אחרי הפסקה של שלוש שנים, שנכפתה בשל מגפת הקורונה, תערוכת התיירות ITB ברלין, אירוע התיירות החשוב בעולם, התקיימה השבוע בבירת גרמני. תחת הסלוגן "פתוחים לשינוי", השתתפו השנה 161 מדינות עם יותר מ-5,500 נציגים. אליהם יש להוסיף גם ביתנים ועמדות של ספקי תיירות עצמאיים כמו חברות תעופה או שיט, ואפילו נציגים מתחום שהישראלים גילו מזמן: תיירות רפואית. טורקיה, בטח ניחשתם, בלטה בתחום עם תיירות סביב טיפולי שיניים והשתלות שיער.
לעומת שנים עברו, היריד – שאומנם פתוח גם לציבור הרחב – מכוון הפעם בעיקר לאנשי מקצוע, או במילים אחרות: מעבר לתצוגת התכלית של תערוכת אקספו שנועדה למשוך תיירים, יש בעיקר צמא לביזנס. על אף שהרוח החדשה היא יריד של B2B, כלומר Business-to-business, עדיין היו מדינות, ובראשן סעודיה, ששימרו את רוח הירידים בעבר והקפידו למשוך תשומת לב עם ביתנים מושקעים, זאת על אף שנותנת החסות העיקרית היא בכלל גאורגיה. אגב, החינקלי שהוגש היה נהדר, אבל לסעודים יש כיס עמוק יותר.
סעודיה היטיבה להציג את מרכולתה האותנטית כמו אזור א-טוריף ומבני הבוץ של אד-דיריה, לצד הפרויקט השאפתני של עיר העתיד ניאום. במרחק של כשלוש שעות נסיעה מאילת, דרך עקבה, מתהווה אופציה של ממש לתיירות העתיד גם עבור הישראלים.
הנציגים הסעודים הציגו אופטימיות זהירה באשר לאפשרות שגם ישראלים יוכלו ליהנות מנופש בעיר העתידנית ללא דרכון זר, אך הקפידו להדגיש שבסוף המציאות המזרח תיכונית היא זו שתחליט, יחד עם שליטי הממלכה. ועדיין, הרוח שנשבה בכיוון זה ביריד הייתה מאוד מזמינה ונלהבת מהאפשרות שבה כולם מרוויחים.
את הפרויקט שהחל ב-2017 ישלימו בשלבים. בשנה הבאה יושלם סינדאללה, שהוא אחד מאיי ניאום עם כפר נופש יוקרתי, כולל מתחם גולף, מועדון צלילה, 51 חנויות יוקרה ויותר מ-20 מסעדות וטרקלינים מפוארים. בשנת 2026 יושלם פרוייקט טרוג'נה בהרים של ניאום. הוא כולל מלון עתידני שמתכתב עם אנרגיה ירוקה ואכיטקטורה שכאילו לקוחה מסרטי מד"ב. ואם זה לא מספיק אז בתכנון גם אתר סקי בלב המדבר.
בעתיד, יהיה ניתן להגיע אל ניאום גם מהצד המצרי. לפי התכנון, אמור לקום גשר שיחבר בין העיר הסעודית לחצי האי סיני. עוד אופציה לתת קפיצה לממלכה שכולנו מקווים שתאפשר ביקור לבעלי הדרכון הכחול.
בביתן הידידותי הוגש קפה סעודי צהוב, שמבושל עם הל וזעפרן, יחד עם תערובת שמזכירה חוואייג' - אולי הדבר הכי רחוק מקפה ערבי. בכל זאת, עניין של מיתוג לאומי-ממלכתי מתחיל בקפה ובתור חלון הראווה, היה חשוב להבהיר לתיירים הפוטנציאלים שיש פה עניין ייחודי במרחב.
במקביל לתערוכה, עיתון "וול סטריט ג'ורנל" דיווח אתמול כי כחלק מהמגעים בתיווך אמריקני לנורמליזציה עם ישראל, דורשת ריאד ערבויות ביטחוניות מארה"ב במקרה שתותקף - ותמיכה בקידום תוכנית הגרעין האזרחית שלה. בדיווח, שנסמך על גורמים עלומי שם שמעורים בפרטים, הודגש כי כדי להגיע להסכם נורמליזציה דרמטי בין ישראל לסעודיה יש עדיין צורך לצלוח שלל קשיים, כגון חשש בריאד מתגובה חריפה כלפיה מצד העולם הערבי והמוסלמי, במקרה שבו תהפוך את קשריה החשאיים עד כה מול ישראל לפומביים. אבל המכשול המרכזי בפני הסכם עתידי, כך דווח, הוא אותה דרישה סעודית לקידום תוכנית הגרעין שלה, בין היתר באמצעות בניית מערכת משלה להפקת דלק גרעיני.
ואם כבר במרחב עסקינן, השכנה המצרית כהרגלה בירידים מסוג זה, השקיעה אף היא בתצוגה מושקעת. באופן מפתיע ויתרו על שארם וים סוף לטובת דגש על פרעונים וחזרה למהות ההיסטורית שאולי מדברת יותר לתיירות אינדיאנה ג'ונס מאשר לחובבי הצלילה או הבטן-גב.
הביתן הישראלי השתרע על שטח של 600 מ"ר והציגו בו 41 גופים בתעשיית התיירות של ישראל. הביתן הישראלי, שהפנים את רוח השינוי שעבר היריד, היה עמוס עמדות ליצירת קשרים עסקיים. הנציגות הישראלית הדגישה יותר מכל את התיירות לנגב ובעיקר לערבה. הביתן שלנו הוא אולי המקום היחיד בברלין שמציע טעימה ממבחר יינות הגולן ואפילו בקבוק גולסטאר או מכבי כשבחוץ יורד שלג. ללא ספק הוא המקום היחיד בברלין שמציע את המשקאות האלו בחינם. העיקר שתבואו.