שנת הקורונה הייתה קשה במיוחד לעטלפים. זה התחיל בייחוס המחלה לעטלפים בתחילת הדרך, המשיך בחשש עם מגמת העלייה בתחלואה שהאדם ידביק את העטלפים, דבר שהצריך להגן על העטלף ולכן נסגרו מערות העטלפים בישראל למבקרים. כעת, לאחר שגם המועדונים נפתחו, ומגבלות ההתקהלות באולמות תואמות פחות או יותר את הצפי להתקהלויות במערות, הוחלט על פתיחת מערות העטלפים: מערת שרך בצפון ומערת התאומים בירושלים.
זאת לאחר שגם מערת העטלפים הענקית בפארק הלאומי קרלסבד בניו מקסיקו שבארה"ב נפתחה לביקורים, אך עם הגבלות ובקרות. האמפי-תיאטרון הפתוח שצופה אל פתח המערה, שממנו יכול הציבור לצפות בהגחה של בין חצי מיליון למיליון עטלפים נותר סגור בגלל חשש להדבקות וחשש לשלומם של העטלפים.
״אין חיה שנפגעה יותר בגלל הקורונה מאשר העטלפים", אומר ד״ר אסף צוער אקולוג מחוז דרום. "המון אגדות קשורות לעטלפים רובן מציגות את העטלפים באור שלילי, למשל, שהם נתפסים בשיער וכולם מוצצי דם. לעטלפים יכולת עמידות מצוינת למגוון רחב של מחלות כנראה בגלל הצפיפות הגבוהה של פרטים במושבות ולכן במהלך האבולוציה הם פיתחו עמידות טובה כנגד מחלות, דבר שאנחנו בני האדם יכולים ללמוד מהם".
רוב העטלפים בישראל נמצאים בסכנת הכחדה והמשך קיומם בעתיד מוטל בספק. רשות הטבע והגנים ביחד עם החברה להגנת הטבע מבצעות ניטור עטלפים בכל שנה. מתוצאות הניטור נראה שאוכלוסיות העטלפים שנפגעו בעבר אינן מתאוששות. לעטלפים חשיבות אקולוגית גם עבור בני האדם - אם כמפיצי זרעים (עטלפי הפירות) ואם כמדבירים טבעיים של חרקים פעילי לילה.
ד״ר נועם לידר מחטיבת מדע ברשות הטבע והגנים הסביר כי "הצבנו לעצמנו נקודת ייחוס לפיה המערות ישארו סגורות עד שמשרד הבריאות יוריד את ההגבלות להתכנסות באולמות סגורים. ברגע שלבני אדם לא תהיה סכנה אקוטית להידבקות במקומות סגורים, אמרנו שניתן יהיה לפתוח את מערות העטלפים".
מרבית המבקרים במערות כעת הם ישראלים בגלל עצירת התיירות הנכנסת לישראל, שצפויה להשתנות ב-23 במאי עם הכנסת קבוצות התיירים לארץ. לאור השפעות החיסון על סטטיסטיקת התחלואה הגיעו ברשות הטבע והגנים למסקנה כי קיים סיכון מופחת לעטלפים. ההנחה היא שסגירת המערות למבקרים הצליחה להוריד במידה מסוימת את הסיכון לעטלפים, בכך שצמצמה את מספר המבקרים. במקרה של הרעה עתידית במצב התחלואה בבני אדם ניתן ליישם את אותן הנחיות לסגירת המערות במידת הצורך.
מערת אלמה בגליל תישאר סגורה עד יוני, לאחר תקופת הרבייה.