחרי שיגיעו האורחים, נעשה שוב ריסוס ואז ניקוי יסודי נוסף", אומרת אורלי בן עיון ממושב חוסן, בעלת מתחם הנופש "אחוזה בגליל".
"גם הבריכה מבריקה, אבל אין כניסה אליה כרגע והיא סגורה עם שער חשמלי", היא מוסיפה. "אני מיידעת את האורחים בנוגע לזה כבר בשיחת הטלפון הראשונה ומקווה שזה ישתנה בהקדם, כי בלי בריכה לא יבואו".
לראשונה מזה 25 שנה מתחם הנופש של בן עיון, שכולל 12 בקתות אבן הממוקמות בתוך עמק מוקף הרים - נותר ריק מאורחים. "בעת סגירת המקום ההרגשה הייתה נוראית. בדרך כלל, בתקופה שלפני החגים אנחנו משווקים את המקום במרץ, וכעת כל החגים הלכו לנו - פסח, יום העצמאות ואפילו חופשות באוגוסט ביטלו", היא משתפת.
את החודשים בהם המתחם היה סגור, היא ניצלה לשיפוץ של המקום מתוך תקווה כי בקרוב האורחים יחזרו לנפוש. "היה לנו זמן, אז החלטנו לתחזק את המקום ולהעניק לו מראה רענן יותר", היא מספרת. "מלבד זה שהשיפוץ העניק לנו אופטימיות וציפייה שהדברים ישתפרו בהמשך".
למרות הניסיון שלה לשדר אופטימיות זהירה, מודה בן עיון כי החשש הגדול ביותר שלה הוא שהאורחים לא יגיעו בשל החשש מהנגיף. "אני ממתינה לטלפון שיצלצל, ומקווה שאנשים אכן יגיעו. ברור לי שהעובדה שאין בריכה מפריעה, אבל יש אצלנו פינת פינג פונג, שולחן סנוקר מקצועי, שולחן כדורגל לילדים, מדשאות, פינות ברבקיו וערסלים. גם את חדר האוכל שיפצנו, ונפתח אותו רק אם תגיע משפחה גרעינית אחת".
יחס חם ואישי - אבל במרחק
בדומה לבן עיון, את ה"חופשה" הכפויה שהגיעה בתזמון גרוע במיוחד - זמן קצר לאחר החורף, ורגע לפני החגים בהם האתרים מצפים לתפוסה מלאה - ניצלו רבים מבעלי הצימרים ויחידות האירוח לשדרוג המתקנים, לקראת חזרתם הצפויה של הלקוחות הנאמנים ברגע שיתאפשר.
"זה היה קושי גדול מאוד מלווה מלווה בהרבה חוסר ודאות, אבל עם זאת הזמן הזה אפשר לנו לשפץ, לסדר, לנקות ולהבריק את כל המתחם", מעידה כרמלה מרק בעלת מתחם הנופש "קדמת הגליל", הנמצא במושב בית הלל הסמוך לקריית שמונה.
"לא ישבנו לרגע בבטלה, ומי שמכיר אותנו יודע שרמת הניקיון אצלנו מאד גבוהה", אומרת מרק. "אז מעבר לניקיון היסודי שגם כך מתבצע כאן באופן קבוע, הקדשנו מחשבה גם בריכה, למתחם הספא ולג'קוזי, על מנת שנהיה מוכנים וערוכים לרגע בו ניתן יהיה לפתוח אותם לציבור האורחים. בין היתר, העלינו מחשבה שייתכן ונקצה את המתקנים לכל משפחה בנפרד".
בינתיים, היא אומרת, "ננצל את הקרבה הפיזית שלנו לנחל החצבני ולשמורות הטבע הסמוכות אלינו, שמתאימות מאוד לטיולים לכל המשפחה".
איך ייראה האירוח במתכונת החדשה?
מרק: "יחס חם ואישי אבל במרחק, עם המון משנה זהירות, הפרדה בין המתחמים, כולל הפרדה בחניה עצמה. יש חוסר ודאות גדול, אבל מצד שני אנחנו כבר צמאים לראות את המשפחות נהנות אצלנו כפי שהיה בעבר. אנחנו מאמינים שתיירות הפנים תגדל - ונערכים לכך".
"גם לפני הסגר, עד הרגע האחרון אנשים לא ביטלו את ההזמנות שלהם", מספרים מוני ופרח כהנא, בעלי אתר הנופש "פרח של מקום" במושב בצת שבגליל המערבי. "בסוף, התקשרנו אנחנו לאורחים שהיו אמורים להגיע, והודענו שלא יבואו עד שהמשבר יחלוף".
בני הזוג כהנא, שחגגו השנה את יום הולדתם ה-70, הקימו את מתחם הנופש לפני 25 שנה, ועד היום הם מנהלים אותו ביד רמה. בדומה לאחרים, גם הם נאלצו להתמודד עם מחסור בתזרים מזומנים ועם חוסר ודאות באשר לעתיד. למרות זאת, הם מספרים כי סירבו לארח במתחם עד לקבלת אישור רשמי מהממשלה.
"ביום העצמאות היו כמה הזמנות שהוזמנו זמן רב מראש, אבל ביטלנו אותן, על מנת שלא לסכן את האורחים ואת עצמנו", מספרת פרח. "זה היה עצוב, אבל כולם היו בתוך במצב הזה אז לא היה על מה להתלונן, אלא רק להמתין לימים טובים יותר", היא מוסיפה.
איך נערכתם לפתיחה?
פרח: "אנחנו נמצאים בתוך מטע בננות, הכל מסביב מרחבים, מדשאות וערסלים, אז כל אחד יכול למצוא את הפינה שלו. בנוסף, הבקתות שלנו צמודות קרקע ויחסית מבודדות. ניקיון, ריסוס וחיטוי מוקפד עשינו תמיד, עוד לפני הנחיות הקורונה, ונצרף לזה גם בקבוקון אלכוג'ל שימתין לאורחים בבקתה. את חדר האוכל והבריכה לא נפתח, כמובן עד שיתקבל האישור לכך.
"בנוסף, החלפנו את המיטות הישנות בסוויטות במיטות חדשות וגדולות יותר - מהלך שתוכנן המשבר, ויצא לפועל עכשיו. נקודה אחרונה - אין ספק שכשיגיעו האורחים הראשונים, זו תהיה הרגשה מצוינת. כאילו נולדנו מחדש".
"נדרשים להמציא את עצמנו מחדש"
בדומה לבעלות הצימרים באזור הצפון, גם לאה שלם, מנהלת מתחם הצימרים "גן הכרמים" של קיבוץ כרמים בצפון הנגב, מודה כי החזרה של מתחמי האירוח לפעילות גורמת לה לתחושות מנוגדות.
"כיף לנו לחזור לעבודה, אבל אנחנו לא יודעים האם אנשים באמת ייצאו ויחזרו לנפוש", אומרת שלם. "המקום מוכן ועונה על כל הדרישות, אנחנו מחכים ואפילו מתרגשים. מקווים שאנשים ירצו לצאת להתאוורר".
איך הסגירה השפיעה עליכם?
"זו הייתה מכת מוות, עברנו מ-100 לאפס. היינו בשיא, אלה חודשים טובים שמגיעות בהם הרבה קבוצות מחו"ל, 'מסע ישראלי', בתי ספר. הכול פשוט נעצר, זה היה הזוי. לקח זמן עד שעיכלנו את זה".
"אבל עכשיו חייבים להיות אופטימיים, אין מה להסתכל לאחור. אנחנו צריכים לחשוב קדימה איך אנחנו מפתחים את המקום ונערכים לתיירות פנים, במקום תיירות החוץ שהיינו רגילים אליה יותר. אנחנו נדרשים גם להמציא משהו אחר – למשל, כבר אין חדר אוכל, וצריך להגיש את האוכל לחדרים. מקווים שנפצח את זה".
כבר יש הזמנות?
"עדיין לא, אבל אנחנו אופטימיים. מסתכלים קדימה ומאמינים שיהיה טוב. אין לנו ספק שזה ייקח עוד קצת זמן, זה לא מהיום ומחר".
ניר זמיר, ראש המועצה האזורית בני שמעון, שבשטחה עסקי תיירות רבים, בהם גם מתחם הנופש של שלם, אומר כי "החודש האחרון היה אמור להיות שיא עונת התיירות בצפון הנגב. לצערי, השנה ענף התיירות ועסקי התיירות באזור ספגו מכה כלכלית קשה, אך אנחנו עומדים לצידם ונעזור להם לשוב לשיאם".
מי שעוד נדרשים לחשב מסלול מחדש הם ג'ון ומריון קריבין, שבשנת 2006 הקימו במדרשת בן גוריון שבמועצה האזורית רמת הנגב, את מתחם הצימרים - "צימר קריבין", המשקיף לנוף עוצר הנשימה של נחל צין.
בני הזוג שעלו ארצה לפני כמה עשורים, ולפני כ-20 שנה החליטו להקים את ביתם בנגב, מודים כי לאחר תקופה לא פשוטה - שהייתה אמורה להיות עונת השיא של תיירות המדבר עם מאות אלפי מבקרים - הם מתרגשים מהפתיחה המחודשת, ונערכו בהתאם לכל ההנחיות.
"מרץ-אפריל זו ה-עונה שלנו, והקורונה פשוט עצרה הכל בבת אחת. אצלנו האתגר לשיקום הוא כפול, מכיוון שהמתחם שלנו התבסס על תיירים אירופאים שהגיעו למשך זמן ארוך יחסית מזה של הישראלים, וקיבלו מענה של B&B אירופי", אומרת מריון.
לדבריה, "ברגע שישראל סגרה את השמיים, הבנו שאנחנו מחויבים לשנות כיוון ולחשב מסלול מחדש".
איזה שינויים, למשל?
"עדכנו את משך השהות לזמנים קצרים יותר, שינינו מחירים, וגם השיווק כעת יפנה לקהל הישראלי. עלינו גם להתמודד עם חסמים של הקהל הישראלי שחושב, למשל, שבקיץ חם פה מאוד. זה כמובן לא נכון, כי אנחנו נמצאים בגובה ומזג האוויר בהר הנגב הוא מושלם לטיולים בכל עונה. אני מקווה מאוד שנצליח ושנוכל להמשיך לארח מבקרים, שבתקווה יגיעו אלינו מכל הארץ".
מצעים מהבית; ערכות להכנת פיתות
באירוח המדברי בקיבוץ לוטן, הדוגל בערכים של אקולוגיה וקיימות, צוות המקום התפנה במהלך החודשיים האחרונים, לחדש את בקתות הבוץ המכוסות טיח אמנותי בעבודת יד, לשתול צמחי תבלין חדשים, ולהתאים את הפעילויות המועברות במקום - לרוח התקופה.
"את הארוחות המשותפות בחדר האוכל נמיר לארוחות שיוגשו לחדרים, ואפילו נספק ערכות משפחתיות למדורות ולהכנת פיתות על הסאג' עם ממרחים מתוצרת הגינות האורגניות שלנו, יחד עם ערכות אישיות של פעילויות מתחום האקולוגיה", משתפת תמר ברדה, מנהלת תחום התיירות בקיבוץ לוטן. "הרעיון הוא לייצר מצד אחד חוויה, ומהצד השני תחושה של ביטחון".
לדבריה, כל עובדי הניקיון במקום יעטו מסכה וכפפות, צ'ק אין וצ'ק אאוט ייעשו באמצעות שיחה טלפונית מבלי לעבור בקבלה, ואחרי כל אורח החדר יעבור חיטוי מלא, וכן יהיה זמן המתנה של 24 שעות בין אורח לאורח.
"התמזל מזלנו לחיות בתוך הטבע, עם נוף מדהים ואוויר נקי, וכעת אנחנו נמצאים בשיאה של עונת נדידת הציפורים, וממתינים בקוצר רוח לאורחים שיגיעו ליהנות מהמראה המרהיב", מוסיפה ברדה.
"תשאול ראשוני והצהרת בריאות יהיו הדין הכי חשוב כאן", מסביר בועז עוז ממושב חצבה בערבה. עוז, הבעלים של מתחמי הנופש "שבילים במדבר" ו"חאן ראס השיטה", שניהם במושב חצבה, סגר את אתרי הנופש עוד בטרם יצאה ההנחיה של משרד הבריאות, מתוך רצון לשמור על הקהילה הקטנה במושב בו הוא מתגורר.
את הסגירה שנכפתה עליו, הוא ניצל לטובת שלל פעולות שיאפשרו את התאמתם של האתרים לאירוח בימי הקורונה. "האירוח שלנו יהיה מאד קפדני ויפעל על פי הכללים המדויקים והמוסכמים של משרד הבריאות, ואנחנו אפילו מתכוונים להחמיר בהנחיות", מצהיר עוז.
לדבריו, "כמות האורחים תקטן, לא נמלא את הצימרים כדי לא ליצור עומס, דיללנו את פינות הישיבה וארגנו אותן מחדש כדי שיהיה קל יותר לנקות, לרסס ולשטוף את החדרים. בנוסף, אנחנו מאפשרים לאורחים להביא את המצעים שלהם מהבית, אפשרות שתוזיל גם את עלויות התפעול - דבר שיבוא לידי ביטוי גם במחיר".
איך אתם מתכוונים להתגבר על האיסור להפעיל את הבריכה, חדר האוכל והג'קוזי?
"גיבשנו פעילויות שונות המותאמות לכל המשפחה שמשלבות בין טיולים רגליים, מדורות ליליות, תצפיות כוכבים ופעילות בשטח הפתוח. הכל - העיקר שהאורחים יתחילו להגיע".