באגמון החולה נחנך היום (רביעי) מרכז מבקרים חדש, לאחר עשור של תכנון ובנייה. בין האטרקציות שמרכז המבקרים החדש מציע – תחנת מציאות מדומה, גלובוס שמראה את נתיבי הנדידה העולמיים של העופות, קיר ציפורים אינטראקטיבי ועוד.
הקרן הקיימת לישראל הקימה את מרכז המבקרים בהשקעה של כ-130 מיליון שקלים. המרכז נקרא על שם ראש ממשלת קנדה לשעבר סטיבן הרפר, שנחשב ידיד גדול של ישראל, ואף הגיע לטקס חנוכת מרכז המבקרים.
אחת האטרקציות המיוחדות במקום היא תחנת המציאות המדומה, שבה מוזמנים המבקרים להרכיב משקפי מציאות מדומה ולהרגיש איך זה להיות חלק מלהקת עגורים ולנדוד לאורך השבר הסורי-אפריקני. עוד באתר כדור גלובוס לדים ענק שדרכו ניתן לראות את נתיבי הנדידה העולמיים של הציפורים, וכן קיר ציפורים גדול הכולל מידע אודות המינים השונים וגם חידון.
האודיטוריום ישמש קולנוע לתושבי הצפון
מלבד עולמן של הציפורים הנודדות, במרכז המבקרים החדש הוצב גם מיצג "מיני אגמון" אשר ממחיש את השינויים שעבר אגמון החולה משחר ההיסטוריה דרך ייבוש החולה, אדמות הכבול וההצפה המחודשת – והכל בצורה טופוגרפית ומוחשית ובשילוב טכנולוגיה מתקדמת. בנוסף, הוקמה פינת קק"ל שבה תוצג ההיסטוריה של קק"ל באמצעות מסכי לד חדשניים.
כמו כן, הוקם במרכז המבקרים אודיטוריום מפואר שכולל יותר מ-200 מקומות ישיבה ונועד לשמש גם כבית קולנוע לתושבי הצפון. עד כה, תושבי הגליל נאלצו לנסוע יותר משעה לחיפה או לקריות כדי לצפות בסרט קולנוע. בשעות פעילות האתר יוקרנו בו סרטים המתארים את ההיסטוריה של אגמון החולה.
בשבועות הקרובים ייפתח המרכז לתקופת הרצה קצרה וחינמית עבור מבקרים, ובתחילת חודש ינואר ייפתח רשמית - והכניסה תעלה 28 שקלים לאדם. בקק"ל אומרים כי כל ההכנסות מהמרכז החדש יתחלקו באופן שווה בין חקלאי האזור אשר לא יוכלו לגדל גידולים בקרקע שעליה נבנה המרכז, והמחצית השנייה תועבר לקק"ל לשם השקעה באגמון החולה.
יו"ר קק"ל דניאל עטר אמר בטקס חנוכת מרכז המבקרים וגזירת הסרט כי "מרכז המבקרים הזה אמור לשנות את תנועת התיירים באזור הגליל, אגמון החולה יהפוך ליעד חובה לכל מי שמבקר בישראל. מאז ומתמיד ריתקו בעלי הכנף את בני האדם, ונדידת הציפורים היא מהתופעות המרתקות בעולם הטבע. מיקומה הגיאוגרפי של ישראל הפך את האדמות הללו למוקד משיכה, ואגמון החולה הוא אתר מועדף עבורן. מרכז המבקרים החדש מהווה שדרוג משמעותי לפארק הצפרות המרשים שקק"ל הקימה כאן".
בטקס השתתפו מלבד הרפר ועטר גם חברי כנסת, ראשי מועצות מאזור הצפון, דיפלומטים ושגרירים מהעולם, נשיאי קק"ל מהעולם ותורמים.
אגמון החולה הוא אתר הצפרות הגדול בישראל ואחד מאתרי הצפרות הגדולים בעולם, והוא ללא ספק אחד המקומות הטובים ביותר לצפייה במינים רבים של ציפורים. האגמון נוצר בהצפה מבוקרת של קרקעות שנחשפו בעת ייבוש אגם החולה בשנות ה-50, לאחר שהסתבר שהן אינן טובות לעיבוד חקלאי וכי התועלת לסביבה משטח מוצף רבה מתועלתו כשטח מעובד.
בתקופה זו של השנה ניתן לראות במקום עשרות אלפי עגורים, שיישארו בארץ עד מרץ. בקק"ל, אשר מתחזקת את האגמון, דיווחו השבוע כי נספרו במקום 56 אלף עגורים – מספר גבוה לעונה, יחסית לשנים קודמות.
העגורים מקננים בעיקר בצפון אירופה, ובחורף נודדים דרומה לארצות חמות יותר עם מזון זמין. גידולי התירס והבוטנים באדמת הכבול של עמק החולה מושכים רבים מהם לעצור דווקא כאן. כדי למנוע פגיעה בחקלאים, מפעילה קק"ל תחנת האכלה לעגורים באגמון באופן שיאפשר להם מצד אחד לנוח ולמלא את עתודות האנרגיה הדרושות להמשך מסעם לאפריקה, ומצד שני ימנע שהייה ארוכת טווח של העגורים בעמק.
מלבד העגורים, את האגמון פוקדים גם מיני עופות דורסים רבים, דוגמת עיטי שמש, עיטי צפרדעים נדירים, עיטם לבן זנב ודאה שחורת-כתף, וכן עופות מים רבים כמו ברווזים מסוגים שונים ואפילו פלמינגו. ב-2009 נבחר האגמון על ידי כתב העת הבריטי "BBC Wildlife" כאחת מעשר תצפיות בעלי החיים החשובות בעולם.
הכניסה לאגמון החולה עצמו היא ללא תשלום. אורכו של המסלול המעגלי סביב האגמון הוא 8.5 ק"מ, ולצורך הטיול ניתן לשכור אופניים או קלאב קאר, או להצטרף לסיור בעגלת המסתור שמגיעה ממש אל מרבצי הציפורים. סיור יומי בעגלה עולה 59 שקלים למבוגר ו-51 שקלים לילד, אך מומלץ להצטרף דווקא לסיורי הזריחה (85 שקלים למבוגר, 65 לילד) או השקיעה (64 שקלים למבוגר, 55 לילד) – שעות שבהן הציפורים פעילות יותר. ניתן גם לשכור משקפת ומגדיר ציפורים בעלות של 20 שקלים.