צילום רחפן של הפגנה בתל אביב נגד המהפכה המשפטית זכה במקום הראשון בתחרות צילומי הרחפן הבינלאומית היוקרתית Drone Photo Awards 2023. הצלם הזוכה, אור אדר (38) מתל אביב, אמר ל-ynet כי צילם את התמונה, שכותרתה "חובה להתנגד" (Must resist), בהפגנה בקפלן ב-5 במרץ. "אני מתעד את המלחמה על הדמוקרטיה ממבט הרחפן", אמר אור, נווט קרב לשעבר בחיל האוויר. "אני מרגיש שאני כוח הסיוע האווירי של המחאה".
בתמונה הזוכה מצולמים מפגינים נושאים כרזה ובה תמונתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו כשלצדו תמונותיהם של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן והאייתולה חומייני. משני צדי הכרזה יש כרזות עם ציורים של אגרופים והכיתוב "חובה להתנגד" בעברית ובאנגלית.
בנוסף, פורסמו באתר התחרות צילומים נוספים של אור מההפגנות בתל אביב נגד המהפכה המשפטית.
"התפקיד שלנו זה להגיע לאיפה שאנשים מפגינים", סיפר אור ל-ynet, "ולתעד את ההפגנות מהאוויר, ולהעביר למפגינים את הגודל והעוצמה של הנוכחות שלהם ביחד עם עוד אלפי אנשים בהפגנה. אנחנו רואים שזה נותן לאנשים מוטיבציה ומחזק אותם ומדרבן אותם לצאת ולהפגין שבוע אחרי שבוע ולעמוד על מה שחשוב להם".
אור מצלם עם רחפנים כבר שמונה שנים. הוא התחיל עם תמונות טבע, אבל בתקופת מגפת הקורונה החל לצלם גם הפגנות. "הייתי בשיירות לירושלים בדרך להפגנות בבלפור", סיפר, "בסבב הנוכחי אני חלק מקבוצה שנקראת 'סיירת הרחפנים', זו חבורה של כ-100 מתנדבים, אנחנו יוצאים כל שבוע, ולפעמים כמה פעמים בשבוע, לצלם מחאות ברחבי הארץ".
ביום-יום עובד אור בחברת הייטק שמתעסקת, איך לא, ברחפנים. "התחלתי לעבוד בחברה לפני שלושה חודשים", סיפר, "זה כיף לקחת תחביב ולהפוך אותו למקצוע".
במאי 2020 פרסמנו ב-ynet כתבה עם שלל תמונות מצילומי הרחפן של אור ברחבי העולם. הצילומים ההם היו קלילים יותר וכללו בעיקר טבע פראי ונופים שומטי לסת. אתם מוזמנים לשוב ולהתרשם.
הקו הוורוד בירושלים
צלם ישראלי נוסף שמתעד את המחאה וזכה לשבחי השופטים הוא אורן אלון שגלריית תמונות שלו מירושלים פורסמה בהבלטה באתר התחרות. בתמונות מצולמים קווים ורודים שאמנים וסטודנטים לאמנות ולעיצוב ריססו בכבישי הבירה. הקווים מסמלים ייצוג ויזואלי של הקשר הבלתי ניתן להפרדה בין מערכת משפט עצמאית והעקרון של חופש הביטוי ויצירתיות. "לאורך ההיסטוריה", נכתב באתר התחרות, "הרס של מוסדות דמוקרטיים גרם לרדיפה, דיכוי וצנזורה של אמנות, תרבות ויצירתיות".