ארגון גני החיות בישראל, פנה היום (ראשון) אל משרד הבריאות בבקשה לאשר את פתיחת גני החיות השונים לביקורי קהל. זאת, על רקע הדיון בממשלה על הסרת מגבלת 100 המטרים והקלות נוספות – שהיה אמור להתקיים בתחילה הערב, אך לבסוף נדחה למחר.
"בעת הזו, שבה שוקלים ומתכננים לאפשר לציבור הרחב להיכנס למבנים סגורים כקניונים ולשווקים, אך מתבקש שגני החיות - כמו פארקים, שמורות טבע וגנים לאומיים - ייפתחו באופן מבוקר לקהל הרחב", נכתב במכתב שהועבר למנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב ולמשנה למנכ"ל, פרופ' איתמר גרוטו.
גני החיות נפתחו באופן חלקי מאוד לפני שבועיים – אך ורק לביקורי משפחות של ילדים עם צרכים מיוחדים. לדברי עודד בן ארי, מנהל הפארק האוסטרלי גן גורו שבקיבוץ ניר דוד, "עם הפתיחה נרשמה התעניינות רבה מצד המשפחות, והמונים הציפו את הרשת ומרכזיית הטלפון בפניות ובקשות להזמין כרטיסים". גם התגובות של המשפחות, לדבריו, היו אוהדות.
במכתב, שעליו חתומים מנכ"ל גן החיות התנ"כי זיו איילון ומנכ"ל הספארי אורן בן יוסף, מוסבר כי בזכות ההיתר המיוחד לאפשר ביקורים של אנשים עם מוגבלויות ותלמידי החינוך המיוחד, צברו גני החיות ניסיון בשמירה על התקנות, אשר לדבריהם תואמות את הנחיות "התו סגול" בכל הקשור לבקרת הקהל והשמירה על ההיגיינה.
על פי ההצעה, בתוך כל גן חיות ייקבע ויסומן מסלול חד-סיטרי שבו ינועו המבקרים, ויישמר מפתח קליטת מבקרים של מבקר אחד לכל 10 מ"ר.
בין היתר, מסבירים השניים כי לגני החיות עלויות תפעול שוטף גבוהות אשר נובעות מהחובה לטפל בבעלי החיים ולא צומצמו בימי הקורונה, בהם: מזון, תרופות, חשמל, מים, ציוד, שכר מטפלים ומערך לוגיסטי תומך.
"מקורות ההכנסה לכיסוי עלויות אלה, נשענות אך ורק על הכנסות מקהל המבקרים. מכאן, שללא הכנסה שוטפת, אנו מוצאים את עצמנו במצוקה תקציבית-קיומית, אשר יכולה בנקל להידרדר לפגיעה ביכולת הטיפול הנדרש מאיתנו בבעלי החיים", נכתב במכתב.
"מתן היתר פתיחה לציבור ומתוך הערכה שיש ביקוש לא מבוטל לחזרה לגני החיות, יביא להתנעת פעילות כלכלית אשר תאפשר גם להשיב למעגל העבודה עובדים אשר שוהים בחל"ת ותצמצם את הגרעון שאליו נקלעו גני החיות, בשל המשבר".
בדיון מחר צפויה הממשלה לדון גם בפתיחה מחודשת של שמורות הטבע והגנים הלאומיים לכניסת מטיילים. בשבוע שעבר פורסם ב-ynet כי על פי המתווה שהובא לממשלה, ייפתחו תחילה 20 אתרים, והמבקרים יידרשו להזמין מראש את שעת הביקור הרצויה.
הפתרון מבוסס על כך שרשות הטבע והגנים הגדירה לכל אתר את מכסת המבקרים השעתית המקסימלית, אשר הינה קטנה בהרבה ממה שהרשות מתירה בימי שגרה. המכסה הוגדרה על בסיס חישוב של גודל האתר, משך השהות הממוצע של המבקר באתר, מסלול זרימת הקהל ונקודות עניין שבהן יש פוטנציאל לעומס. על פי המתווה, ניתן לנהל גם "טבלת צדק" ארצית, ובאמצעותה לא לאפשר לאותה משפחה להגיע לאותו אתר פעמיים.