האם הג'ובילי (Jubilee), שנת היובל הקדושה לנוצרים, שמתחילה ב-24 בדצמבר ומבטיחה מחילה למאמינים הקתולים, היא הישועה של התיירות בישראל? במשרד התיירות מאמינים כי נמצאה ההזדמנות של התיירות הישראלית להתאושש מהקריסה בשנה האחרונה.
4 צפייה בגלריה
צליינים נוצרים בוויה דולורוזה בירושלים
צליינים נוצרים בוויה דולורוזה בירושלים
צליינים נוצרים בוויה דולורוזה בירושלים
(צילום: Ryan Rodrick Beiler / shutterstock)
ההזדמנות הזו, כאמור, מגיעה מהעולם הנוצרי. האפיפיור פרנציסקוס הכריז על 2025 כשנת הג'ובילי המתרחשת כל 25 שנה. במסגרת שנת הג'ובילי הכריז האפיפיור שניתן לקבל מחילה על חטאים באמצעות עלייה לרגל למקומות קדושים, ובהם גם כנסיות בירושלים, נצרת ובית לחם.
ל-ynet נודע כי מנכ"ל משרד התיירות דני שחר היה בחודש שעבר בפגישה בוותיקן ברומא, שמטרתה לקדם את הרעיון שניתן לזכות במחילה גם בארץ הקודש. לאורך השנים 50% מהתנועה של תיירים לישראל היא נוצרית, מתוכם 43% קתולים.
כחלק מההיערכות לביאת הצליינים הנוצרים ובהנחה שהמלחמה תסתיים והתעופה לישראל תתחדש במלואה, משרד התיירות החל בהכנת התשתיות במקומות הקדושים שבהם צפויים לבקר התיירים הנוצרים, ובהם ירדנית (אתר טבילה בנהר הירדן), כפר נחום, העיר העתיקה בנצרת ועוד.
כמו כן, ייערך קמפיין בנושא בחו"ל. בין השאר מתכננים במשרד התיירות הפקת חומרים שיווקיים ייעודיים לקהל הקתולי, חתימה על הסכמי שיווק עם סיטונאים מרכזיים, ביצוע קמפיינים בסושיאל עם משפיענים קתוליים, ארגון וובינרים סביב אתרים ונושאים בעלי חשיבות ועניין לקתולים, ועידוד מארגני צליינות בחו"ל להכנה וקידום חבילות ג'ובילי בארץ.
4 צפייה בגלריה
 האפיפיור אפיפיור פרנסיסקוס ב כיכר פטרוס הקדוש ב ותיקן הוותיקן בהופעה ציבורית שעות לפני שאושפז
 האפיפיור אפיפיור פרנסיסקוס ב כיכר פטרוס הקדוש ב ותיקן הוותיקן בהופעה ציבורית שעות לפני שאושפז
האפיפיור פרנציסקוס - מציע מחילה תמורת עלייה לרגל
(צילום: AP )
שנת הג'ובילי היא שנה קדושה ומיוחדת, שנת חסד שמזמינה רק את המאמינים הקתולים למחילת חטאים. בבזיליקה של פטרוס הקדוש ברומא יש דלתות קדושות שהעובר בהן בשנת יובל נמחל על כל חטאיו. את המחילה ניתן להשיג גם בישראל באחת משלוש הבזיליקות: הבזיליקה של כנסיית הקבר בירושלים, הבזיליקה של כנסיית המולד בבית לחם או בבזיליקה של כנסיית הבשורה בנצרת.
כדי לפזר את תנועת המבקרים על פני השנה קבע הוותיקן שבועות לעליות לרגל על פי קטגוריות שונות כגון: עלייה לרגל של אומנים, מקהלות, ספורטאים, אנשי חינוך ועוד.
יש לציין כי קהל המאמינים הנוצרי פחות מושפע מהמצב הביטחוני ויותר מגודל האירוע הדתי. לפני כשבועיים הגיעה לישראל, למרות המלחמה, משלחת גדולה של נוצרים אוונגליסטים מ-55 מדינות, כדי לציין את אירועי חג "פיסט אוף טברנקל".
התקווה שתולים במשרד התיירות בשנת היובל מובנת. ישראל נתונה מאז המלחמה במשבר תיירותי שהולך ומחריף, וחברות התעופה הזרות הפסיקו את הטיסות לנתב"ג. מי שבעיקר ייהנו מגל הצליינים, שעליו בונים במשרד התיירות, הן ירושלים ונצרת.
4 צפייה בגלריה
כנסיית הקבר בירושלים
כנסיית הקבר בירושלים
כנסיית הקבר בירושלים
(צילום: sashk0 / shutterstock)
4 צפייה בגלריה
הבזיליקה של כנסיית הבשורה בנצרת
הבזיליקה של כנסיית הבשורה בנצרת
הבזיליקה של כנסיית הבשורה בנצרת
(צילום: TamuT / shutterstock)

מיליון בלבד

השנה ייכנסו לארץ כמיליון איש בלבד, לעומת 4.5 מיליון תיירים בשנת השיא לפני הקורונה. במשרד התיירות מעריכים את הפסד ההכנסות לענף, בעקבות המלחמה, בסך של 17.4 מיליארד שקל. הנפגעים הישירים הם עסקים המתבססים על תיירות. בצפון הארץ בתי המלון סגורים וחלקם כבר הודיעו כי אם המלחמה תימשך הם לא יחזיקו מעמד.
בתל אביב, עיר שהתאפיינה גם בתיירות עסקית, הגיעו המלונות לתפוסת שפל וחלקם ייאלצו לסגור. בנוסף, 50 מסעדות בתל אביב נסגרו השנה. 50 ובעליהם מציינים את היעדר התיירים כאחת הסיבות העיקריות. ועדיין לא הזכרנו את הנזק הכלכלי לסוכנויות התיירות ולכל העובדים בשירותים לענף.