בפעם הראשונה בהיסטורית התעופה של איראן, טיסה שמורכבת מצוות ונוסעות של נשים בלבד נחתה אתמול (יום א') בעיר משהד שבצפון-מזרח המדינה.
על פי דיווחי התקשורת המקומית, טיסת חברת איראן אסמאן איירליינס בהובלת הקפטן שהרזאד שאמס, הטייסת הראשונה של איראן, נחתה בבוקר בנמל התעופה הבינלאומי של משהד.
הטיסה, שנקראה "איראן באנו" (Iran Banoo), כללה צוות נשי בלבד ו-110 נוסעות.
הגעתה של הטיסה התרחשה במקביל ליום הולדתה של חזראת פאטימה זהרא, בתו של הנביא מוחמד, אשר מצוין באיראן כיום האם ויום האישה.
משהד, שבה נמצא מקדשו של האימאם רזא, אחד המקומות הקדושים ביותר באסלאם השיעי, היא העיר השנייה בגודלה באיראן. היא ממוקמת כ-900 קילומטרים מטהראן, בירת המדינה.
בסוכנות הידיעות הצרפתית ציינו כי הטייסת נשת ג'האנדרי וסגניתה פורוז פירוזי היו באוקטובר 2019 הנשים האיראניות הראשונות שהטיסו מטוס נוסעים מאז כינון הרפובליקה האסלאמית ב-1979.
ציוץ על אודות אותה טיסה ב-2019, בחשבון X של רשת Press tv האיראנית:
על אף "טיסת הנשים", יש להדגיש כי מצב זכויות הנשים באיראן מעורר ביקורת רבה בקהילה הבינלאומית בשל מגבלות נוקשות בתחומי חיים רבים, המושתתות על חוקי השריעה והמשטר האסלאמי. מאז המהפכה האסלאמית ב-1979, חלה נסיגה משמעותית בזכויות הנשים, כשחוקים חדשים הגבילו את חופש התנועה, הלבוש, והזכויות המשפטיות. חובת חבישת החיג'אב הפכה לסמל מרכזי למדיניות המגבילה את חירותן האישית של נשים. נשים נאלצות לציית לקוד לבוש נוקשה, וכל סטייה ממנו עשויה להוביל לעונשים משפטיים או למעצרים מצד משטרת המוסר.
חרף המגבלות, נשים באיראן ממשיכות להיאבק על זכויותיהן ולהשמיע את קולן בזירה הציבורית והפוליטית. בשנים האחרונות, הובילו נשים מחאות רחבות היקף נגד חובת החיג'אב והפרות זכויות אחרות, לעיתים תוך סיכון אישי גבוה. כמו כן, ניכרת נוכחותן ההולכת וגדלה באקדמיה ובשוק העבודה, אך הן עדיין ניצבות מול אפליה בתחומים כמו ירושה, גירושין, ומשמורת על ילדים. תנועות פמיניסטיות מקומיות ובינלאומיות ממשיכות לתמוך במאבקן, אך השלטון מגיב לעיתים קרובות ביד קשה כלפי פעילות זכויות נשים.