ביום שבת, 7 באוקטובר, אביב קוץ ז"ל, בן קיבוץ כפר עזה, אמור היה להוביל את פסטיבל עפיפוניאדה שנערך מדי שנה בחגיגות שמחת תורה. במסגרת הפסטיבל חברי הקיבוץ מפריחים עפיפונים עם מסרים של שלום ותקווה כלפי תושבי עזה. אלא שמחבלי חמאס שחדרו לקיבוץ באותה שבת רצחו את אביב, אשתו לבנת ושלושת ילדיהם – רותם (19), יונתן (16) ויפתח (14). כעת, חודש לאחר מכן, חברי הקיבוץ מובילים קמפיין רשת שבו הם קוראים לכל אחד, בארץ ובעולם, להצטלם עם עפיפון בצירוף ההאשטג - kitesforfreedom# ולהקדישו לאחד מהילדים שנחטפו לעזה בקריאה להשבתם הביתה בהקדם. בנוסף, הם מזמינים את כולם להשתתף באירוע הפרחת עפיפונים שיתקיים ביום חמישי בפארק צא'רלס קלור בתל אביב.
אירוע העפיפונים המסורתי נערך בכפר עזה במשך יותר מ-40 שנה, וב-15 השנים האחרונות הוביל אותו אביב קוץ ז"ל. הרעיון מאחורי המיזם היה להראות לתושבים הפלסטינים מעבר לגדר שתושבי העוטף מעודדים שלום וחיים שלווים. בני הקיבוץ מספרים שהמשפט שהנחה את אביב בהובלת הפסטיבל היה, "איפה שהם מעיפים לעברינו טילים – אנחנו נעיף עפיפונים".
גיא יעקובי, בן הקיבוץ, סיפר בשיחה עם ynet: "זה היה קרנבל של יום שלם. בבוקר נפגשים כל בני הקיבוץ להכין בעבודת יד את העפיפונים, מקשטים אותם ומוסיפים מסרים שרוצים להעביר לקוראים בצד השני. המשפטים שנכתבים על העפיפון נועדו לפנות לתושבי עזה ולהבהיר להם שיש להם עסק עם שוחרי שלום ולא אנשים שרוצים מלחמה. בהמשך נפגשים כולם במתחם, ממש סמוך לגדר, כדי שתושבי עזה יוכלו לראות את הכתוב בבירור – ואז מפריחים את העפיפונים".
הוריו של גיא יעקובי חיו בשכנות למשפחת קוץ שנרצחה. "ההורים שלי היו בבית יחד עם סבתי בת ה-78 ואחי בן ה-20", סיפר גיא. "הם הצליחו לשרוד את הטבח הנורא בקיבוץ רק כי החזיקו את דלת הממ"ד. כל תושבי השכונה שבה מתגוררת משפחתי נרצחו או נחטפו. הקשר עם המשפחה שלי נותק בשבת בצהריים. קצין סיור שהגיע למקום וכרז להם לצאת סיפר שהם לא הגיבו ולכן ככל הנראה נרצחו. רק בבוקר למחרת נודע לי שהם שרדו".
גיא מרכז כיום את תחום החטופים בקיבוץ ובין היתר מסייע בתיווך בינם לבין המטה וגורמי תקשורת. בקיבוץ כפר עזה נרצחו 63 תושבים ו-18 נחטפו. "אנחנו עושים הכל במטרה להשיב לזעוק את זעקת החטופים ולהשיב אותם בהקדם", סיפר. "בשבוע שעבר התייצבנו מול הקריה עם ידיים אזוקות ועיניים מכוסות ודרשנו ממקבלי ההחלטות לפעול להשבתם הביתה. השבוע נקיים את הפסטיבל עם מסר של אחדות ותקווה. האירוע יפיח בנו את התחושה שהם ישובו אלינו בריאים ושלמים. הוא ההתחלה של שיקום הקהילה שלנו – ואיתו שיקום הקיבוץ".
מלבד האירוע שיתקיים בחמישי הקרוב, חברי הקיבוץ, בשיתוף הבמאי אייל זייד, פונים לכל מי שמעוניין לקחת חלק בפעילות באמצעות קמפיין רשת ויראלי עולמי. אייל הגיע לתעד עדויות של שורדי הטבח הנורא, וכך נחשף לפסטיבל העפיפוניאדה.
"בין סיפורי הזוועות ששמעתי נתקלתי בסיפור המיזם המדהים של משפחת קוץ ז"ל", סיפר בשיחה עם ynet. "הבנתי שצריך למנף אותו עם מסרים של אופטימיות ותקווה. כדי לקחת חלק כל אחד מתבקש להצטלם עם עפיפון שיוקדש לילד/ה חטופ/ה בעזה, לפרסם ולהוסיף את ההאשטג- kitesforfreedom#, הרעיון הוא ליצור קמפיין ויראלי שירוץ ברשתות ויאפשר לכל אחד, בארץ ובעולם, לקחת חלק במאבק שלנו להשבת החטופים.
מי שכבר נענתה לקמפיין ולקחה בו חלק היא תמר רפפורט, חברתה של יונת אור ז"ל, שילדיה עלמא ונועם נעדרים יחד עם בעלה דרור. היא נחשפה לרעיון כשפגשה את אייל שהגיע לצלם את הלווייתה של יונת. "היה חשוב לנו לתעד את הלוויה כדי שכשבעלה והילדים ישובו הם יוכלו לצפות בה", סיפרה תמר.
כחלק מהקמפיין, תמר פרסמה את תמונותיה מפריחה עפיפונים והקדישה אותם לילדי משפחת אור, בתקווה לשובם. תמר פועלת להפצת קמפיין הרשת במסגרת היותה מנחה בארגון "יוצרים שינוי", גוף המעודד יזמות חברתית בקרב ילדים ובני נוער ובתור מנהלת קבוצת הפייסבוק "עולם ומלואו" – שבו חברות אלפי משפחות המטיילות בארץ ובעולם.
בשיחה עם ynet אמרה תמר: "בקרב הקבוצות שאני מנחה ובעמוד הפייסבוק של הקהילה אותה אני מנהלת אפיץ את הקריאה לכולם, בארץ ובעולם, להצטלם עם עפיפון שיוקדש לילד שנחטף לעזה, לתייג את ההאשטג של הקמפיין ולפעול להשבתם בהקדם הביתה".