בכל ימי חג הפסח בשנה שעברה, פקדו כמיליון ורבע מטיילים את שמורות הטבע והגנים הלאומיים ברחבי הארץ. השנה, בצל משבר הקורונה ועקב ההגבלות, אפס מטיילים הגיעו לאתרים. מי שכן נהנים מהמצב הן חיות הבר – שיוצרות מחזות מיוחדים שלא זכורים ואף לא נצפו בעבר.
אחד המאפיינים הבולטים בחגי ישראל בכלל ובפסח בפרט, הוא תנועת המטיילים הרבה בשמורות הטבע ובגנים הלאומיים.
ימי השבתון של החג וחול המועד, מאפשרים לכולם לצאת ולטייל במזג אוויר נעים – במיוחד כשהכול ירוק ופורח והזרימה בנחלים ובמפלים חזקה אחרי חורף גשום. עם זאת, השנה עומדים זה כמה שבועות האתרים הפופולריים ריקים ממטיילים ומעוטרים בשלטים המציינים כי נסגרו בהוראת משרד הבריאות.
אנשי רשות הטבע והגנים נמצאים באתרים בנוכחות מינימלית גם בימי הקורונה, כדי לשמור על ערכי הטבע והמורשת הקיימים בכל אתר. ובתוך כך, בשבועות האחרונים, מתרבים הדיווחים ממנהלי שמורות הטבע והגנים הלאומיים המצביעים על נוכחות מרשימה וללא חשש של חיות הבר במקומות ובזמנים, אשר היו תפוסים לרוב על ידי המטיילים שפקדו את האתרים.
בשמורת עין גדי, ביקרו בפסח הקודם כ-40 אלף מטיילים. "בימים כתיקונם אלפי מטיילים יוצאים מהחניון אל מסלולי הטיול בנחלים", אומר מנהל השמורה דודי גרינבאום. "ביום שישי האחרון ישבתי בחניון עם אחד הפקחים בשמורה להפסקת קפה, והנוף היה שונה לחלוטין – יעלה טיפסה על עץ שיזף כששני גדייה, בני כמה שבועות, משתובבים להם מתחת לעץ ללא חשש, ובמקביל שרקרק גמדי חפר קן בסוללת העפר הסמוכה לחניון". בשבת בבוקר, הוא מספר עוד, זאב זכר גדול חצה בריצה את כביש 90 באור יום.
"בדרך כלל, בעונה הזו נקבות היעלים עולות להמליט במצוקי מדבר יהודה מחשש מטורפי המדבר, ויורדות בתחילת האביב ישר לתקופה העמוסה ביותר בשנה מבחינת המטיילים", מוסיף גרינבאום. "בשבועות הקרובים נראה עוד ועוד גדיים במציאות החדשה שבה השמורות שמורות רק להן".
גם במצדה, שנמנה על אתרי הטיול המבוקשים ביותר בישראל וזוכה בכל יום רגיל לאלפי מבקרים ישראלים ותיירים, מתרחשת בימים אלו תופעה מעניינת. על במת ההר, עם הממצאים הארכאולוגיים ונקודות התצפית המרהיבות, במקום מטיילים ניתן לראות היום עדרי יעלים שמעפילים לפסגה במראה חריג ודי דמיוני - כאילו באו לצפות בזריחה שנשקפת מהפסגה בכיוון ים המלח. בפסח בשנה שעברה ביקרו במצדה כ-40 אלף מטיילים, מחציתם ישראלים.
בעתיקות בגן הלאומי ממשית מתקיים בכל פסח שוק נבטי ססגוני, אך במהלך החג האחרון האתר נותר, כמובן, סגור – וזאב תועד מתרוצץ בין שרידי העיר הנבטית לאור היום. בשמורת חולות יבנה, שבה נוסעים בסופי שבוע רגילים ובחגים רכבי שטח רבים, תועד השבוע עדר צבאים.
גם בשמורת עברונה שבערבה היו הצבאים והיעלים פעילים במיוחד. בעברונה, חיים צבי הנגב וצבי השיטים, בנוסף ל-13 מינים של עטלפי חרקים – בהם עטלפון בודנהיימר, העטלף הנדיר ביותר בארץ וגם הקטן ביותר, שאורכו 7-6 ס"מ בלבד.
אסף צוער, אקולוג מחוז דרום של רשות הטבע והגנים, מסביר כי "רנסאנס החיות אינו מפתיע ומוכר לפקחים מאתרים כמו עין עבדת ועין גדי - שם גם בימים של שגרה, מיד אחרי שעת סגירת האתרים, חיות הבר מגיעות לשתות מים ולאכול מהצומח שבסביבה".
לדבריו, כדי לאפשר את פעילות חיות הבר גם בימים כתיקונם ללא הפרעות אדם, יש חשיבות רבה להקפדה על הליכה רק בשבילים המסומנים - כך ששאר השטח יישאר ללא הפרעות לטובת בעלי החיים. "זו גם הסיבה שהשמורות נסגרות למטיילים לקראת שעת החשכה, כדי לאפשר את פעילותן הטבעית של חיות הבר ללא חשש מצידם", מוסיף צוער.
בשמורת הטבע עינות צוקים, הנושקת לים המלח ומחזיקה גם בתואר השמורה הנמוכה ביותר בעולם, ביקרו בפסח בשנה שעברה כ-16 אלף מטיילים. גם כאן, כאשר האתר ריק ממבקרים, בולטת לעין תופעה מיוחדת הקשורה לבעלי החיים שמאכלסים את השמורה – ממש בתוך בריכות השכשוך.
מנהל השמורה אלדד חזן אומר כי "בכל שנה בתחילת האביב מספרים לי המבקרים כי יש איזה משהו מסתורי במים שנושך קלות מדי פעם את המשכשכים בבריכות המעיין בשמורה, ובדרך כלל ההסברים שלי על הדגים שמקננים במים אינם מתקבלים על ידם כל כך".
לדבריו, "בכל יום מימות השנה, שוחים ילדים לצד הדגים – אמנוני ירדן ואמנונים מצויים - אך אלו אינם נראים בשל המשתכשכים הרבים. בשבועות האחרונים האמנונים קיבלו את הבריכות לעצמם, והחלו במופעי חיזור וקינון כמו בכל בית גידול בטבע כאשר אור הזרקורים מופנה רק אליהם".
מופע החיזור והקינון של האמנונים מתחיל כאשר הזכר מכין את הקן ומחכה להטלה של הנקבה. הזכר שומר על הקן עם הביצים, והנקבה מדגירה את הביצים בתוך פיה. הדגיגים יוצאים מהפה לצורך תזונה ונמלטים חזרה לתוכו בזמן סכנה. ההתנהגות "האימהית" עזרה לקביעת שמו, שנגזר מהשפה הארמית: "אם" דהיינו אמא, ו"נון" פירושו דג.
עוד אתר בולט הוא הגן הלאומי בית גוברין, שבשטחו נמצאות מערות רבות בראשו מערת הפעמון המרהיבה, שבה מתקיימים בכל פסח מופעים מוזיקליים. בחג בשנה שעברה פקדו את הגן הלאומי כ-15 אלף מטיילים – אך השנה הם התחלפו בעטלפים.
במערת הפעמון שוכנים כדרך קבע עטלפים רבים, אך כשהאתר פתוח למבקרים, הם מוצאים מקום מסתור במקומות אחרים וחוזרים אל המערה כשתנועת המבקרים נעצרת. בימים אלו, כשהאתר ריק ממבקרים, אוכלוסיית העטלפים במערה משגשגת וקולותיהם נשמעים באופן בולט הרבה יותר מבימים רגילים בזכות השקט שנוצר.