צפו בצלילה בנהר טראונפול. צילום: מועדון הצלילה "פוצקר"
לפני שנתיים, רגע לפני סוף הקיץ, במסגרת החיפושים אחר אתרי צלילה בעולם בעלי זיקה לעם היהודי, מצאנו את עצמנו באזור זלצקמרגוט (Salzkammergut) שבאוסטריה. זלצקמרגוט, הוא שם כולל לאזור האגמים שנמצא ברובו בחבל זלצבורג. באזור, שוכנים 76 אגמים, נהרות הזורמים לאורכו ועשרות עיירות קטנות וציוריות.
בלב ליבו של האזור היפהפה, שוכנת עד היום עיירת הספא באד אישל (Bad Ischl), אשר שימשה במשך מאות שנים כמקום האהוב ביותר על קיסרי האימפריה האוסטרו-הונגרית. מי שחיבב אותה במיוחד, ואף כינה אותה "גן עדן עלי אדמות", היה הקיסר פרנץ יוזף, שנהג לבלות בווילה המפוארת יחד עם משפחתו - מדי קיץ.
בווילה הזו, אגב, התרחש גם מאורע היסטורי שהשפע על העולם כולו; ב-1914, חתם הקיסר על הכרזת המלחמה על ממלכת סרביה. הכרזה זו היוותה את יריית הפתיחה למלחמת העולם הראשונה.
מעבדה תת-ימית בחסות הנאצים
במרחק מה מעיירת הנופש והספא, כ-98 קילומטרים מזרחית לחבל זלצבורג הפסטורלי, זורם אגם טופליץ (בגרמנית: Toplitzsee). האגם המבודד הוא בעל ממדים קטנים ועומקו גדול באופן יחסי, הוא שוכן בגובה של 718 מטרים מעל לפני הים, והדרך האפשרית היחידה להגיע אליו - היא באמצעות הליכה רגלית.
התכונות הללו, הפכו את האגם המסתורי למוקד משיכה עבור הנאצים, ובין השנים 1943–1944 הם הקימו בו מעגן קטן ושדה ניסויים לציוד ימי, בו ערכו ניסיונות בפיצוץ מטעני נפץ בעומקים שונים, וניסויי ירי בפצצות טורפדו ובטילים ששוגרו לעבר ההרים המקיפים את האגם.
למעשה, השלטון הנאצי הפך את האזור הפסטורלי והיפהפה למעבדה תת ימית, הכוללת גם מסילת ברזל שעברה בתוך המים - ושם, בחסות הנאצים, נעשו ניסיונות לשגר טיל מסוג V-2 מתוך האגם.
האוצר הנאצי
לקראת סיום מלחמת העולם השנייה, הוטבעו באגם כמויות גדולות של שטרות מזויפים שיוצרו על ידי אסירים במסגרת "מבצע ברנהרד", עליו נפרט לכם בהמשך. ההערכה היא, כי הנאצים הטביעו באגם גם אוצרות אומנות שנבזזו מבתי יהודים במהלך מלחמת העולם השנייה, זהב ומסמכים רבים, הכוללים פירוט מקומות מסתור של שלל ביזה נוסף, פירוט חשבונות בנקים ועוד.
לאורך השנים, נערכו לא מעט צלילות באגם בניסיון לחפש אחר האוצרות האבודים. בשנת 1959, נמשו מהאגם תיבות ובהן שטרות של כסף בריטי מזויף בערך של 72 מיליון ליש"ט, וכן ציוד צבאי משאריות הניסויים שנערכו במקום. ב-1963, נהרג צוללן במהלך צלילה פרטית אשר חיפש אחר האוצר בהנחיית קצין נאצי לשעבר. ב-1983, במהלך מחקר ביולוגי של האגם, נמצאו שטרות מזויפים נוספים וציוד צבאי מהתקופה הנאצית.
הצלילות באגם נחשבות למסוכנות במיוחד, בשל העובדה שבקרקעיתו ישנם גזעי עצים הנופלים מהרים שמסביב ונשארים בשלמותם , בזכות הרכב המים הייחודי חסר החמצן. אולם, סכנה זו אינה מרתיעה צוללנים הרפתקניים מכל העולם, שמגיעים למקום מתוך סקרנות.
צפו במדריך הצלילה האוסטרי מספר את סיפורו של אגם טופליץ:
צילום: DAA/GoPro
נכון לימים אלו, הרשויות באוסטריה אוסרות על כל פעילות תת-מימית בלתי מתואמת מראש, באגם. משלחות מחקר אמריקנית אשר פעלו באגם בין השנים 2005–2009, לא מצאו ממצאים חדשים הקשורים באוצר האבוד. אולם, ההערכה היא כי קיימים ממצאים הלכודים מתחת לשכבת העצים המונחת על הקרקעית, שבשלב זה אין גישה אליהם.
מבצע ברנהרד
ברנהרד קריגר (Bernhard Krüger) היה קצין אס אס בדרגת שטורמבאנפיהרר (המקבילה לדרגת מיור בוורמכט), ובמהלך מלחמת העולם השנייה היה אחראי על מבצע ברנהרד להצפת בריטניה בשטרות כסף מזויפים בסכום של מיליוני לירות שטרלינג, על מנת לערער את כלכלת בריטניה.
המבצע, היה פרי יוזמתו של קצין אס אס, וביצועו הוטל על ברנהרד קריגר, שהיה ידוע כזייפן מדופלם. שטרות הכסף המזויפים הודפסו במחנה הריכוז זקסנהאוזן, ששכן 25 ק"מ צפון-מזרחית לברלין. קריגר, הרכיב צוות של 142 אנשים, חלקם מבין אסירי המחנה, שהיה להם ידע וניסיון בדפוס, רבים מהם יהודים, ובאמצעותם זייף שטרות בערכים של 5, 10, 20 ו-50 לירות שטרלינג.
בשנת 1945, כשבעלות הברית התקרבו למחנה זקסנהאוזן, הועבר צוות הזייפנים למחנה הריכוז באוסטריה. לקראת התבוסה הסופית במאי 1945, תכננו הנאצים לרצוח את אנשי הצוות, אך כוחות בעלות הברית הקדימו אותם - וכל אנשי הצוות שוחררו ב-5 במאי 1945 על ידי הצבא האמריקאי.
ברנהרד קריגר עצמו נתפס עם סיום המלחמה על ידי הצרפתים, שהעסיקו אותו בזיוף מסמכים עבור השרות החשאי הצרפתי. ב-1950 הוא העומד לדין בפני בית דין מערב גרמני לדה-נאציפיקציה (בית דין שנועד לקבוע אם אנשי רשות גרמניים היו מעורבים מרצון בפשעי הנאצים) וזוכה, לאחר שהוצגו בפני בית הדין תצהירים של אחדים מהאסירים מצוות הזייפנים שנותרו בחיים, בהם העידו כי הציל את חייהם. בהמשך, הועסק קריגר בחברה שייצרה במהלך המלחמה את הנייר עליו זויפו הכספים במבצע ברנהרד. הוא מת בשנת 1989.
הצוללן האוסטרי והעופרת הצבועה בזהב
על אף האיסור מצד השלטונות האוסטריים לצלול באגם טופליץ בשל החשש מגניבת האוצרות, גרהרד זאונר - מדריך צלילה אוסטרי הצולל באגם משנות ה-60, ומי שהביא את תיירות הצלילה לאזור זלצקמרגוט - שעד אז התפרנס מצלילה באגם המפורסם, סירב לשמוע להנחיות והמשיך בצלילותיו.
באחת מהפעמים, הוא אף ביצע את המתיחה הגדולה שבוצעה אי פעם בהקשר למציאות זהב: זאונר, צבע מטילי עופרת בצבע זהב, טמן אותם בתוך ארגז וזרק לאגם. למחרת, הגיע לאגם עם קבוצת צוללים, ובמהלך הצלילה "מצא" את הארגז שהוא עצמו השליך פנימה ביום שלפני. הדייגים, המתגוררים בבקתה הסמוכה, היו עדים למתרחש, וכמו אזרחים טובים רצו מיד לדווח לשלטונות על כך.
למחרת, התפרסמה כתבה גדולה בעיתון הגרמני "דר שפיגל" על מציאת הזהב, אשר גרמה לעשרות סקרנים ומחפשי אוצרות להגיע לאגם בניסיון נואש למצוא גם הם את האוצרות הטמונים במקום. כמות האנשים הייתה כה רבה, עד כי השלטונות נאלצו לסגור את הדרך המובילה לאגם. כעבור שלושה ימים, התגלה הסיפור האמיתי והשלטונות אסרו על זאונר לצלול באגם.
זאונר, שבביתו עשרות ממצאים מתקופת המלחמה, בהם טבעות של קציני אס אס, סמלים של יחידות נאציות, תחמושת, סכינים ואפילו כלי נשק, היה זה שעמו היינו אמורים לצלול באגם. באופן מפתיע הוא סירב לפגוש אותנו, ובמקום זאת צללנו עם מדריך צלילה מקומי במורד נהר טראונפול, הזורם למרגלות אגם טופליץ ומתחבר אליו.
הצלילה מתבצעת במים צלולים שהטמפרטורה שלהם נמוכה במיוחד (כ-8 מעלות בסך הכל), ודורשת מיומנות וניסיון רב שכן לאורך כל הדרך כמעט ישנם נקיים צרים ומפותלים, חלקם צרים מלהכיל צולל שעל גבו ציוד צלילה. עומקו של האגם נע בין מטר אחד ל-12 מטרים, ולאורך כל הצלילה ניתן להבחין במסילות הברזל אשר שימשו את הנאצים להובלת ציוד.
צפו בצלילה בנהר טארון, סמוך לאגם טופליץ:
צילום: מועדון הצלילה "פוצקר"
את הצלילה, אגב, פתחנו בקפיצה מסלע המתנשא לגובה של שישה מטרים, הניצב על גדות הנהר. אז נכון שלא מצאנו זהב ואוצרות, אבל זכינו לראות עדות נוספת לזוועות שהתרחשו במהלך אותה תקופה - הפעם גם במעמקי הים.
אמיר ויצמן הוא הבעלים של חברת AQUAZOOM לצילום תת-ימי, המתמחה בצילום אתרי צלילה הקשורים להיסטוריה של עם ישראל.