למרות האיסור להיות פתוחים עוד מהסגר הקודם אי שם בספטמבר, ישנם מספר מלונות שמצאו דרך להישאר פתוחים - מתחת לרדאר, בשיטות מקוריות וחלק לגמרי באופן גלוי. נראה שבעזרת פרצה בחוק, על פיה ניתן לשהות במלון אם אתם משנים כביכול כתובת מגורים באופן זמני, אז המלון מורשה לארח אתכם. או כפי שהסבירה זאת היטב אחת מפקידות הקבלה באחד המלונות שבהם ביקרנו: "אם עוצר אתכם שוטר, פשוט תגידו שאתם עושים חלופת דיור".
נציין כי מרבית המלונות שומרים על ההנחיות, על העובדים שלהם ועל הציבור ולכן סגורים בתקופה זו. עם זאת, יש מלונות שהחליטו בכל זאת שאפשר לפתוח תחת הגדרת של "חלופת דיור" אך בפועל – אם להחריג את צוותי האוויר שלנים בהם, כשאזרח ישראלי יוצא מתחומי ביתו על מנת לשהות כמה ימים במלון, הוא לא מחליף את הכתובת שלו, ובטח שלא עובר דירה – הוא בא לנפוש.
לדוגמה, המלונות הרודס תל-אביב, לאונרדו פלזה חיפה ו-NYX מרשת פתאל פתוחים כעת. הראשון שבהם למעשה נשאר פתוח לכל אורך השנה האחרונה, "הרודס תל-אביב היה פתוח גם בסגר הראשון ושירת צוותי אוויר וצוותים שעובדים בחברות בארץ ממדינות אחרות", אומרים ל-ynet מהנהלת הרשת.
"הפעילות המלונאית מסכנת אותנו"
מלון ישרוטל טאוור בתל-אביב פתוח גם הוא. "המלון פתוח בשביל לתת מענה לאנשים שמגיעים ארצה או אנשים שזקוקים לחלופת דיור בימי הסגר", נמסר מהרשת. אך מעדויות שהגיעו ל-ynet, המלון אירח לא מעט ישראלים בחודשים האחרונים, שביקשו להתארח למשך מספר ימים בודדים בתל-אביב ולעיתים חלקם אף התגודדו בלובי הבניין. הבניין שבו נמצא המלון חולק את שטחו גם עם בניין מגורים.
אחת מהדיירות המתגוררת בבניין זה סיפרה ל-ynet כי ישנם לא מעט דיירים מבוגרים בבניין הדירות ולמרות זאת, "הנהלת המלון איפשרה ועדיין מאפשרת לאורחים להגיע לנפוש במלון למשך סוף השבוע או כמה ימים בצורה לא חוקית. אנשים חוזרים מסיבוב בעיר ועוצרים לדבר בלובי, מתגודדים בניגוד למגבלות".
דייר אחר סיפר כי "אנחנו, בעלי הדירות המתגוררים דרך קבע בבניין, מודאגים מאוד מפתיחת המלון לאוכלוסייה מתחלפת יומית שתלון במלון ללא שום בדיקות. האם הם נשאי קורונה ומחפשים להתרחק מבני המשפחה, או נשאים ללא ידיעתם? האם הם מחויבים בבידוד? האם מגיעים מאזורים 'כתומים' או 'אדומים' או סתם חבר'ה שבאים לחגוג, ובמקרה זה להתארח בביתנו?", תוהה הדייר בן ה-72.
אותו דייר מוסיף כי הכניסה לבניין, הלובי והקבלה מוגדרים כשטחים משותפים למלון ולבניין המגורים. כל השטחים האלו ורחבת המעליות לא מאפשרים שמירת מרחק כנדרש. היות שהמבנה הוא בן 20 שנה גם השטחים המשותפים, יחסית מצומצמים ולבניין רק שלוש מעליות, המשרתות את כל הדיירים והאורחים בכל הקומות.
"נראה לי שפעילות מלונאית בבניין - שחצי ממנו דירות ושרוב הדיירים בדירות הקבע מבוגרים - גם מעל גיל 80, כולל דיירים מוגבלים בתנועה המוגדרים כקבוצת סיכון, מסכנת אותנו. פתיחת המלון לאוכלוסייה הכללית ללא שום בדיקה ואישור להיותם לא נשאים או מבודדים, יוצרת סיכון מיותר שאנו לא מוכנים לקחת".
גם המלונות אורכידאה תל-אביב, קדם בחיפה ומלון קלאב הוטל אילת פתוחים לארח במשך כל הסגרים האחרונים והנוכחי.
איך השיטה עובדת בפועל?
לפי הבדיקה שערכנו, אל מרבית המלונות שפתוחים ניתן להיכנס באופן חופשי אפילו ללא מדידת חום בכניסה. תוכלו אף להסתובב בחופשיות בין קומות הכניסה ומתקני המלון, כאשר כל המתחם אמור להיות, כזכור - סגור ומחוץ לגישה של האורחים.
ישנם גם מקרים שבהם זה לא תמיד כל כך פשוט. אם תתקשרו למשל להזמין לילה במלון אורכידאה תל-אביב, כנראה שתקבלו תשובה שהמלון סגור. לעומת זאת, אם תיכנסו בשערי המלון שנמצא ברחוב הירקון – הדברים ייראו קצת אחרת. הזמנת החדרים במלון עובדת בשיטת "וולק-אין", כלומר מי שנכנס למלון יוכל להזמין חדר לאותו לילה.
אם אתם רוצים לשריין חדר ליום אחר - לא תוכלו להזמין אותו מראש אלא רק באותו היום אך אל דאגה, כפי שהסבירה פקידת הקבלה: "תבוא באותו יום, יש מקום, אני אפתח לך חדר".
כששאלנו את עובדי המלונות הפתוחים האם הם פועלים כחוק והאם זה חוקי לשהות בהם, גם כאן קיבלנו תשובות שונות. חלק ענו שכן בשל העובדה שהמלון מוגדר "חיוני" ואם אנחנו מחליפים לכאורה מקום מגורים זמנית. "אם עוצר אותך שוטר בדרך לכאן פשוט תגיד 'חלופת דיור'", מרגיעה אותנו אחת הנציגות בקבלה.
עם זאת, במוקד ההזמנות הטלפוני זה היה נשמע כבר אחרת: "במידה שאתם יוצאים לכיוון המלון ותופס אתכם שוטר לבדיקה, זה על אחריות האורח", הסבירה נציגת רשת פתאל אך הגדילה להסביר כיצד כן יהיה ניתן להצדיק את שהותך למטרה חיונית. "אם אתה מגיע לפגישת עסקים בתל-אביב, אנשי עסקים, או אנשים שפשוט מאוד לא מפריע להם לצאת מהבית אז זה בסדר", כך לדברי מוקד ההזמנות.
לעומת זאת, בישרוטל התעקשו שהמלון עובד לפי חוק: "זה חוקי, אין שום בעיה עם זה, מבחינת ההזמנה", כשלפי פקידות הקבלה, "בינתיים אין אפילו אורח אחד שקיבל דו"ח".
חשוב לציין שהמתקנים המשותפים במלונות נותרו סגורים: הבריכה, חדרי הכושר, הבר וחדרי האוכל כולם סגורים בכל המלונות הנ"ל. אך בכולם רחבת הלובי נותרה פתוחה כשלא נראה שיש פיקוח על שמירת מרחק חברתי, מדידת חום וחובת עטיית מסכות.
תגובת רשת פתאל: "גם בסגר הראשון הרודס תל-אביב היה פתוח ושירת צוותי אוויר וצוותים שעובדים בחברות בארץ ממדינות אחרות. היום הוא פתוח להשכרה לטווח ארוך על פי כל הכללים".
תגובות ישרוטל: "מלון ישרוטל טאוור פתוח ללינה בלבד, על בסיס סעיף חלופת דיור. המלון מאפשר מענה לצוותי אוויר או אנשי עסקים שמגיעים לישראל וזקוקים לאפשרות לינה גם בימי הסגר".
תגובת קבוצת נקש: "מלון אורכידאה תל-אביב משכיר חדרים עם מרפסת צמודה. האירוח הינו כחלופה למגורים לתקופה קצרה ללא הפעלת מתקנים משותפים כגון: חדר אוכל, בריכה, חדר כושר וכדומה".