שביל ישראל נחנך ב-1995 ומאז הפך לשם דבר עבור כל מי שמעוניין להכיר את הארץ דרך הרגליים, לאורכה ולרוחבה. היום, 26 שנים לאחר החניכה הראשונה, השביל מתקצר בשל ביטול הקטע שבין קיבוץ דן לתל חי. כעת, השביל יתחיל או יסתיים (תלוי מאיזה כיוון התחלתם אותו) בתל חי במקום בבית אוסישקין שבקיבוץ דן.
השינוי בתוואי שביל ישראל נעשה מתוך דאגה לבטיחות המטיילים, לאור הסיכון שבהליכה לאורך כבישים ולאחר שנעשו ניסיונות רבים למצוא תוואי חלופי, אך ללא הצלחה. ולכן החל מיום רביעי הקרוב, 1.9.21, הקטע הראשון בשביל ישראל, שאורכו 13.3 קילומטרים – יבוטל והשביל יתחיל/יסתיים, בתל חי כאמור. "בטיחות הטיול, היא תמיד במקום הראשון", מסרו בחברה להגנת הטבע, שהודיעה היום (יום ה') על קיצור השביל.
איציק בן דב, רכז סימן השבילים של החברה להגנת הטבע, הסביר בשיחה עם ynet: "הגענו לפתרון הזה אחרי עבודה רבה ומאומצת בשטח, כאשר בהתחלה - בכלל לא העלינו על דעתנו שהקטע הראשון יבוטל. אבל אחרי שלא מצאנו שום אפשרות אחרת, כלומר שום תוואי חלופי, והמציאות בשטח - הסכנה מכלי רכב למטיילים צעקה לנו את זה, לא נותרה לנו ברירה".
לדברי רכז סימן השבילים, "שביל ישראל, סומן לפני כ-30 שנה, כאשר נפח הטיילות והתנועה, היו נמוכים. במקרה של הקטע הזה, כבר כמה שנים, שנעשים ניסיונות למצוא חלופה בטיחותית לתוואי הנוכחי, בין כפר גלעדי, לגשר החצבאני, קטע שבו השביל עובר לאורך כבישים ללא שוליים.
מעכשיו התרגלו לומר "מתל חי ועד אילת"
"אף אחד הרי לא רוצה להגיע למצב של פגיעה במטיילים מרכב נוסע. מדובר בשינוי מהותי, זה לא כמו לשנות 'סתם' קטע במרכז השביל כתוצאה מאילוצים כאלה ואחרים, אלא ממש משנים את המהות שלו. לא יהיה יותר את הביטוי 'מדן ועד אילת', אלא מ'תל חי ועד אילת', אמר בן דב ל-ynet והוסיף כי "במקביל, מספר התלונות שאנחנו מקבלים ממטיילים ומתושבי האזור, עולה בהתמדה, והוא מבטא את העלייה בסיכון, לנוכח העלייה בנפח התנועה על הכבישים באזור.
"לקראת פתיחת עונת הטיולים, בתחילת ספטמבר, הצבנו בשטח שילוט ונמחק את הסימון של תוואי הקטע שיבוטל. ובכל מקרה, אנחנו פונים אל המטיילים בשביל ישראל ומבקשים – למען הבטיחות שלכם, אל תלכו יותר בקטע שבין בית אוסישקין לתל חי. תתחילו את הטיול בשביל ישראל, בתל חי, באופן בטוח, רגוע ושקט. בטיחות הטיול, היא תמיד במקום הראשון".
שביל ישראל הוא יוזמה של החברה להגנת הטבע, ליצירת שביל הליכה רגלי, לאורך מדינת ישראל. אורכו של השביל כיום, הוא כ-1,070 קילומטרים (אחרי ביטול הקטע הראשון כ-1,057 קילומטרים) והוא עובר בגליל העליון, בגליל התחתון, בכרמל, לאורך החוף, בתל אביב, במרכז הארץ, בפאתי ירושלים, בנגב, בערבה והוא מסתיים בבית ספר שדה אילת של החברה להגנת הטבע.
השביל מסומן בשלושה צבעים, במדורג - לבן, כחול וכתום. על סימון השביל ותחזוקתו, אחראי צוות סימון שבילים, מטעם החברה להגנת הטבע.