אי שם בשנות ב-60, מישהי השליכה בקבוק בושם ריק מזכוכית בשמורת יער יהודיה. לפני 30 שנה מישהו השאיר שם פחית קולה, ו-15 שנים קודם לכן מישהו השאיר פה קופסת שימורים של מלפפונים במלח. ומי זרק כאן שקית תפוצ'יפס בשנת 2005 או טרופית ענבים בשנת 1991? כל אלו ועוד מוצגים בתערוכה חדשה ויוצאת דופן שנפתחה היום (שלישי) בכניסה לשמורת יהודיה-זוויתן הפופולרית שברמת הגולן.
פקחי רשות הטבע והגנים בשמורת הטבע הענקית – שכוללת בשטחה יעדי טיול פופולריים מאוד כמו נחל יהודיה, נחל זוויתן, בריכת המשושים, מפל גמלא, נחל דליות ולגונות המג'רסה והזאכי – אספו לאחרונה אשפה שהושארה במרחביה לאורך השנים. בעזרת מומחה, הצלבות מידע ותוויות על גבי אותם פריטי זבל הצליחו הפקחים לגלות כמה זמן הם שכבו בשטח – וחלק מהממצאים מדהימים.
בין היתר נמצאו ומוצגים בתערוכה בקבוקי שתייה רבים בני עשרות שנים, בקבוק קטשופ משנות ה-90, שקיות חטיפים וטרופיות בנות 30-20 שנה, קופסאות שימורים, מאות בדלי סיגריות, ציוד אישי שנזרק או נפל בשטח כמו משקפי ראייה, מזלג, פנס בן 30 שנה וטבעת סנפלינג שככל הנראה נהרסה במהלך טיול בנקיק השחור ושכבה במים 20-15 שנה, ואפילו מכשיר מיני-דיסק משנת 2000. כמו כן, נמצאה גם פסולת צבאית רבה ואפילו פסולת סורית מלפני 1967.
לצד כל מוצג בתערוכה מצוין גם מתי ככל הנראה הושלך לטבע – ומה זמן ההתכלות שלו. בדלי סיגריות, למשל, מתכלים רק לאחר 15 שנה. פסולת מתכת יכולה לשרוד בטבע 100 שנה ויותר, פסולת פלסטיק תמשיך לזהם את הטבע כ-1,000 שנה, ואילו פסולת זכוכית תשרוד לא פחות ממיליון שנה.
"התערוכה מדגישה שזמן ההתכלות גדול וההישארות של האשפה סופה לפגוע בטבע", מסבירה שרית פלצ'י מיארה מרשות הטבע והגנים, שהוציאה את התערוכה לפועל. "ניתן לראות בתערוכה אשפה מגוונת, הן מבחינת מה שהיא מכילה והן מבחינת המועד שבו הושלכה לטבע. על חלק מהמוצגים יש תאריך תפוגה כך שניתן היה לשער מתי הושלכה. על פריטים אחרים לא היה לנו כל מידע ונעזרנו בארבל לוי שהוא מומחה לנושא, ובעזרתו הצלחנו לשחזר את העשור שבו היה המוצר פופולרי".
פלצ'י מיארה מדגישה כי הפריטים שמוצגים בתערוכה הם רק "טיפה בים", אחרי שהפקחים שמרו את הפריטים המעניינים ביותר שנמצאו בין כל האשפה הרבה שנאספה ונאספת בשמורה כל הזמן. "למשל בדלי סיגריות, לצערנו כל הזמן אוספים", היא אומרת. "התערוכה מדגישה ומבקשת מהמטיילים שיגלו אחריות וישאירו את הטבע נקי".
חשוב להדגיש כי בשמורות טבע רבות אין פחי אשפה - מתוך כוונה שהמטיילים לא ישאירו שום אשפה בשטח, אפילו לא בתוך הפחים, אלא ייקחו אותה איתם ויזרקו בפח מסודר מחוץ לגבולות השמורה. אם היו בשמורות פחי אשפה, חיות הבר היו מחטטות בהם – והן עלולות למצוא את מותן עקב חנק או הילכדות בקופסאות פלסטיק ושימורים, כפי שקורה ומתועד לא פעם. כמו כן, מטבע הדברים, לא ניתן לספק שירותי ניקיון ופינוי אשפה תדירים בשמורות טבע שבשביליהן אין גישה עם רכב.
לקריאה נוספת:
• אם ככה אתם משאירים את הטבע - אל תצאו לטייל / דעה
• משאירים אשפה בטבע? הסכנות שאתם לא מודעים להן
• מזעזע: שועל מת לאחר שראשו נתקע בקופסת פלסטיק
• מטיילים השאירו פסולת בטבע: מכרסם חולץ מבקבוק פלסטיק
• יעל עם רשת מנגל בפה: מטיילים הותירו פסולת, החיות נפגעו
• מטיילים ומלכלכים: כך נראה מעיין עין חרדלית בסוף השבוע
• נסעתם לדרום לראות מטאורים - והשארתם ערמות של זבל | כך זה נראה
• "של נעליך, ח' 1 לפניך": מורת דרך מחפשת את מזהמי "דרך הקיסר"
• מטיילים נדהמו: מעיין בירושלים הפך לאמבטיית קצף
• החליטו ל"ייפות" את הטבע - וצבעו עצים ביערות
לצד פריטי הזבל שמוצגים בתערוכה מעוררת המחשבה נתלו גם איורים של בעלי החיים בשמורה, וציטוטים שמדגישים את האחריות של המטיילים בדאגה שהטבע יישאר פה גם לדורות הבאים. התערוכה מוצגת במבואת הכניסה בחניון יהודיה בכניסה לשמורת יהודיה-זוויתן, והביקור בה כמובן ללא תוספת עלות על מחיר הכניסה לשמורה (22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד. כניסות נפרדות לשמורות בריכת המשושים, גמלא והמג'רסה). הכניסה בהרשמה מראש באתר רשות הטבע והגנים.
בתוך כך, המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים יקיימו במהלך חול המועד פעילות הסברה במספר שמורות טבע וגנים לאומיים, שבמסגרתה אנשי צוות מעמותת "נקי" ישוחחו עם המבקרים מתוך מטרה לעודד אנשים לאחריות אישית בנושא הניקיון. המסבירים יפעלו בעין חרדלית שבנחל כזיב, בצפון הכינרת, בגן לאומי חוף בית ינאי, בחורשת הצנחנים ליד חוף פלמחים ובשמורת עינות צוקים.
"מדובר בשלב ראשון בתוכנית שנתית שמטרתה עידוד לאחריות אישית סביבתית", אומרת מזי מגנאג'י מוסקוביץ, ראש אגף הסברה ברשות הטבע והגנים. "זו אחריות של כל אחד ואחת מאיתנו לפנות את האשפה האישית שלנו לפח, אם אין פח בנמצא - לאסוף אותה בתיק עד הפח הקרוב. בואו לא נחכה לצוותי ניקיון ואפילו לא למתנדבים שינקו אחרינו - פשוט לא נשאיר אשפה ואולי גם נדאג לפנות את זו בסביבת מסלול הטיול שלנו וכך נשאיר את הארץ שלנו יפה ונקייה".