בסוף השבוע ייצאו ילדי ישראל לחופש הגדול בקול שמחה. רבים מהם יבלו חלק ניכר מחודשי הקיץ בקייטנות, החל מבתי הספר של החופש הגדול ועד לקייטנות גלישה, תיאטרון, טבע, קומיקס ועוד.
הקייטנות הן כמובן "גלגל הצלה" להורים עובדים, אך הן גם מספקות חוויה מיוחדת לילדים. ואם למישהו יש ייסורי מצפון על כך שהוא שולח את ילדיו ל"סידור" שהומצא עבור ילדי שמנת או הורים מודרניים ופחות משקיענים מאלה של פעם – מתברר שזו טעות. כבר לפני עשרות שנים נהנו ילדי ארץ ישראל מקייטנות, שהיו מלאות בפעילויות לא פחות מהיום - רק שונות לחלוטין וגם בוודאי זולות מהן בהרבה.
לכבוד תחילת החופש הגדול, הספרייה הלאומית חושפת כרזות היסטוריות ותמונות של קייטנות קיץ שהתקיימו בארץ בשנות השלושים והארבעים – עוד לפני הקמת המדינה, וגם משנות החמישים והשישים.
קייטנה בטעם של פעם
כך, למשל, כרזה משנת 1936 מציעה לילדים החיפאים "מקום מרגוע לילדים בבת גלים" – קייטנה שכוללת פעילות ספורטיבית בחוף הים, ולא פחות חשוב, סיוע בשיעורי בית.
קייטנה אחרת, שהתקיימה בשנת 1932, יועדה לילדים בתל-אביב. היא הציעה פעילות על חוף הים, משחקים ומוזיקה, כולל אפשרות ללינה בבית הנשים שניהלו אותה. קייטנה תל־אביבית אחרת, "קלוב קיץ לילדים", בהנהלת "מורים מומחים", כללה רחצה בים, משחקים ספורטיביים, התעמלות, דיקלום במקהלה, דרמטיזציה (הפקת הצגות תיאטרון), טיולים ושעשועים.
בשכונת בית הכרם בירושלים הציעו בשנות השלושים לילדים קייטנה המפוקחת על ידי מורים מוסמכים וגם "אוויר הרים, ירק עצים, חדר טבע וסביבה תרבותית שקטה", כלשון המודעה. הקייטנה הירושלמית כללה שיעורי התעמלות, זמרה, טיולים, קריאת ספרים, ואפילו עבודת אדמה. גם להורים הירושלמים ניתנה אפשרות להלין את הילדים במתחם הפעילות.
בנוסף לכרזות יש תיעודים מרגשים מהפעילות הקייצית. כיאה לתקופה, התמונות בשחור-לבן, אך עדיין ניתן לראות שהיה שם שמח.
"אוסף התצלומים בספרייה הלאומית טומן בחובו אוצרות צילומיים מסוף המאה ה-19 ועד ימינו", אומרת תמר לוינסון, אוצרת אוסף התצלומים בספרייה, "האוסף מכיל מעל מיליון הדפסות, נגטיבים ותצלומים דיגיטליים. המגוון העשיר משקף מבט רחב ומקיף על ההיסטוריה של ארץ ישראל, על תקומת המדינה, אירועים ואישים משמעותיים, חיי תרבות והווי, ושלל נושאים נוספים המתעדים את ההיסטוריה שלנו – לפני ואחרי הקמת המדינה".
הייתם רושמים את ילדכם לאחת מהקייטנות הנ"ל?