באמצע אוגוסט האחרון מקרה בלתי רגיל תפס את הכותרות: קבוצה של כ-30 ישראלים שנסעו לטיול מאורגן באיסלנד נדבקה ברובה בקורונה במהלך הטיול.
זה קרה במהלך הקיץ כשהתחושה שהחזרה לחופשות בחו"ל הייתה בשיאה, ואחד היעדים הפופולריים היה האי הצפון-אירופי. הטמפרטורות הנמוכות שם בזמן שכאן אצלנו לוהט מושכות מדי שנה המוני מבקרים. תוסיפו לזה את הר הגעש שהתפרץ בדרום האי האיסלנדי במרץ האחרון וקיבלתם אזור מבוקש לטיולים, בעיקר מאורגנים.
מאז אותו מקרה נשאלת השאלה האם טיול מאורגן מסוכן בתקופת קורונה? קבוצת חוקרים מהאוניברסיטה העברית והמרכז הרפואי הדסה, בהובלת פרופסור שמואל בננסון, מפרסמים בימים אלה מחקר ישראלי ראשון, העוקב אחר אותה קבוצת ישראלים שהגיעה לטיול המאורגן. בעת היציאה לטיול, כל הקבוצה הייתה מחוסנת בשני חיסונים, כאשר 24 מהם התחסנו בחודש ינואר, כשמונה חודשים לפני היציאה לטיול.
72 שעות טרום הטיסה, כל חברי הקבוצה עשו בדיקת PCR ויצאו שליליים, אך עשרה ימים מאוחר יותר, כשנבדקו בשנית, 21 מחברי הקבוצה נמצאו חיוביים לקורונה (84%). גם חבר הקבוצה היחיד שהתחסן בחיסון השני, חודש בלבד לפני הטיול, נמצא חיובי.
בריאיון לאולפן ynet אמר פרופסור שמואל בננסון כי בטיולים מסוג זה הסיכוי להידבק בקורונה הוא גבוה מאוד. "אנחנו יודעים שבחשיפה ממושכת, במקרה שיש מישהו בקבוצה שהוא חולה ומדבק ולא יודע מזה, אז בנסיעות ארוכות באותו אוטובוס, בלי הקפדה מלאה על מסכות, ארוחות משותפות וכו' - סיכויי ההדבקה גבוהים מאוד, אפילו אצל מחוסנים".
זה אומר לוותר על טיולים מאורגנים לחלוטין?
"אנשים שיוצאים לטיול מאורגן עם נסיעות ארוכות צריכים לדעת את הסיכון אך יש דרך להפחית את הסיכון", הסביר פרופסור בננסון. לדבריו, גם בדיקת קורונה ביציאה מהארץ היא לא ערובה לכך שיש מישהו חולה שלא יודעים עליו והוא ידביק את כל האוטובוס.
מה ההסבר להדבקה ההמונית בטיולים מסוג כזה?
החוקרים מציעים מספר הסברים להתפרצות הרחבה של המחלה בקרב חברי הקבוצה. ראשית, ידוע כי היעילות של החיסון נגד הדבקה בגרסת הדלתא, שאפיינה את הגל הרביעי, מופחתת בהשוואה לגרסאות קודמות. ניתן לראות קשר גם לירידה באפקטיביות החיסונים לאורך זמן, מכיוון שרוב המטיילים התחסנו יותר משישה חודשים לפני הטיול.
עם זאת, החוקרים טוענים כי הסיבה המרכזית להתפרצות היא החשיפה הקרובה והממושכת של חברי הקבוצה זה לזה (לא תמיד עם אמצעי הגנה דוגמת מסכות), שמגדילה את הסיכוי להידבקות. כך למשל, בפברואר 2020, הרבה לפני החיסונים, במהלך טיסה ארוכה מיפן לישראל, התגלה כי היו חולי קורונה, אך אף נוסע לא נדבק. ככל הנראה אורך החשיפה הקצר ושימוש זהיר יותר במסכות במהלך אותה טיסה, הורידו את הסיכון להדבקה.
יש לציין כי למרות שיעור ההדבקה הגבוה בטיול המדובר לאיסלנד, כל המטיילים שנדבקו חוו תסמינים קלים בלבד, ככל הנראה בשל יעילות החיסון בהפחתת התסמינים החמורים של מחלת הקורונה. לפיכך, קובע פרופ' בננסון, ''מומלץ להתחסן בחיסון השלישי, שנותן הגנה טובה יותר מפני המחלה'', ומוסיף כי ''כדאי לשקול היטב האם לצאת לטיולים מאורגנים עם נסיעות ממושכות באוטובוס, כמו הסיור באיסלנד, שהתאפיין בנסיעות ארוכות עם חלונות סגורים, בשל הטמפרטורות הנמוכות בחוץ. בטיולים לא מאורגנים, בהם משתתפים מספר מצומצם של אנשים, יש סיכון מופחת להידבק''.
מהן הפעולות שניתן לעשות כדי להפחית את הסיכון להדבקה בטיול מאורגן?
"קודם כל לשקול אם רוצים לצאת, דבר שני זה החיסון השלישי – אותם אנשים לא היו מחוסנים בו ואני מציע לכולם להתחסן בחיסון השלישי. דבר נוסף זה התנהגות על פי הכללים, ככל האפשר להשתמש במסכות, לפתוח חלונות האוטובוס, ודבר רביעי אם יש מישהו שמתגלים תסמינים במהלך הנסיעה לא להתייחס בביטול אלא לחשוב שזו קורונה ולהיכנס לבידוד ולעשות בדיקה גם במהלך הטיול. במצב כזה אפשר להפחית את הסיכון גם בטיול מאורגן".
לסיכום, מוסיף פרופסור בננסון: "אני לא אומר לא לצאת לטיולים, אני אומר שמי שיוצא לטיול מאורגן צריך לדעת את הסיכון ולקחת את זה בחשבון".