מאז תחילת הסגר השלישי לפני שבועיים נרשמו מקרים רבים של מעשי ונדליזם בגן הלאומי מגדל צדק הנמצא בהליכי שימור ופיתוח מתקדמים לקראת פתיחתו למבקרים. בין היתר הושחתו גדרות ושערי האתר, הודלקו מדורות ומנגלים על רצפת המבצר העתיק וכלי רכב שפרצו לאתר, ובהם רייזרים, נצפו נוסעים על שבילי ההליכה.
בנוסף, אזרחים רבים, ובהם אף משפחות עם ילדים קטנים, נצפו מתגנבים אל שטח האתר דרך הגדרות שהושחתו ואף בזחילה מתחת לשערים – כדי לטייל בו עוד לפני הפתיחה הרשמית ואף שעבודות השיפוץ במקום טרם הסתיימו. "חלק מהאנשים אף גידפו את הפקחים בקללות למרות הניסיונות להסביר להם כי הגן עדיין לא פתוח לציבור וכי מתבצעות במקום עבודות קבלן שיכולות לסכן את האנשים הנכנסים אליו", מספר אורי קייזר, מנהל הגן הלאומי מגדל צדק. לדבריו, בחלק מהמקרים הוגשו תלונות במשטרת ראש העין.
קייזר מוסיף כי בין מעשי הוונדליזם נרשמו "הבערת אש ברחבת המצודה העתיקה ופגיעה ברצפת המבצר, פגיעה חוזרת במנועי השערים החשמליים, שבירת גדרות ומעקות וגניבת פתחי ניקוז במעבירי המים. בנוסף נגררו כמה אבנים התוחמות את שטח הגן על ידי כלי שטח וכן חובלו מתקני תשתית נוספים". לדבריו, הנזק מוערך עד כה ביותר מ-50 אלף שקלים.
המבצר המרשים שבלב הגן הלאומי, אשר ניצב על גבעה מול ראש העין, נבנה בתחילת המאה ה-12 על ידי הצלבנים ושמו המקורי היה "מיראבל" – "יפה נוף". בהמשך החליף ידיים עד שבמאה ה-19 התיישב במקום השייח צאדק ג'מעיני - ועל שמו כונה המבצר "מגדל צדק".
מנחם פריד, מנהל מחוז מרכז ברשות הטבע והגנים, מוסיף כי "גן לאומי מגדל צדק מפותח לטובת תושבי האזור זה שש שנים. בגן הושקעו תקציבים גדולים וצוות גדול שוקד בימים אלו על סיום עבודות הפיתוח לקראת פתיחת השערים לרווחת הציבור".
לדברי פריד, "הגן הוא עדיין שטח בבנייה עם בורות פתוחים, ציוד מכאני מסוכן שעומד בחוץ ומבנים לשימור שטרם עברו חיזוק. כמו כן מתבצעות בגן עבודות שונות שטרם הושלמו כמו פריצת שבילים, גידור וגינון. כניסה לגן לפני פתיחתו לא רק שמסכנת את הנכנסים אלא גם גורמת לנזקים לגן ומעכבת את פתיחתו המתוכננת. אנו מבקשים מכול תושבי האזור להמתין בסבלנות עד לפתיחה הרשמית שתגיע בזמן הקרוב".
על פי תוכנית הגן הלאומי, שפורסמה לראשונה ב-ynet, סביב המבצר יוקמו טיילת נוף, טיילת אופניים ושבילי הליכה בין בריכות החורף שעוברות שיקום. לדברי מודי אורון, מנהל פרויקט מגדל צדק ברשות הטבע והגנים, הכוונה היא להפעיל את האתר לפי "תצורת קיסריה" – ביום זה יהיה גן לאומי רגיל שהכניסה אליו בתשלום, ובאחד החדרים יפעל מרכז מבקרים שבו יוקרן סרט על תולדות המקום ויוצגו ממצאים שנמצאו בחפירות הארכיאולוגיות.
בערב, הטיילת והמצודה יישארו פתוחות למבקרים, ובחלק מחדרי המבצר יפעל בית קפה. באחת המחצבות הנטושות שבשטח הגן הלאומי ייבנה גם תיאטרון פתוח עם 8,000 מושבים. "זו תהיה הקיסריה של מרכז הארץ", אמר אורון.
מתקני משחקים נוסרו – כדי לספק עצים למדורה
גם קרן קיימת לישראל מדווחת לאחרונה על עליית מדרגה בתופעת הוונדליזם בפארקים וביערות שתחת אחריותה מאז תקופת הקורונה. לפני כשבוע וחצי, במהלך סיור שגרתי בפארק בריטניה שבשפלה שערך רכז החניונים אלירן דאוד, התגלה כי אלמונים שהגיעו בלילה אל אחד מחניוני המטיילים עקרו בשלמותו שולחן פיקניק ממקומו וגנבו אותו. בנוסף, הם השחיתו שלט הוקרה שהוצב במקום.
כמה ימים קודם לכן, בבוקר כניסת הסגר לתוקף, התגלה כי אלמונים שהגיעו בלילה לחניון בזק ביער בן שמן ניסרו מעקות ממתקני משחקים, פלטות ישיבה משולחנות פיקניק וקורות עץ שתחמו ארגז חול - כדי להשתמש בעצים לצורך הדלקת מדורה. זאת על אף שבמקום ניצב שלט שאוסר על הדלקת אש. "לא ייאמן כמה רוע, חניון כל כך יפה שמשרת את הציבור וילדים יכולים לבוא ולשחק בו, ומישהו הגיע ופשוט ברוע לב חתך את המתקנים כדי שיהיה לו חומר בעירה. ובנוסף גם השאירו לכלוך", אומרת נטע לסקה מזרחי, רכזת קהילה ויער בקק"ל.
יום קודם, בשבת האחרונה שבה ניתן היה לטייל לפני הסגר, התגלה כי מטיילים שהגיעו בלילה לחניון הסוסים ביער בן שמן עקרו את השלט שאוסר על הדלקת אש – והדליקו במקום לפחות חמש מדורות. "אנשים מגיעים לפארקים וליערות ופורקים עול, מרשים לעצמם לפגוע בעצים, בחניוני נופש ובמתקני משחק שמשרתים את קהל המבקרים והנופשים", מוסיפה לסקה מזרחי.
במהלך סגר הקורונה הראשון, נזכיר, בוצעו לפחות שבעה מעשי ונדליזם ביערות קק"ל, ובהם פארק איילון-קנדה, יער חורשים, יער בן שמן ויער סטף ליד ירושלים. בהמשך, לאחר שהסגר הוסר וניתן היה לשוב לטייל, נתקלו בקק"ל בתופעה של מטיילים שהחליטו שחניוני הנופש בפארק בריטניה וביער אשתאול לא יפים מספיק והגיעו עם פחיות צבע כדי "לייפות" אותם ולצבוע את השולחנות, הספסלים, אבני השפה ואפילו את גזעי העצים - והפכו את המקומות הללו מחניונים המשתלבים עם היער לנקודות צבעוניות ולא טבעיות.