מגיפת הקורונה גובה את מחירה בתיירות העולמית - החל מענף התעופה והקרוזים, דרך סוכני הנסיעות ואתרים להזמנת חופשות ועד לתיירות הפנים במדינות עצמן.
נראה כי מה שהתחיל כפגיעה במדינות מזרח אסיה הפך בשבועות האחרונים - עם התפרצות הנגיף בכל היבשות, מלבד ביבשת אנטארקטיקה - לנחלתן של כמעט כל מדינות העולם, לרבות אצלנו.
אחרי ששר הפנים אריה דרעי חתם בשבוע שעבר על צו שיאסור כניסת אזרחי איטליה לישראל, וכשבוע לאחר שאובחן חולה הקורונה הראשון בישראל, יצאנו לבדוק כיצד (אם בכלל) משפיעה בהלת הקורונה על התיירים השוהים בימים אלו בארץ. את התשובה לשאלה חיפשנו ב"אברהם הוסטל" במרכז תל אביב - הוסטל שמרבית אורחיו הם תיירים מחו"ל.
"הגענו לישראל כי חשבנו שכאן יש מעט נדבקים"
"רוב הזמן אני לא חושב על הקורונה, והאמת היא שאני נזכר בה רק כשאני רואה מישהו עם מסכה", הודה ג'ייסון, תייר מדרום אפריקה השוהה בהוסטל התל-אביבי בימים אלו. "אני מרגיש די בטוח כאן, ומעבר לחומר מחטא לידיים, שגם אותו אני לוקח רק מפני שאמא ביקשה, אני לא נוקט אמצעי זהירות מיוחדים", הוסיף.
לדבריו, בדרום אפריקה הקורונה עדיין נתפסת כסוג של בדיחה ולא כאיום אמיתי שממנו יש לחשוש. "רוב האנשים לא מתים מקורונה, והדיבור סביב זה מייצר חרדה מוגזמת בקרב האנשים".
בדומה לג'ייסון, גם אנדריאה מגרמניה מודה כי הנגיף המתפשט אינו מטריד אותה, והיא אף טוענת כי התקשורת היא זו שמלבה את החשש ממנו: "המון אנשים בעולם מתים משפעת מדי חורף, אבל על זה התקשורת לא מדברת. למעשה התקשורת משתמשת בנגיף בשביל רייטינג, וזו בעיה גדולה יותר מאשר המחלה עצמה".
למרות האופטימיות שהציגו בפנינו חלק מהתיירים שעימם שוחחנו, נראה כי יש כאלה שאינם מקלים ראש בנגיף. "בסופו של דבר מדובר במחלה חדשה שהעולם עוד לא ממש מכיר, ועלולה לגרום למותם של אנשים מבוגרים ושל כאלה שסובלים מבעיות בריאותיות, אז ברור שיש ממה לפחד", אמר מתיאס, שהגיע ארצה מגרמניה.
בדומה למתיאס, גם סלין משווייץ מודה כי נגיף הקורונה מעורר בה חשש, ואף גרם לה לשנות את תוכניותיה ברגע האחרון - ובמקום לנסוע לטייל באסיה, בחרה להגיע לישראל. "באנו לכאן כי חשבנו שבישראל יש רק שני חולי קורונה, ולא רצינו להישאר בבית ולוותר על הטיול", היא מספרת.
"תאונות הדרכים כאן מפחידות יותר מההידבקות בווירוס", אמר ג'ייקוב מפולין, והצליח לעורר את חמתו של מתיאס שסירב להסכים עם ההשוואה: "ברור שאנשים מתים ממחלות אחרות ומתאונות, אבל לא צריך להשוות את זה", אמר מתיאס, והודה כי למרות החשש הוא אינו מסתובב עם מסיכה: "היא מיועדת למי שכבר חולה על מנת שלא ידביק אחרים".
"בישראל פחות מסוכן מאשר בגרמניה"
אז האם בהלת הקורונה התקשורתית, כפי שטענו בפנינו חלק מהתיירים, לצד העובדה שבישראל יש כבר כמה נדבקים ומספר לא קטן של אנשים הנמצאים בבידוד, משפיעות על התיירים וגורמות להם לשנות את תוכניותיהם במהלך החופשה שלהם כאן?
לדברי ג'ייסון, "כרגע אני לא נותן לזה להשפיע על התוכניות שלי, וממשיך הכול כפי שתכננתי. כנראה שאם הייתי נותן לזה להשפיע עליי - לא הייתי מגיע לכאן בכלל".
גם דמיאן מפולין הסביר כי נכון לעכשיו, הוא מרגיש בטוח בארץ: "אני לא חושש להיות בשום מקום בעולם, מלבד אולי בווהאן ובמחוזות נוספים בסין". "בגרמניה יש כ-160 חולים, כך שבהשוואה אליה לא מסוכן פה", הוסיף אלכס שהגיע ארצה לחופשה מגרמניה. במדינה האירופית, אגב, בוטלה לפני כמה ימים תערוכת התיירות הבינלאומית שהייתה אמורה להיפתח היום (ד') בברלין, בשל הנגיף המתפשט.
ומה בנוגע למסיבות פורים ההמוניות הצפויות להיערך בעיר בימים הקרובים (אם לא יבוטלו, כאמור)? לדברי התיירים שעימם שוחחנו, הם בהחלט מתכננים להשתתף באירועים, ומרביתם אף אינם חוששים. "אם יהיה שינוי מהותי בימים הקרובים, כלומר עוד נדבקים כאן, אשקול את זה שוב", הודתה סלין - אך מנגד אמרה כי "נכון לרגע זה אני לא חושבת על הקורונה כשאני מתכננת לצאת לבלות, ולכן כנראה שאצא בכל מקרה".
ממשיכים עסקים כרגיל - אבל חוששים מביטולים
מעוז ינון, מנהל "אברהם הוסטל" בתל אביב ואחד מבעלי קבוצת "אברהם הוסטל וטורס", הסביר כי המטיילים העצמאיים פחות מושפעים מהמצב: "התיירות העצמאית היא עמידה יותר, ולפעמים גם אמיצה יותר, בהשוואה לשאר התיירים". מסיבה זו, לדבריו, היא נפגעת פחות מהתיירות הממסדית, מקבוצות מאורגנות ומקבוצות צליינים, כמו גם מהתיירות העסקית. "בסך הכול, אנשים נראים לי די רגועים פה ולא חוששים", סיכם ינון.
עם זאת, הוראת משרד הבריאות שלא להכניס תיירים ממזרח אסיה ומאיטליה לארץ שינתה גם עבורם את כללי המשחק. "אחרי שמשרד הבריאות הוציא את ההנחיות בנוגע לבידוד אנשים שהגיעו מאיטליה, נאלצנו להכניס אורחים איטלקים ששהו בהוסטל לבידוד", אמר ינון והוסיף כי "למזלנו, הם הבינו את המצב ושיתפו פעולה. עבורנו זאת הייתה סיטואציה מאוד לא נעימה - לבקש מתייר שמגיע לחופשה בארץ להיכנס לבידוד בחדר סגור גרם לנו להרגיש כאילו אנחנו מגרשים אותם".
איך עושים את זה פיזית? הרי רוב החדרים אצלכם הם משותפים.
"אירחנו אותם בחדר פרטי, על חשבוננו כמובן. פינקנו אותם באוכל לחדר ובמשחקים, ופתחנו עבורם את כל ערוצי הטלוויזיה".
ומה יהיה בהמשך להערכתך?
"כרגע אנחנו ממשיכים בעסקים כרגיל, אבל מתכוננים גם לרע מכול - כלומר לעצירה דרמטית של תנועת התיירים לארץ, נושא שאנחנו בהחלט מתייחסים אליו בשיא הרצינות".