מאות מתושבי רמת הגולן, יחד עם פעילי סביבה וטבע, פתחו במאבק נגד כוונת צה"ל להקים מתקן אימונים ענק של לוחמה בשטח בנוי במרחבי עמק האלות והבוסתנים של עין פית בצפון הגולן. יותר מ-4,700 בני אדם חתמו עד כה על עצומה, שמופנית לרמטכ"ל הרצי הלוי, תחת הכותרת, "לא ניתן להרוס את גן העדן של עין פית". "המהלך הזה יחריב את כל המקום", אמר ל-ynet לירון שפירא, רכז מחוז צפון בחברה להגנת הטבע. "יש חלופות פחות פוגעניות".
מדובר באחד מהאזורים היפים בישראל. מרחבי הטבע שבסכנה סמוכים לנחל פרע, יובל של הבניאס ויש בהם נביעות מים צלולות, עצים ותיקים, תחנות קמח עתיקות ושני כפרים סוריים חרבים. "אנחנו יודעים על הכוונה לקדם את העניין הזה כבר כמה שבועות", סיפר אייל גארי, פעיל לשמירת טבע בעמותת שומרי הגולן.
"התברר לנו כי מדובר במפגע בקנה מידה הרבה יותר גדול משדמיינו. כל קומפלקס מורדות הגולן יהפוך למרחב אימונים אדיר – מחלונות שמיר מתחת למחנה יואב וצפונה עד עין פית. מדובר בהרס וקיטוע של מסדרון אקולוגי חשוב ובעל ערך סביבתי גבוה ובו מטיילים רבים שיכולים ליהנות מפינות מרהיבות של טבע בראשיתי".
האימונים במתחם החדש ככל הנראה יהיו ללא שימוש בנשק חי, אך יתבצעו ביום ובלילה. גארי מוסיף כי "בגלל שהמקום מוכרז כשטח אימונים ולא שמורת טבע, לצבא יש פריבילגיה לקיים ועדות פנימיות שמסירות כל חסם והוא לא מחוייב להתייעץ עם גורמי סביבה וכדומה, אלא פשוט צריך להודיע להם ויכול להתחיל להרוס".
כבר לפני כמה חודשים, כשנודעה עצם הכוונה של הצבא להקים על שטחי האש, שהיו ריקים במשך עשרות בשנים, מתחם אימונים מהגדולים ביותר במדינת ישראל, הציגו בחברה להגנת הטבע בפני צה"ל נייר עמדה שבו העלו את הסכנות הנשקפות לערכי הטבע החשובים במרחב.
על פי התוכניות, יכבשו בו דרכיי עפר וצירי נסיעה לכלי רכב כבדים כמו טנקים ונגמ"שים, תיבנה בו "עיר" ובה 80 מבנים לאימוני לחימה בשטח בנוי ומתחמי כינוס למאות חיילים ועוד. בחברה להגנת הטבע ציינו בנייר העמדה המקצועי כי המרחב העשיר בנכסי טבע ואקולוגיה לא הוכרז עד כה, מסיבה לא ברורה, כחלק משמורת טבע בניאס הסמוכה לו, וכי הקמת עיר האימונים תיצור בין השאר הפרעה קבועה ביום ובלילה ותפגע באופן קשה בבעלי החיים הנסמכים על נקודות השתייה במעיין שבלב השטח.
לירון שפירא מהחברה להגנת הטבע הוסיף ואמר בשיחה עם ynet כי "נכון שמדובר בשטח אש של הצבא, אבל לא בכל שטח אש הולכים ומקימים עשרות מבני בטון ללוחמת שטח בנוי. נגמ"שים וטנקים יתחילו לחרוש את השטח והמון חיילים יצעדו בו. יש מקומות רבים שהוכרזו כשטחי אש ובפועל לא הרסו אותם. הנחל הזה אמור להיות שמורת טבע ואנחנו חושבים שהנזק הזה הוא כלל לא מידתי".
אייל גהרי, תושב מושב שעל שבצפון הגולן, אמר כי בכוונת אנשי המאבק לרתום אליהם אלפי אוהבי טבע וסביבה מרחבי הארץ, ואף הדגיש כי הוא וחבריו לא יהססו לפנות לערכאות משפטיות.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "מתחם 'עין פית' מצוי בתחומי שטח אש ומשמש לאימונים של צה"ל באש חיה משנת 1982. צה"ל מודע לחשיבות הסביבה שבמתחם ופועל בתיאום עם כלל הרשויות הרלוונטיות כדי לממש את משימתו ללא פגיעה באתרי טבע. הסדרת המתחם שבו יוקם מתקן האימונים נעשתה לאחר קבלת כלל האישורים הנדרשים ובתיאום וליווי צמוד של רשות שמורות הטבע והגנים הלאומיים, רשות העתיקות ויועצי הנוף והסביבה של לשכת התכנון של מחוז צפון. במהלך תכנון המתקן אף שונתה התוכנית במידה מסוימת והוכנסו הגבלות במטרה להגשים את הצרכים הביטחוניים לצד שמירה מיטבית על הסביבה. במתחם המתוכנן, עתידים להתאמן כוחות צה"ל ללא שימוש ב'אש חיה', והסדרתו תשפר את נגישות המתחם לציבור בצורה בטוחה, בכפוף לנהלים לעניין הכניסה לשטחי אש. הכניסה לשטחי האש של צה"ל, בניגוד לנהלים והוראות צה"ל, מסוכנת ומנוגדת לחוק".