"אני לא רואה את האור בקצה המנהרה, אני מודה שאני לא אופטימי, לפחות לא בחודשים הקרובים". כך אמר השבוע ידידיה ג'קסון, הבעלים של חוף הדקל, בשיחה עם ynet על מצבה של העיר אילת בשבוע הראשון לפתיחת המלונות אחרי הסגר. רק מספר קטן של בתי מלון נפתחו לקראת סוף השבוע. תחילה ההזמנות היו מבטיחות, בשל חופשת פורים שיצרה סוף שבוע ארוך, אך לאחר שהממשלה החליטה על סגר לילי בחג, בבתי המלון נרשמו ביטולים רבים של הרגע האחרון.
האבטלה באילת עמדה בחודש האחרון על 40.4%, הנתון הגבוה בישראל. המספרים צפויים להשתפר, אך העיר עדיין ריקה והאווירה עכורה. מזג האוויר באילת נפלא בימים אלה, אבל לאור המגבלות, שחלקן עדיין לא הוסרו, ולאור העובדה שעסקים רבים עדיין לא נפתחו מחדש, התנועה בעיר לא חזרה להיות כפי שהייתה בעבר בתקופות דומות, החופים כמעט ריקים והטיילת שוממת. המקום היחיד בעיר שבו התנועה גבוהה הוא מרכז חנויות ביג.
עדיין לא ברור מה יהיה בתקופה הקרובה ואם העיר תצליח להתרומם כאשר כלל העסקים, המסעדות ובתי המלון ייפתחו. התקווה היא שלפחות עד חג הפסח הקרוב המצב יתאושש ועיר התיירות תחזור לשגרה. זריקת עידוד קטנה קיבלו בענף התיירות באילת כאשר התברר כי ככל הנראה נתב"ג יישאר סגור עד אחרי פסח, כך שישראלים שתכננו לטוס לחו"ל יגיעו, אולי, לאילת.
בימים רגילים, בתקופה שבין פורים לפסח, כאשר מזג האוויר משתפר, באילת יש סימני התעוררות והכנות לקראת האביב, אך לא בשנה זו. מפרץ אילת שמתאפיין בדרך כלל באופנועי ים, סירות, סקי מים, בננות ומצנחים, ריק ושומם.
דודו דריהן, בעל עסק לספורט ימי שעדיין סגור, אמר בשיחה עם ynet: "אנחנו מחכים שייתנו לנו אישור לעבוד. הבנתי שאין בעיה עם אטרקציות במקום פתוח, אבל בשיטור הימי אמרו שעדיין אין אישור לעבוד וכל המרינה שוממת". הוא הוסיף ואמר: "עכשיו יש סגר לילי בפורים, גם אם הכל היה פתוח, זה לא היה משתלם כל כך לעבוד כי אין למי לפתוח. אנחנו מחכים, המצב קשה וזה לא קל, אבל שורדים את התקופה".
גם בחופי הים המצב רגוע, ג'קסון מחוף הדקל הוא לא איש בשורות: "העבודה בתקופה הזאת לא כלכלית. אני מאמין שרוב העסקים שפתחו ועובדים כאן, הם בהפסד. רוב העסקים כאן סגורים, בעיקר המסעדות, כי כלכלית לא שווה לפתוח באילת כרגע".
יונתן שחר, הבעלים של מסעדת פאפי (לשעבר אל גאוצ'ו), סיפר כי במסעדה עוברים תהליך לא פשוט, כלשונו, של חזרה לשגרה. "כבר עשינו את זה אחרי סגרים קודמים, ואנחנו מתחילים להיות מורגלים", סיפר שחר. "אצל מי שזה בטבע שלו לארח, לומדים גם ליהנות מהחוויה הזאת. מכיוון שאצלנו מתמקדים בבשר, מדובר בתהליך ארוך של יישון נתחים שונים, ולא במשהו שאפשר לפתוח ברגע. אנחנו כבר בתוך תהליך היישון, ונפתח ברגע שנקבל את האישור. אנחנו מאוד מחכים לחזור ולהאכיל את המבקרים בעיר, ואנחנו נערכים למבקרים רבים שאנחנו מקווים ומאמינים שיגיעו לעיר בחודשים הקרובים".
יעל לרנר, שמעבירה מגוון סיורים בעיר, נשמעת אפילו אופטימית יותר: "כמו כל המדינה, גם כאן הפעילות נפסקה ברגע. וכמובן שבעיר מבוססת תיירות זה מורגש חזק מאוד. ביום אחד עברנו מעשייה בלתי פוסקת, לכמעט כלום. בתור מישהי שלא יודעת איך לשבת ולא לעשות כלום, ניצלתי את הזמן בשביל לבנות סיור חדש, בשכונה א' בעיר, ולהעמיק עוד יותר את הסיורים הקיימים. מאז שהוחלט על חזרה, הטלפונים לא מפסיקים לצלצל, ויש ביקוש אדיר לסיורים הקולינריים. אני מאוד נרגשת ומצפה לשוב ולהדריך".
יוסי חן, מנכ"ל תאגיד התיירות אילת, משתדל גם הוא להסתכל קדימה מעבר לימים העגומים הראשונים של אחרי פתיחת חלק מבתי המלון. "אנחנו מחכים בהתרגשות רבה לתיירים שיחזרו לעיר", אמר בשיחה עם ynet. "בתור עיר תיירות התקופה ללא תיירים הייתה מאתגרת, ואנחנו שמחים לחזור לעשות את מה שאנחנו יודעים הכי טוב – לארח תיירים מהארץ ומהעולם לחופשה מדהימה".
וברקע של כל זה, בעירייה מנסים לגרום לממשלה להחזיר את מתווה האי הירוק באילת. הנהלת העיר שיגרה אתמול מכתב בהול לשר הבריאות יולי אדלשטיין. "ההחלטה שלא להפעיל את האי הירוק באילת עלולה להתברר כהימור מסוכן על העיר ועלולה חלילה להביא לכך שהעיר תהיה סגורה בפסח", כתב אלי לנקרי ממלא מקום ראש העיר ויו"ר תאגיד התיירות העירוני, "אילת יכולה להפוך לעיר מודל בינלאומית להתנהלות בשגרת קורונה תוך הבטחת בריאות הציבור והחזרת כל הפעילות הכלכלית לעיר תחת מתווה התו הירוק".
שרת התיירות אורית פרקש-הכהן התייחסה אתמול בכנס התאחדות בתי המלון לעובדה שהמלונות באילת לא מורשים להפעיל את חדרי האוכל שלהם. "לא נראה לי הגיוני להגביל את כל העיר הזאת שכל כך הרבה מתיירות הפנים נמצאת בה", אמרה פרקש-הכהן. "אני חושבת שללא חדרי אוכל המתווה הנוכחי מקשה על אילת. הצעתי לשר הבריאות לנסות להקדים בשבוע את פתיחת חדרי האוכל, והוא בודק את זה מבחינה משפטית".