לאחר עשור שבו הייתה סגורה לכניסת מבקרים בשל בעיות תשתית, נפתחה בימים האחרונים מחדש הכיכר הרומית בעיר העתיקה בירושלים – מהשרידים המרשימים והשלמים ביותר שנותרו מרומא האימפריאלית בארץ. הכיכר נמצאת מתחת לשער שכם, ובמקום פועל מוזיאון המספר על תולדות המקום.
גילויה של הכיכר לפני כ-40 שנה הצביע על כך שכבר מאז התקופה הרומית נחשב שער שכם לחשוב בשערי ירושלים.השער העות'מאני המרשים מפאר את חומת העיר העתיקה עד ימינו, אך בחפירות הארכיאולוגיות התברר כי נבנה מעל שער עתיק יותר שהיה השער העיקרי של העיר הרומית איליה קפיטולינה – שנוסדה במאה השנייה לספירה מעל חורבות ירושלים היהודית.
ההחלטה של הקיסר אדריאנוס לבנות את ירושלים מחדש בשנת 130 כעיר אלילית הייתה אחת הסיבות העיקריות לפרוץ מרד בר כוכבא שנתיים לאחר מכן. עיקר בנייתה של איליה קפיטולינה בוצע לאחר דיכוי המרד בשנת 136, שבו נהרגו כ-600 אלף יהודים. כחלק מצעדי הענישה נאסר על היהודים שנותרו בארץ להיכנס לעיר, ושמה של הפרובינקיה יהודה שונה ל"סוריה-פלשתינה" במטרה לטשטש את הקשר בין העם היהודי לארצו ובכך למנוע מרד נוסף.
השער הרומי המפואר, שנקרא אז "שער ניאופוליס", הוקם כשער ניצחון וכשער הכניסה הצפוני לאיליה קפיטולינה. השער היה בנוי משלושה פתחים. הפתח השמאלי שרד כמעט בשלמותו ודרכו נכנסים אל הכיכר המרוצפת באבנים המקוריות. בכיכר ניצב בעבר עמוד ניצחון בגובה 22 מטרים ובראשו פסלו של הקיסר אדריאנוס. עמוד זה הוא מקור שמו הערבי של שער שכם "באב אל-עמוד", והוא נראה בבירור גם במפת מידבא הביזנטית.
מהכיכר יצאו שני הרחובות העיקריים לתוך העיר – הקארדו המערבי והקארדו המזרחי. משני צידי השער ניצבו מגדלי שמירה ענקיים שנבנו מאבנים עצומות בגודלן שנלקחו ממבנים שנהרסו בירושלים היהודית. המגדל המזרחי (השמאלי) שרד למלוא גובהו (12 מטרים) ואפשר לעלות בגרם המדרגות המקורי שנמצא בו היישר אל "תצפית שלוש הכיפות" של מסלול טיילת החומות הצפוני – שממנה ניתן לתפוס בפריים אחד גם את כיפת הסלע, גם את כנסיית הקבר וגם את בית הכנסת החורבה. על רצפת הכיכר נמצא תחריט של לוח משחק, ומעריכים כי החיילים הרומים שהשתעממו בשער שעות ארוכות הכינו אותו.
החל מחודש יולי 2019, הכיכר הרומית פתוחה למבקרים מדי יום (למעט שישי) בשעות 19:00-9:00. בתצוגת הקבע במקום ניצב שחזור קטן של עמוד אדריאנוס, וכן תצוגה בנושא תולדות שער שכם במפות, צילומים ואיורים. הכניסה כרוכה בתשלום של 10 שקלים לאדם. ניתן לרכוש כרטיס משולב הכולל כניסה לטיילת החומות בעלות של 20 שקלים לאדם.