העבודות על הפיכת מבצר מאמולה באי לסטאוויצה שבמונטנגרו לכפר נופש יוקרתי יצאו לדרך – וארגוני מורשת במדינה האירופית ממשיכים בניסיונות ההתנגדות לפרויקט. "אנחנו עדים להפיכת מחנה ריכוז לשעבר למלון בוטיק עם בריכות לקלייטנים עם תקציב גבוה", מסרו הארגונים המתנגדים.
מבצר מאמולה הוקם בשנת 1853 על ידי אדמירל אוסטרו-הונגרי בשם לאזאר מאמולה. בזמן מלחמת העולם השנייה הפכו כוחות הפאשיסטים האיטלקים הכובשים את המקום למחנה ריכוז שבו הוחזקו כ-2,000 אסירים פוליטים. רבים מהם עונו ולפי הערכות כ-130 נרצחו או הורעבו למוות בתאים של המבצר.
בשנת 2016, לאחר עשורים שבהם המקום היה נטוש ומוזנח, החכירה ממשלת מונטנגרו את האי למשך 49 שנים לקבוצת יזמים משווייץ שהחלה לפעול לקראת הקמת כפר נופש יוקרתי ברמה של 5 כוכבים שיכלול 34 חדרים, ספא, ברים, מסעדות, בריכות וספורט ימי.
ב"טלגרף" הבריטי דווח כי חרף ההתנגדות של אנשי שפועלים לשימור אתרי מורשת במונטנגרו, וקרובי משפחה של אסירים שנכלאו במקום, התכנון נמשך וכיום פעולות הבנייה נמצאות בעיצומן. המתנגדים מאשימים את היזמים בכך שהם הופכים אי קטן עם מבצר היסטורי, שבו אסירים הורעבו ועונו, לגן עדן לעשירים.
הממשלה, להגנתה, טענה בעבר כי ללא השקעה של 15 מיליון אירו של חברת ההשקעות השוויצרית מצבו של המבצר היה ממשיך להידרדר, אולם כעת טוענים המתנגדים כי היזמים הורסים את המבצר לאחר שחפרו בתוכו בור בעומק של כתשעה מטרים כדי לבנות בריכה והרסו חלק מקירות האבן. הם אף קוראים לפתוח בחקירה פלילית נגד הפוליטיקאים שאפשרו את הפרויקט. כמו כן, הם מביעים חשש שלא תהיה גישה חופשית לציבור לאחר סיום העבודות. כפי שקרה באי הקטנטנן סבי סטפן שגם בו הוקם בו כפר נופש.
היזמים, מנגד, מגנים על הפרויקט ואומרים שהם פועלים לפי חוקי השימור, תחת פיקוח של מומחים, ומבטיחים שלא יהיו סימנים לעבודות הבנייה לאחר השלמת הפרויקט. לדבריהם, "הפיתוח והחידוש של מאמולה תוכנן בזהירות כדי לשמור על שלמות המבנים הקיימים, במקביל לשחזור וחידוש שלהם למלון בוטיק ברמה עולמית".
עוד מבטיחים היזמים כי בכפר הנופש, שתאריך סיום בנייתו עוד לא ברור, תהיה "גלרית זיכרון" שתנציח את הסבל של האסירים שהוחזקו במקום, ושני חופים קטנים ישמורו עם הצמחיה הטבעית שלהם. כמו כן, האי יישאר פתוח לציבור במשך כל השנה: "נעשה הכל כדי להגן על היופי של המבצר והייחודיות שלו".