אם אתם מתכננים לנפוש בסיני ולהגיע עם הרכב הפרטי שלכם, כדאי שתבקרו במוסך לפני שאתם אורזים מזוודה או שתחשבו אם בכלל כדאי להגיע באופן הזה לחצי האי המצרי.
החל מלפני כשבועיים, באמצע חג סוכות, המצרים החלו לדרוש להסיר את מצלמת הרוורס ברכבים המגיעים מישראל. אותה מצלמה שמתוקנת בלא מעט רכבים באופן כמעט סטנדרטי כיום, המופעלת בזמן שהרכב בהילוך אחורי. דרישה שגורמת לסיבוכים גדולים מאחר שמדובר בפירוק מורכב למדי, כזה שדורש הכנסה של הרכב למוסך.
"זו דרישה מגוחכת", אומר ל-ynet עו"ד גיא שילה, מנהל קהילת "אוהבי סיני". "רכבים ישראלים שעברו לסיני בשבועיים האחרונים, נדרשו כולם לפרק מצלמות רוורס - פירוק שאינו פשוט וגורם נזק לרכב. זו הגבלה מפלה שמכוונת אך ורק כלפי תיירים מישראל, בניגוד מוחלט ללשון הסכם השלום עם מצרים".
נדגיש כי רכבים המגיעים מאירופה וכמובן רכבים מצריים, לא מחויבים בהסרת המצלמות ברכב, גם לא במעברי הגבול השונים עם מצרים. ככל הידוע, הדרישה הנ"ל נעשית רק עבור תיירים המבקשים להיכנס למצרים מישראל.
מקרה דומה היה לפני שלוש שנים, בספטמבר 2018 כאשר אז אסרו המצרים על הכנסת רכבים מישראל שיש בהם מצלמה קדמית. רק שאז, הודות להתערבות מנהל מעבר הגבול הישראלי דאז, הסכימו לאפשר כניסה של רכבים עם מערכת מובילאיי, לאחר שהוסבר להם שזו מערכת בטיחות שאינה מצלמת וידאו של הכביש. יש לציין שהם עדיין דורשים לפרק מצלמות דרך.
כמה רכבים פרטיים עוברים כיום את הגבול?
התקופה הנוכחית על רקע נגיף הקורונה מביאה עדיין הגבלה שמאפשרת רק ל-50 רכבים לעבור את הגבול למצרים (מסוף טאבה) בכל יום. מדובר במגבלה שישראל הטילה על מעבר הגבול לפני ארבעה חודשים, בנימוק של התו הסגול ומניעת צפיפות.
נזכיר כי מאז התו הסגול בוטל, ובג"ץ גם קבע כי מכסה על כמות העוברים היא בלתי חוקית. "הביקוש בחגים למעבר עם רכבים הוא פי כמה וכמה - אך למרות ששעות פעילות המעבר הורחבו בתחילת ספטמבר משמונה לעשר שעות וחצי ביום, מכסת הרכבים נותרה כשהייתה, כשההיגיון אומר שצריכה היתה לגדול גם כן ב-30%", מסביר עו"ד שילה.
"יש דברים שראוי לעמוד עליהם בכל הנוגע ליחסי התיירות המתחממים עם המצרים. הגבלה כזו, כמו גם הגבלות חדשות מהשנים האחרונות דוגמת ההגבלה במעבר בטאבה על ציוד ספורט ימי, גלישת רוח ועוד, פוגעת בצורה חמורה בזכויות התייר הישראלי המגיע לסיני. אלו הגבלות שאינן קיימות, למשל, בכניסה לסיני דרך שדה התעופה בשארם א שייח'", הוסיף עו"ד שילה בדבריו וקרא לשגרירת ישראל בקהיר לייצג את האינטרסים של אזרחי ישראל הנופשים בסיני. "ראוי כי השגרירה הישראלית תתלונן על כך בפני המצרים, במקום לקבל כפשוטו כל גחמה חדשה של שלטונות מצרים".
תגובת משרד החוץ טרם התקבלה.